LA MINE-N CARTIER

Cum se face reabilitarea termică a caselor, în Bucureşti: ce trebuie să facă proprietarii

Primăria Sectorului 1 este prima administraţie locală din ţară care a anunţat că va extinde programul de reabilitare termică gratuită a locuinţelor şi la case, cel mai devreme începând din 2014, după cum a precizat primarul Andrei Chiliman. 

Potrivit metodologiei, vor fi declarate eligibile pentru a se înscrie în program casele construite înainte de anul 1990. Astfel, imobilele ridicate între anii 1950 – 1989 vor putea beneficia gratuit de anvelopare termică. 

Pentru a aplica în programul de reabilitare termică a caselor, proprietarii de case trebuie să parcurgă câţiva paşi. Etapele necesare au fost stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 1. 

Astfel, beneficiarii trebuie să se constituie în asociaţii de proprietari pentru o mai bună comunicare între primărie şi locatari şi, implicit, pentru reducerea timpului de aşteptare până la începerea efectivă a lucrărilor, informează administraţia locală. 

Proprietarii mai multor imobile învecinate eligibile pentru programul de reabilitare termică a caselor se vor constitui într-o asociaţie de proprietari, asociaţie care are ca scop intrarea în programul de reabilitare termică, conform OG 26/ 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. 

După identificarea proprietarilor care vor face parte din asociaţie, aceştia se vor întruni pentru prezentarea tuturor actelor de proprietate pentru fiecare casă în parte. 

Înscrierea asociaţiei se va face la Judecătoria Sectorului 1 care va emite documentul de legalizare a statutului asociaţiei şi a acordului de asociere, precum şi sentinţa judecătorească de înfiinţare. 

Ulterior, asociaţia va desemna un preşedinte/reprezentant care va ţine legătura cu Primăria Sectorului 1 pentru programul de reabilitare termică a caselor. 

Reabilitarea termică a caselor se va face fără costuri pentru proprietari, lucrările de anvelopare fiind suportate integral de administraţia locală. 

Ce lucrări vor fi executate în programul de reabilitare termică a caselor

Pe lista tipurilor de lucrări finanţate în programul de reabilitare termică a caselor se află: 

– repararea tencuielii acolo unde aceasta prezintă pericol de desprindere

– izolarea termică a faţadei, prin aplicarea unui termosistem de 10 cm grosime

– înlocuirea tâmplăriei exterioare existente (după caz) cu tâmplărie PVC

– executarea de lucrări de termoizolare a planşeului peste subsol, acolo unde este, precum şi peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei. Dacă există terasă, se vor face lucrări de termo şi hidroizolare. 

În programul de reabilitare termică gratuită a caselor nu intră însă şi casele monument istoric sau casele care sunt încadrate într-o clasă de risc seismic, a stabilit administraţia locală. 

La nivelul Sectorului 1 sunt aproximativ 30.000 de locuinţe unifamiliale, potrivit estimărilor primăriei. 

Citeşte şi ONG-urile: Reabilitarea termică a caselor distruge valoarea lor arhitecturală

Reabilitarea termică, pe sectoare, în 2013: Situaţia finanţării anvelopării blocurilor. VEZI LISTELE


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button