Cum se desfăşoară ALEGERILE LOCALE 2020, în pandemia COVID-19. Prevederi legale

de:
31 aug. 2020
9 Afișari
Cum se desfăşoară ALEGERILE LOCALE 2020, în pandemia COVID-19. Prevederi legale

Alegerile locale din 2020 trebuiau să aibă loc în luna iunie, dar s-au amânat ca urmare a pandemiei de COVID-19. Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/2020 din 8 aprilie 2020 a stabilit prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020. În Ordonanţă se arată că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autorităţile locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi organizatorilor, care ar presupune riscuri majore la adresa sănătăţii publice.

Mandatele autorităţilor administraţiei publice locale se prelungesc până la data preluării de către noile autorităţi ale administraţiei publice locale a mandatelor rezultate în urma alegerilor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, mai prevede OUG 44/2020.

Ce se votează la alegerile locale din 2020

La alegerile din 27 septembrie se aleg consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene.

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, după cum informează site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), https://www.roaep.ro/.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, conform Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, conform https://www.roaep.ro/.

Componenţa BEC

La 30 iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a desemnat, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători din cadrul Biroului Electoral Central: Andreea Liana Constanda (Secţia I Civilă), Mirela Vişan (Secţia I Civilă), George Bogdan Florescu (Secţia a II-a Civilă), Iulia Manuela Cîrnu (Secţia a II-a Civilă), Lavinia Valeria Lefterache (Secţia penală), Horia Valentin Şelaru (Secţia Penală), Virginia Filipescu (Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

La 1 august s-a constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile din 27 septembrie 2020, acesta fiind format, pe lângă cei 7 judecători, şi din reprezentanţi ai AEP şi ai partidelor politice: din partea AEP – Constantin-Florin Mituleţu-Buică (preşedinte), Marian Muhuleţ (vicepreşedinte), Zsombor Vajda (vicepreşedinte); reprezentanţii partidelor politice – Petruţa Ulmeanu (PSD), Andreea-Mihaela Miu (PNL), Mihai Alexandru Badea (USR), Dóra-Emese Szilagyi (UDMR), Valentin-Olivian Trofin (Pro România), Eliza Ene Corbeanu (PMP), Daniela Călin (ALDE), Ivan Truţer (Grupul minorităţilor naţionale), conform http://locale2020.bec.ro.

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la 31 august 2020

Până cel mai târziu cu 23 de zile înaintea datei scrutinului, adică până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, în baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv. Cetăţenii care nu s-au înscris în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă vor fi înscrişi în listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au adresa de reşedinţă pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot, conform https://www.roaep.ro

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 25 august 2020 era de 19.004.986, cu 21.401 mai mulţi faţă de ultima informare a AEP pe această temă, potrivit căreia, la 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 alegători români. Din totalul de alegători români care figurau în Registrul electoral, la 25 august, 18.270.004 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS, conform https://www.roaep.ro/.

Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, mai scrie sursa citată. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, mai aminteşte sursa indicată.

Situaţia înregistrărilor pe portalul www.votstrainatate.ro

Pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 19 august 2020, ora 15.00, a fost depăşită borna de 2.500 de înregistrări ale alegătorilor români din afara ţării pe portalul www.votstrainatate.ro; dintre aceştia, 2.101 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 797 pentru votul la secţia de votare, conform informării Autorităţii Electorale Permanente din aceeaşi zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, a mai precizat AEP.

Cookies