Marele măcel al cartierului Matache Măcelaru – Gara de Nord a fost isprăvit în anul 2012 și a lăsat în urmă o traversare auto brutală, de la nord la sud, direct prin inima cartierului mutilat de demolări și exproprieri.
O parte semnificativă din istoria vechiului București a fost distrusă definitiv, ca să facă loc mașinilor, cu toate protestele societății civile, ale arhitecților, ale urbaniștilor și locuitorilor zonei.
Primarul la inițiativa căruia s-a realizat Diametrala Nord-Sud (Buzești – Berzei – Uranus) se află acum la soare, în Grecia, deși este condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni pentru luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.
Aproximativ 1000 de locuitori ai cartierului au fost evacuați, Hala Matache (clădire de patrimoniu clasată în Lista Monumentelor Istorice, cod B-II-m-B-18182), a fost demolată “noaptea, ca hoții”, și alte aproape 100 de clădiri, multe din ele ridicate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, au fost puse la pământ.
Acolo unde erau case de negustori, mici ateliere și prăvălii, acum sunt intersecții asurzitoare, praf și trafic intens, blocuri noi de birouri lângă cinematografe și imobile ruinate. Un tablou dezolant de care te izbești mai ales dacă ești turist străin și cobori în cea mai mare stație de cale ferată din România, Gara de Nord.
În numeroase rânduri, Primăria Sectorului 1 a promis că Piața Matache va fi regenerata, reabilitată, modernizată și va deveni un “pol al gastronomiei autohtone cu ateliere meșteșugărești și târguri tematice, hub cultural, cinema”.
În anul 2022, Consiliul Local al sectorului 1 aproba un proiect de regenerare a zonei în care se arăta:
Aspectul insalubru și neîngrijit al acestor imobile creează un vădit prejudiciu de imagine Sectorului 1 și totodată cauzează multiple neplăceri cetățenilor acestui sector, astfel încât este imperios necesară integrarea acestora în proiectul de sistematizare a Pieței agro-alimentare Matache și regenerare urbană a zonei aferente acestuia.
Potrivit planului de reamenajare a cartierului Matache Măcelaru – Gara de Nord “aici vor fi spații comerciale moderne la parter cu galerii acoperite și ateliere meșteșugărești, parcare subterană la standarde europene, o locație pentru mici concerte, cinema în aer liber, cafenele, baruri și terase”.
În realitate, în mod “imperios necesar”, nu s-a întâmplat nimic. Veni, vidi, vici, alegerile au venit, ne-au văzut și au plecat, vor mai veni și vor mai trece, în timp ce ce a mai rămas din vechiul cartier Matache – Gara de Nord se degradează treptat și sigur.
Mai jos, interviu cu Dragoș Dogaru, designer de produs & arte aplicate, inițiatorul proiectului #artdecobucharest, locuitor al cartierului Matache/Gara de Nord.
Dragoș Dogaru s-a mutat de curând în cartierul Matache / Gara de Nord. Locuiește în faimosul bloc care avea la parter Agenția CFR.
Dragoș Dogaru: După 14 ani de locuit în cartierul Armenesc, am fost gentrificat. Auzisem de acest cuvânt, mi se părea ciudat, bizar. Mi-am dat seama de asta când am dorit să cumpăr garsoniera de la Armenească, dar proprietarul n-a fost cel mai înțelegător, deși făcusem investiții financiare cu sume mari. Mi-a dat un preț de Airbnb și așa am ajuns să locuiesc la Gara de Nord, într-un bloc cu o scară frumoasă, cu multe flori. Nu cred că există un bloc în București cu mai multe flori, nu este perfect, dar este bine întreținut.
Prin 2008 am venit în București, începusem un job de art director, și am stat 6 luni pe Dinicu Golescu. Îmi amintesc ruinele, cinema Feroviarul, cinema Dacia-Marconi, piața Matache cu bazarul ei faimos. Peste ani, am și filmat momentele în care această parte de București a răposat din inițiativa unui primar care acum stă la soare în Grecia, deși este condamnat definitiv. Zona Buzești-Berzei a fost demolată și așa a rămas până la ora actuală.
M-am mutat cu jumătate de inimă pe această bucată de Cale a Griviței, zonă istorică demolată, la intersecția cu strada Atelierului. Deși fac parte din Zonă Construită Protejată, clădirile de pe Calea Griviței se află într-o stare de distrugere fantastică.
Mai există doar câteva imobile întreținute, unul de factură Beaux-Arts, unul în stil Art Nouveau, niște rarități în București. Imobillul Art Nouveau cred că este unul din cele mai rare.
B365: Cartierul se află într-o stare continuă de degradare.
Dragoș Dogaru: Exact. Paradoxal, în această zonă în continuă stare de degradare și neîngrijire, pe strada Atelierului există o bucățică de mic comerț, care seamănă probabil cu ceea ce se întâmpla aici acum mai mult de 100 de ani. Strada Atelierului a luat numele de la diferite ateliere (unele ale CFR-ului) care se găseau odată aici.
La începutul străzii, cum vii dinspre Piața Matache, avem o brutărie, o mierărie, o pielărie, o tapițerie, o cârciumă mică (este foarte curată, are multe flori și poți să mănânci mici făcuți la comandă pe loc), un magazin “sătesc” (unde poți plăti și pe caiet din ce am observat), un geamgiu, un show-room de mobilier de baie de lux, acesta fiind o apariție nouă.
Pe colțul străzii Atelierului găsim un libanez, care are bucătăria dânsului și pregătește mâncarea pe loc, și mai nou niște congolezi au deschis primul shisha bar francofon din București. Este o bucățică de stradă funcțională cu mic comerț.
Zona este total ruptă de Gara de Nord, nici măcar oamenii străzii nu-și fac veacul aici. De exemplu, când plec spre Piața Matache de pe peronul metroului Gării de Nord, de cele mai multe ori sunt singurul călător care merge spre piață.
B365: Bucureștiul a devenit orașul mașinilor, mai există o identitate a cartierului?
Dragoș Dogaru: Dorințele, interesele și șocurile imobiliare din zonă, care au fost coordonate prin proiectul diametralei Buzești-Berzei, sunt tot acolo. Cartierul Matache/Gara de Nord încă este ZCP, imobilele în stare de decrepitudine fiind monumente istorice. Intersecția Calea Griviței/ Buzești are un aspect de ghetou într-adevăr, dar pe de altă parte este o ruină monument istoric. Unele clădiri arată foarte frumos, găsim imobile în stil Beaux Arts sau cu elemente Art Deco, avem oțetari crescuți aiurea, există un farmec de care Bacovia probabil ar fi mândru.
B365: Care sunt problemele reale ale cartierului? Este o zona săracă cu probleme sociale.
Dragoș Dogaru: Am făcut de curând sesizări la Primăria sector 1 pentru curățenia din fața blocului meu. S-au mișcat, au făcut curățenie și investighează terenul viran din față, unde sunt parcate mașini. Am depus o cerere de audiență la primarul Sectorului 1 pentru că am observat o mare reacție publică la proiectul de modernizare a Gării de Nord.
Proiectul este total greșit din punct de vedere urbanistic al unui spațiu public, al unui program public de arhitectură. Se vede cu ochiul liber, nu trebuie să fii arhitect sau urbanist ca să înțelegi că vor trânti niște lucruri în Gara de Nord, ca să o facă mai modernă, și astfel vor bloca toate fluxurile de trafic și de acces pe peroane.
Mai grav, din proiect nu iese deloc în evidență caracterul de monument istoric al Gării De Nord. Clădirea este monument istoric Art Deco, este una din cele mai voluminoase și impunătoare clădiri Art Deco din București. Numai că această clădire, cu colonadele ei de la intrare, nu este vizibilă decât dinspre parcul Ministerului Transporturilor, alt exemplu de arhitectură modernistă, de inspirație fascistă de această dată.
Aceste două clădiri (care comunică între ele, fațada Ministerului Transporturilor și fațada Gării de Nord), sunt blocate de un spațiu viran și de o arteră de circulație cu 6 benzi. Călătorii trebuie să traverseze de 3 ori ca să ajungă în parcul de relaxare din fața Gării și să vadă monumentul. Am trimis primarului sectorului 1 o inițiativa de analiză și propunere a unui proiect zonal de regenerare a zonei Gara de Nord.
Dragoș Dogaru: În cartier nu există spații publice și de relaxare, avem o parcare gigantică și atât. Pietonii se strecoară prin parcarea îngrădită de bariere a unui hotel (Ibis), se strecoară pe lângă un teren viran cu mașini parcate, trec pe lângă imobile demolate și ajung într-o Piață Matache pe jumătate distrusă de un incendiu. Și când te gândești că toată această zonă este locuită, are o școală, are multe blocuri, are Ministerul Transporturilor și are o gară, cea mai importantă stație feroviară de acces în București.
Dorința de modernizare a Gării de Nord este greșită din punct de vedere principial. Am atras atenția OAR și OAR-B despre aceste aspecte, nu ar trebui să fie vorba de modernizarea Gării, ci de restaurarea și refuncționalizarea unui monument istoric major de arhitectură Art Deco din București. Colateral, important ar fi să fie refăcute spațiile publice, fluxurile pietonale, de transport public, să existe spații de recreere, bănci, coșuri de gunoi, trotuare, mic comerț, etc.
Toată zona ar trebui să fie gândită în ansamblu, pentru că dacă rezolvi doar Gara de Nord e ca și cum ai avea un pacient cu foarte multe boli și îi vindeci numai mâna sau inima, în timp ce el nu mai poate să meargă sau nu vede.
Dragoș Dogaru: Cred că zona nu are o problemă de arhitectură, ci de urbanism. Avem blocuri din anii ’60, bulevarde, clădiri Art Deco, parcuri, un Minister, dar la o simplă vizitare la pas a zonei în jumătate de ora, vom vedea o totală neînțelegere a principiilor urbanistice, o disfuncție între deciziile autorităților responsabile. Avem Ministerul Transporturilor care se ocupă de Gara de Nord, PMB care se ocupă de bulevarde, PS1 care se ocupă de unele străzi, ADP-ul, și tot acest areal are vreo 8 sau 9 stații de transport public, duplicate de cele de la Pasajul Basarab. Este absurd.
Ca un exemplu de bune practici, în fața Gării din Brașov avem un mare nod rutier, cu peroane. Și în fața Gării de Nord am putea avea, în urma unui concurs de soluții zonal pentru refacerea infrastructurii de acces în București. Ar fi o poartă de intrare în oraș remarcabilă și pentru turiștii care ajung aici de la Otopeni și din toată țara. La coloanele Gării de Nord sau în zona casei de bilete (unde acum este un scuar cu o fântână arteziană), ar putea să existe peroane pentru toate liniile de acces STB.
Dragoș Dogaru: Când am discutat cu arh. Mihaela Criticos despre proiectul Art Deco Bucharest m-a întrebat care este structura celor 400 de imobile Art Deco și moderniste propuse să fie incluse în carte. M-am gândit la un singur lucru: Gara de Nord. Clădirea a fost unul din subiectele volumului “Bucharest: Modernism Art Deco 1920-1945 -Un ghid vizual de arhitectură”.
Pentru că pe aici intrăm mai toți în București de multe ori. Astfel, plecând de la Gara de Nord, capitolul 1 a trasat structura, între programele de arhitectură cu funcțiuni publice. Capitolul 2 clasifică imobilele de raport și mici vile, iar al treilea reliefa un ghid al 24 de categorii de limbaj Art Deco, pentru o mai bună înțelegere a acestui subiect.
B365: Ce potențial de regenerare are Cartierul Matache/ Gara de Nord?
Dragoș Dogaru: Avem monumentul Gara de Nord, Hotelul Dunărea (care era un landmark al zonei și al modernității în anii ’30), avem cinema Dacia Marconi (alt monument care poate să aibă un rol într-un program de reabilitare culturală), avem strada Atelierului, cu aceste multe mici afaceri care dau culoare unei artere de altfel banală. Paradoxal, în doar 200 de metri sunt deschise 7-8 afaceri, ceea ce este remarcabil. Strada Atelierului este un exemplu despre cum ar putea să se mențină, să se dezvolte și să se regenereze această zonă.