Cum scăpăm de urmările exceselor de sărbători: kilograme în plus, oboseală, ten ofilit, digestie leneşă

de:
02 ian. 2011
0 Afișari
Cum scăpăm de urmările exceselor de sărbători: kilograme în plus, oboseală, ten ofilit, digestie leneşă

Nu doar cântarul este cel care ne spune că am exagerat în perioada sărbătorilor de iarnă. Prezenţa toxinelor în organismul nostru se face simţită şi printr-o digestie defectuoasă, un ten ofilit şi senzaţie de oboseală. Cu atât mai greu ne este să ne apucăm de sport şi exerciţii fizice, dacă am făcut o pauză îndelungată în această perioadă. Ne este şi greu să renunţăm la mâncatul în exces, pentru că ne-am obişnuit organismul cu mese copioase. Este indicat, deci, să o luăm încet.

Nu e nevoie să începem direct să alergăm pe bandă câte cinci kilometri. Putem să începem cu plimbări pe afară. Chiar dacă este frig, măcar zilele acestea este soare, iar zăpada rămasă pe pomi transformă orice parc bucureştean într-un decor de poveste. Aerul curat, mai curat chiar decât de obicei în Bucureşti, datorită traficului redus, ne va pune sângele în mişcare.

Nu e nevoie nici să trecem la vreo cură de slăbire draconică, nu vom face decât să ne înfometăm şi să riscăm boli precum gastrita. Merită însă să trecem la o alimentaţie mai sănătoasă, fără să uităm aspectul gustului. Ar fi bine să înlocuim mesele cu multe feluri de sărbători cu câte patru-cinci mese uşoare pe zi. Este indicat chiar să ţinem un jurnal al dietei: ce am mâncat azi? Cum ne-am simţit? Am dormit mai bine, am avut o digestie mai bună? Vom observa, astfel, care sunt alimentele care ne fac bine. Ar fi indicat să reincludem în dieta noastră legume şi fructe proaspete. Ele ne vor ajuta să scăpăm de toxine şi să ne umplem de anti-oxidanţi benefici sănătăţii noastre: broccoli, morcovi, ţelină, dovlecei, citrice, mere, fructe uscate – toate aduc beneficii. Să nu uităm însă nici vitamina E pe care o putem extrage din nuci, alune şi alte fructe de pământ şi seminţe, sau din fructe uscate, precum smochinele sau curmalele, şi ele foarte benefice.

În materie de proteine, pe cât posibil este indicat să consumăm mai mult peşte. Nu numai că vorbim de o carne mult mai uşoară, dar conţine şi acizi graşi omega-3, excelenţi pentru prevenirea cancerului, bolilor vasculare şi pentru menţinerea unei activităţi a creierului la valori maxime. În afară de peşte, sunt recomandate cărnurile slabe, cum ar fi puiul sau vita. E de recomandat o pauză de la porc. Altă sursă de proteine recomandabilă este tofu.

Nu eliminaţi lactatele din dietă. Iaurtul, de exemplu, este nu doar o sursă vitală de calciu, ci vă va ajuta şi la digestie.

În privinţa băuturilor alcoolice, o pauză după săptămânile de exces este bine-venită. În cele din urmă, remediile de tipul „cui pe cui se scoate” funcţionează doar în cazul alcoolicilor, cărora le tremură mâinile din cauza sevrajului. Este indicat să consumăm cât mai multe lichide utile, însă: apă, sucuri de fructe, ceaiuri de fructe, care ne vor da şi o senzaţie de saţietate pe lângă microelementele utile pe care ni le vor aduce. Cafeaua am putea să o schimbăm cu ceaiuri fierbinţi care ne dau un început plin de energie pentru fiecare zi: ceaiul de ghimbir este unul care merită încercat, dar, de ce nu, şi ceaiuri mai uşor de procurat, precum cel de lămâie sau portocale, ceaiul verde, toate foarte sănătoase.

Fireşte, mulţi dintre noi dorim să ne lăsăm de fumat în noul an, mai ales dacă am exagerat la petrecerile din decembrie cu ţigările. Dar, aşa cum zicea cineva, nimeni nu fumează pentru că ştie că o să se îmbolnăvească de cancer sau pentru că îi place să arunce banii pe fereastră. Trebuie să identificăm ce anume ne face plăcere la fumat şi să găsim o modalitate de a înlocui această plăcere prin alta.

Unii dintre noi ne-am dereglat în această perioadă somnul. Ne-am obişnuit să stăm noaptea până târziu din cauza petrecerilor sau doar pentru că am adăstat mai mult în faţa televizorului. A venit poate momentul să ne impunem o oră de culcare rezonabilă şi să ţinem cont de ea, măcar o săptămână. Odihniţi, ne va fi mai uşor să dăm piept cu un nou an.

În cele din urmă, important este să găsim drumul spre moderaţie şi spre o viaţă mai bună, printr-o alimentaţie şi un program mai sănătos.

Cookies