Cum se transmite index la gaze pentru Distrigaz, E-ON, Engie, Nova, Premier sau Gazest. Ce înseamnă autocitire

08 oct. 2021
14825 Afișari
Cum se transmite index la gaze pentru Distrigaz, E-ON, Engie, Nova, Premier sau Gazest. Ce înseamnă autocitire
Cum se transmite index la gaze pentru Distrigaz, E-ON, Engie, Nova, Premier sau Gazest. Ce înseamnă autocitire. sursa foto: energoinstal.ro

De teama facturilor crescute la gaz, mai ales că acum vine iarna, din ce în ce mai multă lume vrea să afle cum se transmite index la gaze pentru Distrigaz, E-ON, Engie, Nova, Premier sau Gazest. Vezi mai jos ce presupune procesul de autocitire și care sunt adresele principalelor furnizori de gaze unde se pot trimite indexurile lunare. Din trei în trei luni companiile fac regularizarea.

Dacă nici tu nu știi cum se transmite un index la gaze ori ce înseamnă autocitire, ai ajuns în locul potrivit. De când au început să crească facturile la gaze și electricitate, din ce în ce mai multă lume vrea să își trimită indexul la timp pentru a nu mai plăti facturi uriașe ori să aibă surprize la regularizare. Mai ales acum, pe timp de iarnă, când cresc facturile și banii sunt puțini, niște organizare nu strică. Mai ales că autocitirea înseamnă fix asta, să îi anunți tu la cât gaz ai consumat, iar ei să îți trimită factura în funcție de consumul real.

Cum se transmite un index la gaze și ce trebuie să știi

Chiar dacă nu toate apartamentele sunt dotate cu contor de gaze individual, uneori acesta fiind la comun pe toată scara, trebuie să știi cum se citește și cum se transmite un index la gaze, mai ales că în prezent toți furnizorii importanți au aplicații online prin care se poate trimite ușor indexul la gaze.

Acesta trebuie trimis de obicei în fiecare lună, de obicei la începutul lunii, însă asta trebuie să verifici în contractul sau înțelegerea pe care ai semnat-o. Și pe facturi se regăsesc aceste informații. Datele trimise constituie baza de calcul a emiterii facturii tale lunare.

De asemenea, O dată la trei luni, furnizorul de gaze naturale vine și face regularizarea, motiv pentru care trimestrial vei plăti mai mult sau mai puţin în funcţie de consumul real, şi nu cel estimat de companie. În lipsa transmiterii autocitirii, compania facturează lunar consumul estimat raportat la suprafața și tipul de locuință.

Cum se citește indexul și ce înseamnă autocitire

În funcție de contorul pe care îl deții, mecanic sau electronic, citirea este puțin diferită. Însă, tot ce ai de făcut la contor mecanic este să transmiţi cifrele care se regăsesc pe banda neagră a afişajului, adică numărul format din cifrele aflate înaintea virgulei. Indexul trebuie să conţină între 4 şi 8 cifre (de obicei 5). Dacă ai contor electronic, trebuie transmise cifrele poziţionate înaintea virgulei, atunci când săgeata indicatoare se află la poziţia Vc=mn3.

Dacă faci acest proces de unul singur, fără ajutorul furnizorului, înseamnă că faci o autocitire.

Unde trebuie transmis indexul la gaze și cum

Adresele de internet pentru principalele companii de gaze care acceptă autocitire a indexului le poți afla mai jos. De asemenea, câteva companii acceptă și transmiterea indexului prin telefon. Principalele companii, Distrigaz Sud și E.ON au numere gratuite dedicate pentru astfel de operațiuni.

Cum trimiți index la Distrigaz Sud prin telefon și online

La Distrigaz Sud, indexul se trimite telefonic sau online. Telefonic, acest lucru este posibil prin intermediul Robotului de Autocitire, la unul din numerele de telefon 0800800200 (număr gratuit în principalele reţele de telefonie fixă sau mobilă) sau 021.301.24.24 (număr cu tarif normal).

De asemenea, indexul se trimite și online, prin intermediul aplicaţiei de transmitere a indexului autocitit aici.

Indexul la E.ON se trimite tot online sau telefonic

La E.ON România se poate indexul la numărul de telefon 0265.200.366 sau 0801000366 (număr gratuit) de luni până vineri între orele 8.00-20.00. De asemenea, se poate trimite şi online prin utilizarea portalului E.ON Myline.

Cum transmiți informațiile Engie, cunoscut drept GDF SUEZ până să își schimbe numele

GDF SUEZ, care și-a schimbat numele în Engie, are de asemenea o aplicație online prin care se poate face o autocitire. Tot ce avezi de făcut este să intrați pe această adresă și să vă logați în contul dumneavoastră.

Cum trimiți autocitire la Nova, Premier Energy sau Gazest

Abonații la compania Nova pot trimite indexul pe adresa de aici.

De asemenea, cei care au contract cu Premier Energy pot trimite autocitirea aici.

De asemenea, mai există și furnizorul Gazest, care are o aplicație dedicată pe gazest.ro, dar care oferă și un ghid PDF cu imagini ce poate fi descărcat de aici.

Ce pățești dacă ai trimis greșit indexul și ce înseamnă regularizare

Sunt unele situații în care, din greșeală, se poate trimite un index greșit. Dacă indexul trimis furnizorului, online sau la telefon, nu corespunde și este considerat greșit, atunci factura se calculează în baza unei estimări. Ulterior, la regularizare, vei plăti diferența, în plus sau în minus, în funcție de consum.

Factura de regularizare, care vine la trei luni, este diferenţa dintre consumul real înregistrat în perioada de regularizare stabilită în factură şi consumul estimat şi facturat în două luni de către furnizor. Din acest consum real este scăzut consumul estimat facturat iar valoarea facturii de regularizare este diferenţa dintre cele două. Aceasta poate să fie pozitivă sau negativă, în funcție de estimări și consumul real.

Cookies