Cum se face REABILITAREA TERMICĂ a blocurilor din Sectorul 6. IMPORTANT: Lifturile vechi, schimbate

de:
21 iul. 2020
155 Afișari
Cum se face REABILITAREA TERMICĂ a blocurilor din Sectorul 6. IMPORTANT: Lifturile vechi, schimbate

În cadrul intervenției la „Ora primarului”, Gabriel Mutu a precizat că, atunci când a preluat mandatul de primar, a găsit programul de reabilitare termică blocat. 

„Astfel, în 2016, am reluat verificarea dosarelor depuse, le-am actualizat în luna octombrie 2016 pentru că, până atunci, nimeni în Primăria Sector 6 nu a cerut reactualizarea lor pentru că legea se schimbase din 2014 și, bine-nțeles, în paralel cu actualizarea dosarelor, am demarat procedurile pentru a avea licitațiile făcute astfel încât blocurile să intre efectiv în procedura de lucru. Nu a fost ușos, având în vedere faptul că suntem un sector cu multe asociații de proprietari, multe din ele divizate la nivelul scărilor de bloc, însă, astăzi, avem la nivelul sectorului în jur de 1.000 de dosare depuse, altele decât cele care s-au finalizat”, a declarat primarul Gabriel Mutu.

Conform datelor centralizate de administrația locală, ăână în prezent, în Sectorul 6 au fost reabilitate termic un număr de 20.000 de apartamente, alte 3.000 urmând să intre în execuție în cursul lunii august 2020. 

„Este un element extrem de important pentru că tot ceea ce se va întâmpla în viitor are tot ceea ce este nevoie legal în spate. Am finalizat procedurile de licitație și, astăzi, avem front de lucru pentru următorii 5-6 ani, astfel încât la acel moment să avem toate blocurile reabilitate termic în Sectorul 6”, a completat edilul care a precizat că, anual, pot fi reabilitate termic între 150-200 de blocuri. 

CITEȘTE ȘI Cel mai înalt bloc din București, construit înainte de 1989, este în REABILITARE TERMICĂ.FOTOGALERIE

În plus, edilul a explicat că, în cadrul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor, pe lângă refacerea termohidroizolației de pe imobil, se înlocuiesc inclusiv becurile din interior cu sisteme de iluminat moderne pentru un consuim cât mai mic de energie convențională. Totodată, la finalul lucrărilor de reabilitare termică, grădinile de bloc sunt refăcute integral  din punct de vedere peisagistic, asigurând astfel o bună calitate a aerului. 

Lifturile vechi, modernizate în cadrul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor

„Intenționez ca, în perioada următoare, să schimbăm și să îmbunătățim partea de infrastructură verticală, adică lifturile în sensul că, în acest moment, suntem în evaluare și analiză pentru a putea finanța schimbarea și înlocuirea elementelor componente din lifturile vechi astfel încât, inclusiv pe acest palier, să avem reduceri importante la consumurile de energie”, a adăugat primarul Sectorului 6. 

În cadrul intervenției la „Ora primarului”, edilul a punctat inclusiv criteriile prin care se face practic evaluarea dosarelor de reabilitare termică a blocurilor, menționând trei criterii importante:

– anul de construcție al blocului (cu cât imobilul este mai vechi, cu atât el urcă mai sus pe lista de investiții)

– numărul de apartamente din bloc/asociație (cu cât este un bloc cu mai multe apartamente, cu atât el este mai eligibil pentru reabilitare)

– pierderea energetică

„Cele trei elemente puse practic în formula de calcul stabilesc poziția asociației de proprietari pe lista noastră de investiții”, a spcificat Mutu, care a mai spus că lista completă a imobilelor incluse în programul de reabilitare termică poate fi consultată pe site-ul primariei, la adresa www.primarie6.ro/informatiiutile la rubrica REABILITARE TERMICĂ. Detalii, aici https://www.primarie6.ro/www2/wp-content/uploads/2020/02/Lista-program-local-reabilitare-termica-sector-6.pdf

Proprietarii plătesc între 3,5% și 25% din costurile de REABILITARE TERMICĂ

Conform legislației în vigoare, pentru reabilitarea termică a imobilelor de locuit proprietarii trebuie să suporte o cotă parte din costuri, care variază între 3,5-25%, în funcție de veniturile acestora. 

„Pentru a veni în sprijinul dvs, am inițiat acum un an și jumătate o hotărâre de Consiliu Local care a fost și aprobată, prin care dăm scutire la plata cotei de participare de până la 5 ani, cu alte cuvinte 5 ani nu veți plăti nimic, iar partea de cofinanțare se împarte, după ce se încheie perioada de grație, în alți 10 ani. Am făcut o analiză cât se poate de corectă și am constatat că, din economiile pe care proprietarii le fac când blocul este reabilitat termic (între 30-35% din costurile la întreținere), nu doar că se acoperă acea parte de cofinanțare care e foarte mică, dar mai rămân și bani”, a explicat edilul precizând că administrația locală acordă facilități de plată inclusiv persoanelor în vârstă, respectiv celor care provin din familii vulnerabile. 

Primarul Mutu a precizat că pentru a crește capacitatea de lucru, administrația locală a accesat fonduri europene nerambursabile de la Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții.

Cookies