Cum se face CORECT termoizolarea casei. DETALII TEHNICE

de:
02 nov. 2015
6 Afișari
Cum se face CORECT termoizolarea casei. DETALII TEHNICE

Toate aceste suprafete necesita termoizolatii specifice, cu grosimi diferite, in functie de localizarea lor, pentru a se atinge normele minime de confort recomandate si optimizand in acelasi timp costurile.
Normele de confort minime recomandate ale respectivelor suprafete exterioare sunt evidentiate prin valoarea rezistentei minime (mp*K/W) la transferul caldurii:
Pereti exteriori : Rezistenta minima (corectata) = 1,8
Plansee sub terase sau poduri neincalzite: Rezistenta minima (corectata) = 5
Placa pe sol: Rezistenta minima (corectata) = 4,5
Plansee catre exterior sub spatii incalzite: Rezistenta minima (corectata) = 4,5
In termini simpli, cu cat aceasta valoare recomandata este mai mare, cu atat treabuie sa se subintelega ca, acel element trebuie sa fie mai bine izolat. In timp, s-a constatat ca este optim sa dozam diferentiat termoizolatia in functie de zona, astfel incat gradul de confort termic cat si costurile de intretinere sa fie imbunatatite.
Deoarece aerul cald se duce in sus, sunt pierderi mai mari per unitatea de suprafata, prin planseele catre terase/poduri, decat prin pereti. Pardoselile (planseele inferioare) ce au sub ele un spatiu exterior, trebuie sa fie bine termoizolate deoarece sunt in contact direct cu corpul uman (calcam pe pardoseala si suntem sensibili la temperatura acesteia), lucru care nu se intampla si cu alte elemente constructive (avem un contact redus cu peretii), etc.
De aceea rezistenta termica minima a planseelor sub terase/poduri este de cca 2,7 ori mai mare decat cea a peretilor (5 fata de 1,8).
Din experienta, marea parte a celor care isi fac casa, prefera sa izoleze bine peretii cu 10-15cm de polistiren (peretii avand in general o suprafata mare, deci costuri mari), iar la ultimul planseu sub terasa sau pod, sa aloce doar 10-15cm de vata minerala (se mentioneaza ca vata are performante asemanatoare cu polistirenul, la grosimi similare din punct de vedere al capacitatii termoizolante).
In realitate, pentru pereti, 10cm de polistiren sunt suficienti, iar la planseul din partea superioara a casei se recomanda minimum 25cm de vata minerala. De asemenea, sub casa, nu trebuie exagerat cu termoizolatia, deoarece pamantul are si el rol termoizolant. O grosime de cca 8cm de polistiren extrudat este suficienta.
Desigur, in viitor, aceste norme se vor schimba in mod repetat, in sensul cresterii gradului de confort termic, dar si de reducere progresiva a costurilor datorate energiei pierdute.
Important de retinut din acest articol este raportul grosimilor necesare dintre termoizolatiile dispuse pe diferitele zone ale casei. Acest raport se va pastra, deoarece, se bazeaza pe elemente simple, determinate pe baza fizicii constructiilor.
Reflex Architecture ofera consultanta in proiectare pentru termoizolarea cladirilor, precum si servicii de proiectare complete, iar prin intermediul unui certificat energetic, act obligatoriu la receptie (cel mai bun pret din piata), puteti avea o estimare la nivel de consum energetic, in functie de specificatiile propuse in proiect.

Cookies