Cum schimbi medicul de familie în București. Asta e procedura în cazul în care te-a enervat doctorul tău sau poate te-ai mutat în alt cartier

10 mart. 2021
212 Afișari
Cum schimbi medicul de familie în București. Asta e procedura în cazul în care te-a enervat doctorul tău sau poate te-ai mutat în alt cartier

Te-ai mutat recent în București sau dintr-un cartier în altul și ai nevoie de un medic de familie mai aproape de tine? Ți-ai propus să-ți schimbi medicul de familie pentru că există ceva care te nemulțumește sau care te enervează? Iată care este procedura.

Cum schimbi medicul de familie în București. Asta e procedura în cazul în care te-a enervat doctorul tău sau poate te-ai mutat în alt cartier

Pasul 1: Alegerea unui nou medic

Va trebui să vă decideți asupra medicului de familie din partea căruia doriți să beneficiați de asistență medicală.

Asistența medicală primară se asigură numai de către medicul de familie, prin cabinete medicale organizate conform Ordonanței Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu completările ulterioare și prin cabinete medicale care funcționează în structura sau în coordonarea unor unități sanitare aparținând ministerelor și instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie, ca furnizori de servicii medicale în asistența medicală primară, autorizați și acreditați potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Pasul 2: Obținerea acceptului noului medic

După ce v-ați decis asupra medicului de familie care vă va acorda asistența medicală va trebui să obțineți acceptul noului medic. De asemenea, va trebui să-i comunicați acestuia numele fostului medic la care ați fost înscriși. Noul medic va transmite casei de asigurări și fostului medic faptul că v-a preluat în evidența sa.

Fostul medic va trimite, prin poştă, fişa medicală a pacientului către noul medic de familie. Pacientul trebuie să ştie că fostul medic va păstra în cabinetul său o copie a fişei medicale, timp de cel puţin un an.

La noul medic trebuie să te prezinți cu documente care să ateste faptul că eşti asigurat, pentru a finaliza procedura, documente ce diferă în funcţie de calitatea asiguratului: elev/student, salariat, şomer sau pensionar), precum şi o copie după certificatul de naştere sau actul de identitate.

Atenție! Schimbarea medicului de familie sau a medicului stomatolog nu se poate face decât după cel puțin 6 luni de la ultima înscriere.

Atenție! Nici un asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai mulți medici de aceeași specialitate. În caz contrar, nu veți mai beneficia de nici unul din drepturile asiguratului, prevăzute în Legea asigurărilor de sănătate.

Medicul de familie este prima persoană pe care trebuie să o consultați pentru a beneficia de asistență medicală. În funcție de situație, medicul de familie vă poate acorda o trimitere către medicul specialist sau, direct, pentru internarea în spital.

Cookies