ARHIVA B365

Cum se schimbă legea privind eutanasierea maidanezilor

 Ce a cerut Primarul general Sorin Oprescu, la audierile din Comisia Juridică din Parlament: „CEREM O LEGE CARE SA NE DESCATUSEZE, sa ne permita noua, autoritatilor locale sa functionam. NU VORBIM DE EUTANASIERE IN MASA, ci despre eliminarea cainilor de pe strazile orasului.

Propun Comisiei Juridice un SET DE AMENDAMENTE care vizeaza in principal urmatoarele:

1. STABILIREA TERMENULUI DE 7 zile pentru adapostirea cainilor fara detinator. Daca NU SUNT ADOPTATI SAU REVENDICATI in acest termen, VOR FI EUTANASIATI.
2. ELIMINAREA din textul legii a sintagmei „reintoarcerea in teritoriu”.
3. REGULI CLARE si CONTROL STRICT, in ceea ce priveste adoptia cainilor si a celor care adopta, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.
Sa fie acordate sanctiuni aspre pentru cei care NU RESPECTA conditiile sau renunta la cainii adoptati, fara sa anunte in prealabil autoritatile.
4. SANCTIUNI ASPRE, pana la incriminarea ca infractiune, pentru cei care abandoneaza cainii in spatiul public, pe teritoriul localitatii rezidente sau in alte localitati.
5. In situatii de urgenta, cand autoritatile sanitar-veterinare si locale constata o situatie de criza in care masa animalelor (in cazul de fata canina) creste semnificativ, in sensul punerii in pericol a cetatenilor, sub autoritatea ANSVA si a normelor metodologice elaborate de aceasta, Autoritatea locala SA POATA LUA MASURI DE URGENTA pe termen determinat.”

 

In cadrul unei intalniri la nivelul liderilor de grup ai USL s-a decis sa se introduca in legea obligativitatea primarilor de a eutanasia cainii fara stapan daca in termen de 10 zile nu sunt adoptati, scrie Hotnews.

„Se va merge pe varianta ca timp de 10 zile cainii adunati de pe strada sa stea in adaposturile amenajate de catre autoritati. Daca in termen de 10 zile nu sunt adoptati, primarii vor fi obligati sa-i eutanasieze” au explicat sursele citate.

Desi Comisia Juridica a Camerei Deputatilor avea programata dezbaterea proiectului de lege miercuri, 11 septembrie, Biroul Permanent a cerut comisiei ca dezbatere sa aiba loc luni. La o sedinta a lideri de grup USL s-a decis ca reprezentantii Comisiei Juridica sa introduca prevedere eutanasierii cainilor in termen de zece zile de la ridicarea de pe strazi.

Sursele citate sustin ca proiectul amendat de catre Comisia Juridica are sanse mari sa fie adoptat in cursul acestei saptamani de catre plenul Camerei Deputatilor si sa mearga spre promulgare la presedintele Traian Basescu.

Sorin Oprescu a declarat, înainte de începerea întâlnirii, că, dacă legea se adoptă repede, va rămâne la latitudinea Consilierilor Generali să decidă dacă se mai ține sau nu referendumul local referitor la eutanasierea maidanezilor.

„Legea va fi prezentată în Parlament în aceste zile. Doream ca dânșii (n.r. membrii PSD) să cunoasdcă problemele care au pus frâne timp de mai mulți ani. Nu e nicio dovadă de lașitate a administrației locale. Am dorit și doresc, în funcție de cum legea va fi votată, si putem spune deschis că se poate face acest lucru în sensul ce se va întâmpla cu referendumul. Dacă se va intra în tegiversări cred că trebuie să se facă referendumul”, a declarat Oprescu.

„Nu e vorba de eutanasie în masă. E vorba de a dezlega printr-o lege națională mâinile autorității locale să își facă treaba. Dacă consiliul general va analiza situația, el va hotărî dacă se va mai face referendum”, a precizat primarul.

„Mă interesează ca Parlamentul, sub presiunea evenimentului tragic (n.r. uciderea unui copil de patru ani de către câini), împreună cu noi să poată să facă o lege care să permită să nu se mai întâmple niciodată așa ceva”, a arătat Sorin Oprescu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button