Cum te păzești de hoți în perioada sărbătorilor de iarnă

de:
22 dec. 2013
0 Afișari
Cum te păzești de hoți în perioada sărbătorilor de iarnă

În afară de spargerile de locuințe date de hoți când proprietarii erau în concediu, Poliția Capitalei avertizează că hoții pot acționa chiar și atunci când oamenii sunt acasă. Mulți bucureșteni au fost păcăliți prin metoda „paharul  cu apă”. Fie că vindeau produse ieftine, fie că pretindeau că sunt de la Primărie, Gaze sau Enel, hoții se familiarizau mai întâi cu apartamentul, după care li se făcea dintr-o dată sete. Cereau un pahar cu apă, căutau banii și fugeau din locuință.

Pentru a nu-ți fi spartă locuința în această perioadă, Poliția Capitalei sfătuiește:

 1. Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Este bine ca ușile să fie prevăzute cu două încuietori, având sisteme de chei diferite şi cu lanţ de siguranţă pe interior.

2. Un sistem de alarmă se poate dovedi a fi o investiție utilă în asemenea cazuri;

3. Instalarea unui interfon, montarea unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa de chei numai la cei ce locuiesc cu forme legale în imobil, vă oferă sentimentul de siguranţă;

4.  În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie bine fixate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici;

5. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete. Nu lăsaţi ca bunurile de valoare să se vadă prin fereastră.

6. Pentru cei care locuiesc la casă:

–  Un gard sau un zid te poate scăpa de hoţi ;

– Instalaţi un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei împreună cu sistem de alarmă. De asemenea instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea casei şi un interfon la partea de acces;

–  Nu depozitaţi în curtea casei, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare;

7. Încuie ferestrele, în special noaptea.

8.  Lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, când plecați de acasă;

9. Nu povesti vecinilor despre bunurile pe care le ții în casă.

10. Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri;

11. Nu invita în casă persoane necunoscute.

12. Înlocuiește imediat încuietoarea dacă ai pierdut o cheie.

13. Nu lăsa niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. 

14. Nu pune cheia la gâtul copilului.

15. Învatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuință sau bunurile pe care le aveți.

11. Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă. Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţa dumneavoastră. Același sfat se aplică și pentru mesaje sau pozele încărcate pe rețelele de socializare, în timpul vacanței. Cel mai bine este să fiți discreți, pentru a vă feri de hoți.

Roagă un om de încredere să-ți supravegheze locuința cât timp ești plecat.

9. Dacă cineva pretinde că este de la o instituție publică, verifică la telefon înainte de a permite accesul în locuință.

În opoziţie cu spărgătorii de locuinţe sunt cei care aşteaptă ca victimele să vină chiar în casele lor. În ajunul Anului Nou, copiii merg cu uratul, iar din cauza naivităţii lor pot deveni cu uşurinţă victime ale agresiunilor psihice şi fizice. În consecinţă, atât copiii cât şi părinţii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

1. Părinţii să cunoască zonele în care copiii merg la colindat, pentru a putea lua legătura cu ei în caz de nevoie, precum şi persoanele care îi însoţesc;

2. Copiii să colinde în locuri apropiate de domiciliu, în zone cunoscute şi sigure;

3. Colindătorii să meargă în grup şi să evite altercaţiile;

4. Copiii nu trebuie să intre în case necunoscute şi nu trebuie să etaleze obiectele de valoare pe care le au asupra lor (telefoane mobile, bijuterii, sume de bani etc).

Persoanele neimplicate în relaţii sunt o altă categorie de potenţiale victime în perioada sărbătorilor de iarnă. Din cauza dorinţei lor de a avea cu orice preţ o relaţie, pentru a evita să fie singure de sărbători, acceptă în preajma lor persoane întâlnite ocazional, fără a-şi pune problema că aceşti oameni pot fi infractori, avertizează poliţiştii Capitalei, oferind totodată următoarele sfaturi:

5. Nu acceptaţi compania persoanelor pe care le-aţi întâlnit întâmplător;

6. Nu invitaţi persoane necunoscute în locuinţă şi nu le oferiţi găzduirea;

7. Încercaţi să aveţi în preajma dumneavoastră de sărbători persoane în care aveţi încredere;

O situaţie similară există şi în cazul persoanelor în vârstă. Din cauza unei dorinţe excesive de comunicare şi a sentimentului că au fost abandonate de familii, acestea acceptă cu uşurinţă dialogul cu persoane necunoscute. În consecinţă, bătrânii trebuie să aibă grijă în ceea ce-i priveşte pe indivizii care le sună la uşă şi care, în unele cazuri, îşi asumă identităţi false:

8. Nu acceptaţi accesul în locuinţa dumneavoastră decât a acelor persoane cărora le puteţi stabili calitatea oficială pe baza unor documente de identitate;

9. Anunţaţi imediat organele de poliţie ori de câte ori o asemenea prezenţă se face semnalată în apropierea locuinţei dumneavoastră;

10. În cazul în care o persoană necunoscută manifestă o insistenţă agresivă pentru a vă pătrunde în locuinţă, simulaţi un dialog cu o altă persoană, ca şi cum aceasta s-ar afla în interiorul locuinţei dumneavoastră.

Având în vedere că în perioada sărbătorilor de iarnă Bucureștiul devine un oraș și mai aglomerat decât este de obicei, Poliția Capitalei sfătuiește bucureștenii să se protejeze când intră într-un loc aglomerat, hipermarketuri sau chiar biserici. 

Anul trecut, de sărbători, multe furturi din buzunare s-au produs în lăcașurile de cult. Astfel, 30 de oameni au rămas fără portofele, genți, telefoane mobile, chei de mașină etc. Prejudiciul urcă de la 500 de lei la 1500 de lei.

De aceea, Poliția Capitalei îți recomandă:

1. Nu lăsa geanta nesupravegheată, nici măcar în biserică.

2. Geanta se ține permanent în față și asigurată cu mâna.

3. Nu ține portofelul în buzunarele neasigurate.

4. Cunoștințele întâmplătoare, mai ales atunci când sunt prea amabile, pot pregăti terenul pentru furtul plănuit.

5. Hoții nu sunt neapărat bărbați fioroși și răi, ei se pot ascunde în cele mai blânde chipuri și în cele mai variate vârste. 

Cookies