Cum se schimbă parcarea în centrul Bucureștiului de astăzi. Află străzile unde o oră de parcare costă 10 lei

15 aug. 2022
2605 Afișari
Cum se schimbă parcarea în centrul Bucureștiului de astăzi. Află străzile unde o oră de parcare costă 10 lei
Cum se schimbă parcarea în centrul Bucureștiului de astăzi. Află străzile unde o oră de parcare costă 10 lei. Sursa foto: Wowbiz

Ziua de 15 august aduce schimbări mari în centrul Bucureștiului. De astăzi, locuitorii Capitalei nu vor mai putea să parcheze în zonele din centrul orașului fără să plătească anticipat. Cei care nu vor ține cont de legislație riscă să se aleagă cu mașina blocată sau să primească o amendă între 290 și 725 de lei.

Autoritățile doresc curățarea centrului Bucureștiului de mașini prin inițiativa care intră în vigoare de astăzi, 15 august. Este vorba despre interdicția șoferilor de a mai parca fără să plătească în centrul orașului. Este vorba despre parcările marcate din oraș, denumite de primarul Capitalei și „parcări albastre”.

„Precizez, ca să nu persiste confuzia, că singurele modificări începând de marți vizează „parcări albastre””, a explicat Nicușor Dan.

Ce amenzi riscă bucureștenii care parchează ilegal în centrul orașului începând din 15 august

Totuși, șoferii vor putea să parcheze pe parcările nemarcate de la marginea bordurilor de pe străzile mai mici, spre exemplu. Trebuie subliniat faptul că această măsură nu vizează deloc „parcările albe” sau parcările de reședință gestionate de primăriile de sector.

În acest sens, primarul Capitalei a precizat că scopul Primăriei Municipiului București este de a decongestiona traficul în zona centrală prin descurajarea circulației cu mașina personală în zonele „zero” dar și redarea de cât mai multe trotuare către pietoni.

Locurile de parcare din jurul Primăriei Capitalei devin „albastre”

Primele străzi care vor fi incluse în acest proiect vor fi chiar străzile din apropierea Primăriei Capitalei, după cum au anunțat Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Budjuveanu. Prin urmare, parcările din jurul sediului PMB vor deveni „albastre”, după ce locurile respective au fost rezervate preț de mai mulți ani funcționarilor care alegeau să vină cu mașina la muncă.

„Aplicarea regulamentului de parcare începe cu Primăria. Niciun angajat al primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur.

Începând de marți, toate locurile de parcare din jurul primăriei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine dorește”, a declarat Nicușor Dan.

Odată cu această transformare vor fi montați și stâlpișori pentru ca șoferii să nu parcheze pe marginea trotuarelor și vor fi realizate noi locuri de parcare, potrivit edilului. Astfel, autoritățile încearcă să ia o poziție mai fermă în fața șoferilor care parchează neconform cu legea și care blochează străzile sau stațiile de autobuz.

O oră de parcare în centrul Bucureștiului poate ajunge la 10 lei

O oră de parcare în zona zero costă 10 lei, în timp ce în zona 1 o oră de parcare costă 5 lei, iar în zona 2 costă 2,5 lei. Trebuie precizat că zona 2 se află însă în afara inelului central care delimitează centrul orașului.

Zona zero este zona din jurul Pieței Universității, care este delimitată de următoarele străzi: Piața Rosetti, str. Tudor Arghezi, str.Dimitrie Gerota, str. JL Calderon, str. CA Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, str. Halelor, Piața Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev.

De asemenea, există și abonamente pentru persoanele fizice care vor să aibă loc de parcare asigurat în zona zero, 1 sau 2. Abonamentele pot fi de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an.

ZONA ZERO: abonament pentru o zi (07.00 – 23.00) – 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână – 300 lei. Abonament pentru o lună – 1.050 lei. Abonament pentru un semestru – 5.250 lei. Abonament pentru un an- 9.450 lei

ZONA 1: abonament pentru o zi – 38 lei, 150 lei pentru o săptămână, 525 lei pentru lună, 2.625 lei pentru un semestru și 4.725 lei pentru un an.

ZONA 2: abonament pentru o zi – 15 lei, 60 lei pentru o săptămână, 210 lei pentru o lună, 1.050 lei pentru un semestru și 1.890 lei pentru un an.

Abonamentul în zona zero oferă dreptul de parcare și în zonele 1 și 2, iar abonamentul pentru zona 1 oferă drept de parcare și în zona 2.

Cookies