Dacă proiectul reuşeşte, peste câteva zeci de ani, un laser va putea face treaba unui accelerator de particule uriaş, scrie Realitatea.NET Cel de la Geneva are un diametru de 27 de kilometri. Laserul încape într-o clădire de câteva zeci de metri pătraţi. Laserul ar avea însă şi o aplicare imediată, în domeniul deşeurilor nucleare. Aceste deşeuri au un timp de neutralizare foarte îndelungat, de mii de ani chiar. De aceea, aceste deşeuri sunt ţinute în depozite uriaşe şi atent izolate. Cu laserul, cercetătorii pot transforma, prin iradiere, nucleele radioactive în nuclee cu un timp de înjumătăţire (în sensul neutralizării) mai mic.
O altă aplicaţie imediată ar fi în medicină. În prezent, spitalele cu mulţi bani cumpără acceleratoare pentru protonoterapie. Pe scurt, aceste maşini trimit un fascicul de protoni acceleraţi într-un ţesut, cu scopul de a distruge cu precizie o celulă bolnavă, fără a le afecat şi pe cele din jur. Astfel de acceleratoare au migrat de pe hârtie în practică, iar Siemens a construit astfel de aparate. Spitalul Universitar din Heidelberg, de exemplu, are un astfel de aparat, pentru simplul motiv că această unitate medicală din Germania şi-l permite. Costul aparatului este de 100 de milioane de dolari.
În urmă cu 7-8 ani, Uniunea Europeană a început să deruleze discuţiile pentru dezvoltarea unui laser de 1.000 de ori mai puternic decât ceea ce exista în acel moment. Astăzi, situaţia laserilor din lume nu s-a schimbat foarte mult. Se lucrează încă la nivelul terawaţilor (terawattul este o unitate cu o putere de un miliard de kilowaţi), în timp ce la Măgurele se doreşte construirea, în variantă finală, a unui laser de câteva sute de petawaţi. Un pettawat este egal cu 1.000 de terawaţi. Mai multe pe Realitatea.NET