ȘTIRI

Cum trăiesc taximetriștii cu 380 de lei pe lună: păcălind clienții cu „maimuță” și „cuart”

Marian Popescu (pseudonim) s-a angajat la firma de taxi Cobălcescu. Pentru că primea un salariu mic, bărbatul a fost îndemnat chiar de conducere că „Daca vrei sa castigi bani, stai de vorba cu niste colegi, vezi si tu cum se face.” I-au zis ca aproape toti umbla la aparate si fac bani la negru.

„Când am vorbit de angajare, mi-au spus ca trebuie sa aduc 3.600 de lei pe luna, adica 120 de lei pe zi, din care imi dau inapoi bonuri de combustibil de 30 de lei pe zi. M-au lasat cu impresia ca tot ce fac in plus peste planul lunar imi revine mie. Va fi castigul meu. Asta am inteles eu, dar m-am inselat. Mi-au zis ca imi fac contract de munca si am crezut ca tot ce am discutat verbal va fi trecut si in contract. Aici am gresit eu, nu m-am uitat in contract cand l-am semnat”, a povestit barbatul pentru Hotnews. „E 803 lei brut”, a adăugat acesta, „mi-au spus ca imi dau 380 de lei pe luna, ca nu mai stiu eu ce sume mai opresc ei acolo. Le-am zis ca e prea putin, ca nu se poate trai doar cu atatia bani pe luna. Am discutat si cu conducerea, eram nemultumit. Eu faceam dublu-triplu fata de planul zilnic si mie nu-mi iesea nimic.”

Bărbatul a povestit că unul dintre colegii lui i-a explicat că, dacă face ce fac ceilalti, poate castiga si cate 150 de lei pe zi sau mai mult si sa lucreze doar cinci zile pe saptamana. „Altfel nu mai castigi nimic”, mi-a spus. L-am intrebat de Politie si mi-a zis sa stau linistit „Totul e aranjat. De la nivel mare”.
Practica de care ii vorbea colegul sau se refera la folosirea de aparate de tip maimuță și cuart. Maimuta este un aparat improvizat care este actionat de sofer si, prin impulsuri electrice, mareste artificial suma pe care o afiseaza aparatul de taxat. Cuartul este un dispozitiv luat de la o bricheta electrica sau un aprinzator de aragaz. Impulsul electric al dispozitivului este aplicat la finalul cursei pe aparatul de taxat, iar valoarea cursei este stearsa din memorie, ramanand doar suma de pornire

Dupa doua saptamani de serviciu si nemultumiri manifestate de Marian Popescu, care nu a vrut să recurgă la metode ilegale, compania i-a încetat contractul de munca. Situatia din companie povestita de Marian Popescu a fost confirmata si de un alt sofer din cadrul firmei, unul cu vechime in breasla taximetristilor, insa, contactat de HotNews.ro si confruntat cu informatiile, directorul firmei de taxi Cobalcescu, Nicolae Trusca, a negat vehement orice activitate ilegala a soferilor din companie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button