Cum sunt păcăliţi bucureştenii să stea în blocurile cu bulină roşie

de:
21 aug. 2013
1 Afișari
Cum sunt păcăliţi bucureştenii să stea în blocurile cu bulină roşie

Unele sunt vopsite, altele indepartate pur si simplu, ca sa nu mai alunge eventualii cumparatori sau chiriasi. In plus, preturile cresc acolo unde nu mai scrie pe zid „pericol de prabusire”, informează stirileprotv.ro. care a numarat numai pe bulevardele principale din Bucuresti zeci de astfel de cladiri unde bulinele specifice, rosii, care anunta ca sunt in clasa de risc seismic ridicat lipsesc cu desavarsire.

Fie au fost vopsite, ca aici, fie au fost pur si simplu scoase de pe fatada cladirilor. Imediat, coincidenta sau nu, preturile au crescut, fie la chirii, fie la apartamentele de vanzare.
Intr-unul dintre aceste blocuri, care si-au pierdut in timp semnele clasei de risc seismic, locuieste chiar fostul director al Institutului pentru Fizca Pamantului, Gheorghe Marmureanu care vorbeste deschis despre cum se iau deciziile de reabilitare.
„Pur si simplu e vorba de bani. Si-apoi sa stiti ca daca ai un apartament pe Magheru, ai 80 si ceva de ani, aaa! nu mai intereseaza pe nimeni…”, spune Marmureanu.

O alta metoda prin care s-a renuntat la bulina, desi legea prevede obligativitatea ei, a fost pusa in practica si intr-un bloc de 8 etaje, pe Calea Grivitei, unde locuiesc 200 de familii. A fost reabilitat termic, vopsit in culori vii si arata acum impecabil, insa muncitorii au „uitat”, se pare, sa mai puna cercul rosu pe fatada. Ignoranta, insa, nu ne apara in fata dezastrelor, sustin seismologii.

Statul reuseste „performanta” ca din 400 de cladiri pericol public si alte 2 mii cu risc de prabusire la un cutremur de peste 6 pe Richter, sa reabiliteze una pe an.

Aproape 400 de blocuri și case din București prezintă un risc extrem de ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Informațiile reies din lista clădirilor din București cu risc de prăbușire la cutremur, actualizată la începutul lunii august. Lista este disponibilă aici. 

Cookies