ESENTIAL

Cum se vor putea testa anti-COVID elevii la reîntoarcerea în școli. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății oferă explicații

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a explicat pentru Digi24, că testarea împotriva COVID-19 în școli se poate face cu teste antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive - nu străbat mucoase - ci sunt de tip exudat. Andreea Moldovan mai spune că la reîntoarcerea elevilor în școli, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din unitățile de învățământ.

Cum se vor putea testa anti-COVID elevii la reîntoarcerea în școli

Andreea Moldovan a declarat că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente, fiind o reacție la afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan pentru Digi24.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății oferă explicații

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății mai spune că elevii care prezintă simptome de COVID-19 ar trebui să anunțe medicul de familie.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, a declarat, duminică, pe pagina sa de Facebook, faptul că „în 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli”.

Potrivit ministrului, cauzele acestui „insucces major” au fost lipsa personalului medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide, dar și faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button