Cum şi-au redus ratele românii cu credite în franci elveţieni

de:
16 mart. 2015
2 Afișari
Cum şi-au redus ratele românii cu credite în franci elveţieni

„Avem soluţii concrete din partea operatorilor financiar-bancari cu rezolvarea acestor sesizări şi reclamaţii. De exemplu, o rată în franci a scăzut de la 638 lei undeva la 300 de lei. O altă rată de la 2.200 de lei în franci, la fel, a scăzut semnificativ, prin conversie şi scăderea dobânzii. Oricum, consumatorii au ieşit în câştig, nu în pierdere. Sunt doar cazuri singulare, nu am reuşit să rezolvăm cazuri de grup, ci doar sesizările care au venit la ANPC, pentru că am putut să aducem la aceeaşi masă şi operatori financiar-bancari. S-a aplicat o reducere şi la sold şi o scădere a dobânzii. Soluţia e permanentă, pe toată durata contractului. Şase cazuri singulare au fost rezolvate în urmă cu trei săptămâni. Unii au scos bani din buzunar şi s-au dus la avocaţi, când instituţia statului asigură gratuit soluţionarea unor astfel de cazuri”, a declarat, luni, preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

În ianuarie, Raiffeisen Bank a decis să reducă dobânda pentru clienţii instituţiei bancare cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene. Noua dobândă a intrat în vigoare din 23 ianuarie, deşi operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elveţian). Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009”, a declarat, într-un comunicat Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail banking, Raiffeisen Bank.

Mai multe detalii AICI.

Ulterior, şi Bancpost a anunţat reducerea dobânzii cu 0,8 puncte pentru cei care au luat împrumuturi în valuta elveţiană.

De asemenea, OTP şi Millennium au redus dobânda cu până la 1,5% timp de trei luni, iar Volksbank a îngheţat cursul de schimb la 3,8 lei pentru un franc, pentru o perioadă similară, în timp ce Raiffeisen a coborât dobânda medie, de la 6% la 5,5%. Banca Românească a tăiat dobânda cu peste 0,8 puncte. Singura care nu a venit cu o ofertă generală este Piraeus Bank, dar reprezentanţii băncii au anunţat că negociază cu fiecare client în parte.

Citeşte şi: ANPC vrea să elimine popririle pe salarii după executarea silită

                Buzoianul care a câştigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărţuit

                BNR și băncile au găsit soluții pentru creditele în franci elvețieni

                

Cookies