Cum scăpau bucureştenii de caniculă, înainte de aerul condiţionat. Evadarea interbelică FOTO

de:
11 iul. 2015
2 Afișari
Cum scăpau bucureştenii de caniculă, înainte de aerul condiţionat. Evadarea interbelică FOTO

Canicula a fost de mult timp prezentă în verile bucureştene. Încă din secolul al XIX-lea, ziarele vremii povesteau despre arşiţa care cuprindea Capitala şi despre modalităţile prin care locuitorii încercau să scape de ea.

Conform calatori-interbelici.blogspot.ro, acum aproape 100 de ani, Bucureştiul era pustiu pe timp de vară, la orele amiezii. Cei bogaţi fugeau la mare şi la munte de cum creşteau temperaturile, în „vilegiatură”. Cei mai puţin norocoşi rămâneau în case în timpul zilei, cu obloanele trase, oraşul fiind marcat de o linişte deplină. De asemenea, tinerii petreceau mult timp în ştrandurile celebre ale perioadei.

VEZI ŞI: Litoralul românesc şi distracţia din ştrandurile bucureştene în perioada interbelică GALERIE FOTO  

După cum explica pictorița Wanda Sachelarie-Vladimirescu într-un interviu acordat publicaţiei Formula As, de multe ori, pe timp de vară, asfaltul se înmuia sub picioarele locuitorilor. Tot ea povestea cum oraşul revenea la viaţă abia seara, după ce pe străzi treceau maşinile cu stropitoare, care răcoreau aerul. 

Maşină de stropit străzile

„În tramvai, chiar şi în mij­locul zilei, pe o căldură de foc, bărbaţii nu mi­ro­seau a transpiraţie, ca în autobuzele de astăzi, ci a colonie sau lavandă am­brată…”, adăuga artista.

Într-un articol din 1937 publicat în „Realitatea ilustrată”, venirea verii în Bucureşti era descrisă astfel:

„Vara a dat buzna în Capitală, călduroasă, prăfuită de drum, cu balonul soarelui fierbinte legat cu aţă de degetul cel mic, cu o liotă de ţigănci care au şi prins a-şi vesti trandafirii în locul margaritarelului şi al lalelelor. A fost o descindere senzaţională, din nu mai ştiu care tren din sud. Duduile si doamnele şi-au inaugurat rochiţele înflorate, pălăriile cât umbreluţele şi umbreluţele cât pălariile! Bineinţeles, au început socotelile pentru plecare.”

Bucureştiul avea şi o sumedenii de grădini, în care oamenii puteau scăpa de soarele puternic. Informaţii despre acestea găsiţi în articolul Grădini pierdute din Bucureşti- imagini din perioada în care oraşul era format 50% din verdeaţă.

Cookies