ȘTIRI

Zece parteneri într-o singură seară, „în viteză”: Am încercat „speed-dating”, la București

Pentru a te înscrie la speed-dating, completezi un formular de înscriere, îţi dai datele personale (primeşti garanţia că vor fi confidenţiale şi nu vor fi folosite în alte scopuri), scrii ce hobby-uri ai, ce preferinţe şi apoi… Aştepţi. De restul se ocupă compania organizatoare. Studiază toate formularele primite şi organizează întâlniri la care sunt selectate persoane pe baza unor criterii de compatibilitate.

Sunt alese între 10 şi 22 de persoane care să participe la întâlnire: jumătate femei, jumătate bărbaţi. Fiecare conversaţie durează între 7 şi 10 minute. După expirarea timpului, femeile îşi păstrează poziţia, iar bărbaţii trec la următoarea masă. Evenimentul ia sfârşit după ce toţi bărbaţii au trecut pe la masa fiecărei femei. La final, primeşti un chestionar şi ai posibilitatea de a alege gradul de compatibilitate între tine şi partenerii de conversaţie. Dacă tu bifezi că ai plăcut şi eşti interesat de o anumită persoană şi persoana respectivă bifează acelaşi lucru, vei primi un mail prin care vei fi anunţat/(ă) că ţi s-a găsit o potenţială potrivire, ţi se vor da datele de contact ale respectivului şi de acolo.. poate începe relaţia pe care ţi-o doreşti.

În România, moda „întâlnirilor în viteză” a început să pătrundă timid, pe la mijlocul anilor 2000. În prezent, sunt organizate destul de puţine evenimente de acest gen, mai cu seamă în marile oraşe, în special în Bucureşti. 

Ce se întâmplă la speed-dating: „informaţii din culise”

Duminică, la 18.45, am ajuns la restaurantul The Bankers, din Centrul Vechi, unde urmau să se întâlnească cei 10 băieţi şi 10 fete care-şi caută pereche prin intermediul companiei SingleBell. Patru fete deja aşteptau, nerăbdătoare, la masă, în timp ce niciun băiat nu ajunsese încă. Am făcut cunoştinţă cu ele şi voiam să schimbăm câteva păreri, în timpul pe care-l aveam la dispoziţie, dar a fost o misiune imposibilă. Mi-am dat seama că fetele de la speed-dating nu socializează între ele, dar analizează din cap până în picioare concurenţa.

Mesele sunt numerotate, de la 1 la 10, iar fiecare fată trebuie să-şi aleagă un număr. „Ai un număr norocos?”, mă întreabă Simona, organizatoarea întâlnirilor. M-am uitat şi jur şi am ales masa cu numărul 5.

După ce m-am aşezat la masă, am plătit, iar Simona mi-a explicat cum stă treaba cu noul formular. Pe coloana din stânga, scrii numele partenerului care-ţi trece pe la masă, iar coloana din dreapta conţine punctajul: de la 1 la 5. Dacă alegi 1 şi 2, contactele tale nu vor fi trimise respectivului şi reprezintă o compatibilitate redusă ori niciun fel de compatibilitate. Dacă alegi 3, 4 sau 5, înseamnă că îţi doreşti să-ţi fie date contactele respectivei persoane: 3 înseamnă prietenie, 4- prietenie spre relaţie, iar 5 deja înseamnă că ai fost foarte atras de acea persoană.

Localul este unul discret şi frumos, iar atmosfera romantică este dată de nuanţa de mov a perdelelor şi a feţelor de masă. În schimb, mesele sunt cam apropiate unele de altele, iar muzica se aude în surdină. Primul gând care-mi trece prin minte este că tot ce vorbim cu o persoană va fi auzit de vecini.

Aflu că doar eu şi încă 2 fete suntem pentru prima oară la speed dating. Restul deja sunt familiare cu genul acesta de „agăţat”. 

Fetele sunt îmbrăcate simplu, unele în rochiţe, altele chiar în blugi. Par emoţionate, îşi analizează unghiile, ori îşi refac, discret, machiajul.

Una dintre participante intră în discuţie cu Simona. Îi spune acesteia că-şi face probleme: „am 30 de ani, oi fi cea mai bătrână de aici?”. Aşa aflu că o altă participantă are 33 de ani. E cea mai aranjată dintre toate. Rochie albă, mini, pantofi cu toc. Analizează fiecare persoană care intră în încăpere din cap până în picioare, probabil îi este frică de concurenţa mai tânără.

Am avut un „spion” şi printre băieţi. Aceştia au socializat mai mult între ei, ba chiar s-au şi întrebat unul pe altul cum reuşesc să agaţe. Unul dintre ei a recunoscut că el nu ştie cum să se bage în vorbă cu o femeie. „Am auzit ca o metoda buna de agatat ar fi pe strada. Dar cum sa ma duc la ea, cum sa incep discutia?” Toţi erau timoraţi şi emoţionaţi, lucru care s-a demonstrat şi în discuţii.

La întâlnire participă şi două prietene. Una dintre ele a mai fost, ba chiar pare „de-a casei”. Pofteşte fiecare persoană nou-venită la masă şi dă sfaturi: „Va fi bine, mereu a fost o atmosferă plăcută. Nu aveţi de ce să vă faceţi griji”, spune acesta.

La fix, organizatoarea vine şi ne spune că toţi bărbaţii şi-au făcut apariţia. „Asta înseamnă că sunt băieţi serioşi, fetelor!”, ne spune Simona, încercând să mai înlăture din emoţiile care se citeau pe faţa tuturor. 

Bărbaţii stau la parter, într-un loc separat. N-au voie să cunoască fetele înainte de întâlnire, pentru a nu le fi influenţată decizia.

Trei dintre fete se lasă aşteptate. Una dintre ele apare, la 19.00, agitată şi îşi cere scuze. Simona se aşază la masă ei şi încep să vorbească despre activităţile avute vara aceasta, ce-au mai făcut, pe cine au mai cunoscut, ca şi cum ar fi prietene vechi, ceea ce mă face să mai recunosc încă o clientă fidelă a speed-datingului.

La 19.20 începem. Doar una dintre fete nu a venit. Simona se aşază la o masă pentru a întreţine conversaţia cu băiatul care nu are, pentru 7 minute, interlocutor. După câteva momente de agitaţie, fiecare băiat îşi găseşte locul la masă.

Primul meu interlocutor are 30 de ani şi, de cum s-a aşezat la masă, a început să-mi spună, cu emfază, palmaresul său de locuri de muncă. Are vreo 8 joburi pe cartea de muncă, lucrează acum în cea mai mare companie de IT şi tocmai a fost promovat. Îi spun că studiez psihologia şi încă sunt la facultate. Mi-a spus, cu un aer de superioritate, că sunt prea mică. El caută „femei în toată regula, nu copile”. Îl întreb de ce nu a ales o grupă mai înaintată de vârstă, să nu se confrunte cu astfel de riscuri. „Eh, aşa ar fi fost plictisitor..”, spune el. Apoi mă întreabă câte limbi străine cunosc. După ce-i răspund, nu mai spune nimic vreun minut. Apoi, văzând că nu-i pun aceeaşi întrebare, începe să-mi enumere un nou palmares: multitudinea limbilor străine pe care le cunoaşte el. Mă întreabă de ce am venit la speed-dating, „esti tânără, nu poţi să-ţi găseşti singură partener?”, mă ia interlocutorul meu la bani marunţi. Acum îi răspund cu aceeaşi întrebare. „Am vrut să evit să agăţ în club sau pe stradă. M-am gandit că aici vin fete serioase”, se apără el.

Următorul interlocutor era mult mai timorat şi mai puţin încrezător în forţele proprii. M-a lasat pe mine să întreţin întreaga conversaţie, îşi freca mâinile întruna şi a avut un zâmbet întipărit pe faţă toată perioada. Când s-a ridicat, aproape a dărâmat masa, şi-a scăpat formularul, dar a reuşit, în final, să se aşeze la următoarea masă.

Toţi partenerii mei de conversaţie au părut mai mult decât interesaţi de facultatea pe care-am zis că o urmez, psihologie. Ba chiar erau pasionaţi, se considerau experţi, toţi au spus au citit cărţi legate de acest domeniu, deşi  activitatea niciunuia nu avea nici cea mai mică legătură cu psihologia. Au spus că au citit cărţi de dezvoltare personală, pentru a-i ajuta în viitoare relaţie pe care o vor avea.

Cea mai amuzantă discuţie am purtat-o cu cel mai emoţionaţi dintre băieţi. Se uita fix la mine, dar nu prea înţelegea ce-i spuneam. „Ce? Cum? N-am înţeles ce ai spus?”, asta era propoziţia folosită la fiecare jumătate de minut de interlocutorul meu. De la el am înţeles doar că este în plin proces de schimbare: a început să facă sport, să asculte muzică modernă şi, de 6 luni, iese în oraş. Până acum (are 29 de ani) nu a ieşit. „Eram mai timid, acum este timpul pentru o schimbare. Dar îmi voi păstra farmecul personal”, îmi spune acesta, după o tentativă de „a-mi face cu ochiul”.

Un alt băiat se plânge că vrea să socializeze, să se distreze, dar…nu are cu cine. Acesta este şi motivul pentru care a venit la speed-dating. Caută o parteneră care să fie opusul lui: sociabilă, distractivă, cineva care să-l scoată din monotonie. Lucrează mult – 10 ore pe zi- dar dacă ar avea o relaţie si-ar face timp pentru persoana cu care ar fi. A mai venit la speed-dating acum un an, dar nu a înţeles de ce nimeni nu l-a selectat ca potenţial partener sau prieten. Dintre „am eu o problemă sau sunt ele prea figurante” a ales varianta a doua, de aceea şi-a mai dat o şansă şi a mai venit la speed-dating.

Alt „căutător de relaţie” vine aici pentru a treia oară. Începutul de conversaţie a fost cam aşa:
„Am mai fost la SingleBell. Am avut o relaţie de lungă durată cu o fată pe care-am cunoscut-o aici (lasă privirea în jos şi oftează). S-a terminat, din păcate, cam urât …chiar prea urât, dar..na..
Da..? Păi..de ce?, întreb eu.
Pff..doar nu vrei să intră în viaţa persoanală din primele minute. Nu ştiu nimic despre tine şi tu mă întrebi de relaţii?”
Mă întreb dacă nu el a început se destăinuie, dar las discuţia aşa, deja mi-era frică să nu se ridice de la masă şi să nu mă găsesc abandononată la primul meu speed-dating. 
Îi spun că sunt studentă la Psihologie şi mărturiseşte că psihologii l-au dezamăgit. A fost la vreo doi, de fiecare dată la sfârşit de relaţie..şi nu au reuşit să-l ajute prea mult. „Îmi era foarte, foarte greu perioada aia. Ştii şi tu cum e cu relaţiile..ai impresia că este persoana cu care-ţi vei petrece toată viaţa şi brusc .. se duce totul de râpă. Asta este viaţa, ce să-i faci”. De data asta nici nu îndrăznesc să schiţez vreun gest. Aştept să sune clopoţelul şi să trec la următorul partener.

Unul dintre băieţi părea că se îndrăgosteşte de toate fetele cu care comunica. Râdea în hohote, indiferent cât de amuzant sau nu era ce se discuta, rămânea şi după ce suna clopoţelul, nu-l mai puteai ridica de la masa oricăreia dintre domnişoarele prezente. În timpul pauzei, a rămas cu una dintre fete, la masă. Vorbea întruna, dar domnişoara părea foarte ocupată cu telefonul. Băiatul nu s-a ridicat nici măcar când Simona i-a spus că locul băieţilor, în timpul pauzei, este jos.

Bărbaţii care au venit la speed-dating aveau în jur de 30 de ani. Cei mai mulţi dintre ei au spus că au fost dezamăgiţi în fostele relaţii şi nu mai vor să se chinuie cu căutatul, pentru că lucrează şi n-au timp suficient. În schimb, în „conversaţiile ca între băieţi”, aceştia au recunoscut că sunt timizi şi nu ştiu cum să abordeze o fată fără niciun pretext. 

În pauză, Simona a vorbit cu fetele şi le-a întrebat ce părere au, cum au fost băieţii. Părerile au fost împărţite: unele s-au simţit bine, altele aveau aşteptări mai mari de la următorii.
Ultimul băiat care a trecut pe la masa mea nu m-a lasat să spun niciun cuvânt. Ştiu despre el toate detalii, dar a aflat despre mine doar cum mă numesc.

Pentru a participa la speed-dating, studiile superioare par a fi cel mai important criteriu de selecţie. Toate fetele şi toţi băieţi terminaseră facultatea, ba chiar se lăudau cu job-uri mai mult decât satisfăcătoare: it-işti, programatori, manageri, ingineri, consultanţi în afaceri, sociologi, consilieri juridici.

La sfârşit, Simona ne-a strâns formularele şi am schimbat păreri. S-a uitat la notele pe care le-am dat. Una dintre participante s-a arătat foarte dezamăgită de băieţi. „Data trecută au fost băieţi mai interesanţi. Parcă au fost mai cu sens conversaţiile. Acum, am dat doi de sus până jos.”

Single Bell- prima compania care a adus speed-datingul în Bucureşti

Proiectul SingleBell a fost lansat în februarie 2010, fiind singurul promotor şi organizator de evenimente pentru oamenii singuri din România, la acea vreme.

„Activitatea Single Bell s-a concretizat într-o comunitate de mai mult de 2500 membri(aflată în continuă creştere), aproape 100 de evenimente desfăşurate(dintre care 90 de speed dating) şi peste 2000 de locuri ocupate la evenimente”, spune Simona State, reprezentantă a echipei Single Bell.

În Bucureşti, Single Bell organizează întâlniri în fiecare duminică, într-un pub din Centrul Vechi. 1500 de bucureşteni au participat din 2010 până acum la evenimentele de speed dating organizate de Single Bell. SingleBell a început să organizeze şi excursii pentru ca cei care-şi caută parteneri să aibă posibilitatea să se cunoască mai bine. Startul a fost dat în iulie, anul acesta, când au fost într-o excursie la Bran şi prin împrejurimile sale.

Cei mai mulţi participanţi au între 25 şi 45 de ani, iar întâlnirile se desfăşoară pe diferite grupe vârstă. Totuşi, se organizează şi întâlniri pentru grupe mai mari sau mai mici de vârstă, în funcţie de cereri. La formarea grupelor, organizatorii au în vedere vârsta, preferinţa pentru grupa de vârstă la care fiecare vrea să participe, iar pentru cei care îşi completează profilul în detaliu se ţine cont şi de alte aspecte. Numărul mimim de perechi participante la o întâlnire este 5, iar cel maxim este 12.

Pentru a putea participa la speed dating, trebuie să completezi formularul de înscriere, pe care-l găseşti pe site-ul http://singlebell.net. În formularul de înscriere trebuie să-ţi dai datele personale, datele de contact, să-ţi faci o scurtă descriere, să spui ce preferinţe ai legate de partener şi de vârsta acestuia şi să încarci o poză.

Taxa de participare este de 50 de lei. Se plăteşte înaintea începerii evenimentului şi include o băutură la alegere.

Rezultatul speed dating-ului îl vei primi in maxim 24 de ore dupa întalnire şi va include atât datele de contact ale pesoanelor cu care te-ai potrivit în alegeri, cât şi un feedback personalizat legat de “prestaţia” ta şi idei/sfaturi pentru îmbunătăţire(la cerere).

Originile speed dating-ului sunt asociate cu numele Rabinului Yaacov Deyo, care s-a gândit la acest tip de întâlniri pentru a oferi şansa tinerilor evrei de a se cunoaste şi de a se căsători. Primul eveniment „comercial” de speed dating a avut loc în Pete’s Café în Beverly Hills la sfârşitul lui 1998. În scurt timp, mai multe firme au început să ofere acest tip de serviciu în Statele Unite.

 

100 de relaţii şi două căsătorii formate la Single Bell. Ce spun participanţii 

„Doar din ce am reuşit noi să aflăm de-a lungul timpului(vigilenta noastra nu poate să acopere toată plaja de posibile relatii care se contureaza chiar şi la o singura întalnire), peste 100 de relaţii s-au format în urma întâlnirilor de speed dating, o căsătorie (şi cu un bebeluş născut la începutul acestui an) şi încă una în pregătire”, declară Simona State pentru B365.ro.

Bucureştenii au început să fie mult mai deschişi când vine vorba de speed dating. „Faţă de anul 2010, când ne confruntam cu foarte multa neîncredere, scepticism şi chiar sarcasm din partea potenţialilor participanţi, anul acesta ne bucurăm de un adevărat val de entuziasm”, completează Simona.

„Sunt o mai veche participantă a întâlnirilor organizate de dumneavoastră, care a avut şansa ca singura persoană căreia i-a dat “da-ul” să devină şi partenerul stabil într-o frumoasă poveste de dragoste”, comentează Mihaela, participantă la evenimentele SingleBell, pe site-ul oficial al acestor.

„Suntem împreună din data de 11 Septembrie, de când a avut loc întâlnirea. Vă multumim pentru oportunitatea de a ne cunoaşte! Sperăm să formăm o frumoasă familie la un moment dat. Ca atare, orice oportunităţi de alte întâlniri nu mai reprezintă interes pentru noi”, spune şi Claudia.

„Speed-datinng-ul din 16 oct a fost o experienţă plăcută ce merită re-editată. Când mai ai şansa să interacţionezi cu 6-7 bărbaţi într-o singură seară?”, aceasta este impresia lăsată de întâlnirile în viteză uneia dintre participante.

Sunt şi alte companii care organizează speed-dating în Bucureşti. B365.ro vă prezintă câteva dintre ele.

BestDating

 Serviciile Best Dating se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 25-60 ani. Întâlnirea la BestDating durează 10 minute şi are un număr minim de 4 perechi.
Echipa BestDating este formată din psiholog, astrolog şi consultant marketing. Aceştia au grijă să selecteze cu atenţie participanţii, în funcţie de compatibilitatea persoanelor pe care le au în baza de date.
Ai posibilitatea să completezi două formulare, în funcţie de cât de grăbit eşti sau ce disponibilitate ai să vorbeşti despre tine. Formularul speed conţine doar informaţii de bază, în timp ce formularul slow intră în detalii despre tine şi preferinţele tale. Organizatorii te sfătuiesc să-l completezi pe cel slow, deoarece vei creşte posibilitatea de a-ţi fi găsită o persoană compatibilă cu tine.

Ce spun participanţii la BestDating

„Am mers de gura prietenelor săptămâna trecută. Eram nervoasă la început, la propriu. Chiar voiam să le demonstrez apoi că e un mare ….fiasco. Dar, culmea mi-au placut nu unul, ci doi bărbaţi. Nota mare pentru acest event!”, spune Monica.

Alex , 26 de ani
„Eu nu sunt din Bucureşti şi nu aveam prieteni aici. Am încercat speed dating şi sunt foarte mulţumit. Am reuşit să cunosc oameni noi cu care să vorbesc şi să îmi petrec timpul liber. De o lună de zile am şi o relaţie stabilă şi sunt cât se poate de fericit.”, comentează şi Alex, un alt participant, pe site-ul http://bestdating.ro.

Fun Speed Dating

La FunSpeedDating taxa de înscriere este de 95 de lei. Evenimentul are loc in fiecare joi, de la ora 19:00 in restaurant Lobb’s, din cupola World Trade Plaza, Piata Montreal nr. 2, sector 1, Bucuresti.

Întâlnirea se desfăşoară după acelaşi principiu ca şi celelalte. Sunt între 10 şi 15 persoane, iar durata conversaţiei cu fiecare persoană este de 8-10 minute. 

La FunSpeedDating trebuie să vă înregistraţi cu două zile înainte de data evenimentului, iar plata trebuie confirmată, în cont sau la sediul manifestării, cu 48 de ore înainte.

Quick Dating

Taxa de participare la un eveniment este de 50 lei si se achita online dupa completarea formularului de inscriere. Aceasta include si o bautura la alegere in locatia respectiva (apa plata, apa minerala, ceai sau cafea).
Locatie evenimentelor este Club The Gate, de pe str. Primo Nebiolo nr. 1, Sector 1, Bucuresti, vis-a-vis de Facultatea de Agronomie.

Ce spun participanţii la QuickDating

Andreea, 35 ani: „Interesant. Aceasta este prima impresie. Este interesant sa vezi ca povestea ta, aceeasi de fiecare data, e primita si perceputa in atatea moduri diferite, in alta ordine de idei este un mod inedit de a descoperi oameni si poate la un moment dat chiar jumatatea.O seara minunata.”, spune Andreea pe site-ul www.quickdating.ro.Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button