Cum se simte trecerea la ora de vară în tren. CFR Călători anunță cum vor circula trenurile în noaptea dintre 29 și 30 martie, din care dispare o oră

24 mart. 2025
412 afișări
Cum se simte trecerea la ora de vară în tren. CFR Călători anunță cum vor circula trenurile în noaptea dintre 29 și 30 martie, din care dispare o oră
Cum se simte trecerea la ora de vară în tren. CFR Călători anunță cum vor circula trenurile în noaptea dintre 29 și 30 martie, din care dispare o oră | Sursa foto: Agerpres

CFR Călători informează oamenii care utilizează transportul feroviar că începând cu data de 30 martie 2025 se va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00.

CFR Călători trece la ora de vară

CFR Călători transmite, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulația se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29 spre 30 martie, la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. După ora 04:00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație. În cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04:00 – 05:00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeași zi, între stațiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

De ce încă trecem la ora de vară

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani. Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei încă din 2021. Statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne în aer, potrivit HotNews.

Propunerea de renunțare la schimbarea orei a venit ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul cerând Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.

Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp.

Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies