Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri pe care trebuie să le știi

28 apr. 2021
994 Afișari
Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri pe care trebuie să le știi

Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri pe care trebuie să le știi. Ouăle de Paște sunt un adevărat simbol al sărbătorilor pascale, iar vopsirea lor este un adevărat ritual pentru oricine își dorește ca acestea să arate cât mai bine pe masa de Paște.

Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri pe care trebuie să le știi

Conform tradiției, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Dar nu este chiar atât de simplu să obții cele mai chipeșe ouă de Paște. B365.ro îți spune cum se vopsesc ouăle de Paște. Iată trucurile pe care trebuie să le știi.

Cum pregătești ouăle înainte de vopsire

Înainte de a începe procesul de vopsire, trebuie să degresezi ouăle cu grijă. Acest lucru se face pentru ca vopseaua să prindă cât mai bine. Pentru degresare ai nevoie de apă călduță și detergent de vase. Spală ouăle cu un burete de vase și clătește-le cât de bine poți, astfel încât să nu rămână detergent pe suprafața lor.

După ce ai degresat ouăle, pune-le la fiert. Important este ca focul să fie mic, asta pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Un truc pe care multe gospodine îl folosesc: poți pune o lingură de oțet sau o lingură de sare în apă. Oțetul și sarea le vor întări coaja. Lasă-le pe foc aproximativ 10-12 minute, astfel ele vor fi tari și ușor de curățat. Scurge apa și să trecem la vopsit!

Vopsitul ouălor cu produse din comerț

Rețeta pentru cea mai comună vopsea pentru ouă de Paște din comerț. Într-un vas se adaugă vopseaua și oțetul – are rolul de a intensifica culoarea. După ce ai făcut acest lucru, adaugă ouăle pe rând și lasă-le să se odihnească 1 minut în vopsea. Scoate-le cu grijă pe o hârtie absorbantă pentru a extrage excesul de vopsea. Pont dacă vrei un luciu perfect: pe o dischetă demachiantă sau o bucată de vată adaugă ulei, iar cu aceasta unge ouăle.

Vopsitul ouălor cu produse naturale

În ultimii ani, tot mai multe persoane aleg să vopsească ouăle de Paște cu produse naturale, pentru a evita vopseaua din comerț. Iată ce-ți trebuie:

  • Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
  • Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
  • Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
  • Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
  • Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
  • Turmeric pentru ouă galbene;

Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.

Când se vopsesc ouăle de Paște

Legenda spune că ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Se spune că în Joia Mare, Fecioara Maria ar fi așezat un coș cu ouă sub crucea pe care se afla trupul Mântuitorului, iar acestea s-au colorat în roșu de la sângele care a picurat peste ele. Mai mult, se spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului, potrivit Avantaje.ro.

Cookies