Cum se citește noua factură la electricitate, valabilă de la 1 Martie. Ce avantaje au consumatorii

de:
02 mart. 2016
0 Afișari
Cum se citește noua factură la electricitate, valabilă de la 1 Martie. Ce avantaje au consumatorii

Legea Energiei s-a modificat în perioada recentă, astfel că au apărut zeci de furnizori ce au creat concurenţă pe această piață. Astfel, pe facturile de energie electrică a apărut rubrica CPC (componentă de piaţă concurenţială), iar preţul energiei electrice a început să se liberalizeze. În acest mod, consumatorul casnic a început să primească energie şi de pe piaţa liberă, unde preţul este variabil, potrivit ANRE

În prezent, în factură există o componentă fixă, reglementată de ANRE, şi una variabilă, CPC, diferită de la furnizor la furnizor. Lista furnizorilor poate fi verificata AICI. Atunci când un consumator schimbă furnizorul, acesta poate negocia preţul kilowatului cu noul furnizor, pe componenta CPC. Chiar și așa, marea majoritate a consumatorilor casnici nu știu că este dreptul lor de a schimba furnizorul în 21 de zile, fără să plătească nimic. Lista preţurile CPC maximale pentru fiecare furnizor în parte este postată pe site-ul ANRE.

Citește și VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Cum este vremea în Capitală în primele zile de primăvară. PROGNOZA METEO

Elementele principale care trebuie urmărite pe noua factură încep cu rubrica „Periaoada de facturare”. După depăşirea datei scadente pentru achitarea facturii se poate plăti în continuare consumul fără penalităţi timp de 30 de zile. Decuplarea poate fi solicitată doar după încă 15 zile de penalități.

La rubrica „Modalitatea de facturare” ar trebui să se opteze pentru citirea reală a indexului, astfel încât să nu existe o cantitate estimativă prea mare din partea furnizorului. La „Tarif CPC” fiecare client în parte are dreptul de negociere, deoarece electricitatea se află pe o piaţă liberă.

Cookies