BAZAR

Cum justifică reprezentanții Muzeului Țăranului Român protestele anti-gay

Miercuri seară, un grup de protestatari care se revendică drept „societatea civilă creștină” a boicotat proiecția filmului The Kids Are Alright în cadrul evenimentelor Lunii LGBT, la Muzeul Țăranului Român. Mai mult, ei i-au înjurat și huiduit pe cei care veniseră să vadă filmul a cărei proiecție a fost în cele din urmă oprită.

„Suntem extrem de dezamăgiți de faptul că, pentru prima oară în existența instituției noastre, o manifestare ce dovedește atitudini discriminatorii și nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general” scrie comunicatul oficial al Muzeului ce poartă semnătura directorului General Virgil Ștefan Nițulescu.

Acțiunea de protest a asociațiilor creștine este cu atât mai gravă cu cât se pare că ar fi fost coordonată și susținută din interiorul Muzeului. Astfel, Mihai Gheorghiu, director-adjunct al Muzeului Țăranului Român, s-ar fi aflat alături de protestatarii anti-gay și, la venirea poliției, ar fi intervenit în apărarea lor, potrivit reprezentanților Active Watch, citând martori la evenimente, care l-au fotografiat apoi pe respectivul angajat la masă cu protestatarii homofobi. În plus, o altă angajată a MŢR s-a alăturat protestului, strigând: „De 15 ani, de când lucrez la Muzeul Țăranului Român, nu a călcat picior de homosexual aici!”. 

Aceleași asociații care au protestat la Muzeul Țăranului au postat mai multe mesaje discriminatorii pe panourile stradale de pe Calea Moșilor, în apropierea liceului George Coșbuc pe care îl acuză că ar avea o atitudine ce susține minoritățile sexuale. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a dispus desființarea afișelor ce discriminează minoritățile sexuale ce au fost postate pe străzi și a dispus amendarea firmelor responsabile.

Conform ACCEPT, „Luna Istoriei LGBT are loc in Romania si in alte 8 tari din Europa in fiecare februarie. Este un prilej de a sarbatori viata si cultura LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) prin explorarea istoriilor personale si pe ale celorlalti intr-un context LGBT. E o ocazie de a ne bucura de diversitatea lumii in care traim prin constientizarea faptului ca fiecare istorie personala contribuie in modul ei unic la o istorie mai mare, colectiva. De asemenea, este o sansa de a invata si de a discuta despre lupta continua pentru emanciparea comunitatii LGBT din Romania si intreaga lume.”

Luna Istoriei LGBT este organizata cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei la Bucuresti, ERSTE Foundation si Ambasadei S.U.A la Bucuresti.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button