Cum să pleci cu câinele în vacanță cu succes? Pleci în altă țară!

15 iul. 2021
1391 Afișari
Cum să pleci cu câinele în vacanță cu succes? Pleci în altă țară!

Scurt ghid pentru un concediu reușit, cu animalul de companie.

Ai nevoie de foarte puține chestii pentru a avea o vacanță la mare reușită cu câinele, iar prima este să nu te duci cu el la mare în România.

Există foooarte multe lucruri care îmi plac la București, spre deosebire de alte orașe europene – e foarte sigur, pot să mă întorc pe jos liniștită din oraș acasă singură, la orice oră din noapte, în majoritatea cartierelor, mai puțin, probabil, dacă mă duc în chiloți prin Ferentari. Magazinele sunt deschise la orice oră și în weekend, deci dacă rămâi noaptea fără țigări, nu te dai cu capul de pereți. Găsești locuri de parcare, majoritatea foarte ieftine. Aș putea continua cu o listă imensă.

Însă, la capitolul ‘animale de companie’ suntem praf. Să nu uităm că unul dintre sporturile naționale ale românilor este otrăvirea familiilor de pisici din subsolurile blocurilor. Fun fact: știți ce fac pisicile din subsoluri foarte bine? Omoară șobolani. În caz că aveați nevoie de o soluție naturală la problema aceasta.

Referitor la câini, lucrurile s-au schimbat desigur mult în bine în ultimii 10 ani, dar majoritatea acestor schimbări s-au întâmplat în orașele mari și doar pentru un anumit segment de populație. E greu să ștergi ‘cultura câinilor’ românească, care zice: „Câinele trebuie ținut în lanț la curte!” și care te îndeamnă să dai un picior unui câine când îl vezi (cum mă sfătuia un bunic când eram mică). Regina Angliei doarme cu șapte câini în cameră, noi dăm foc pisicilor ca să ne distrăm. 

În acest context, mersul la mare în România cu un câine nu e chiar cea mai distractivă idee, dar, pentru o vacanță superbă în acest sens, recomand Bulgaria sau Grecia. 

Ce trebuie să faci înainte să pleci?

Pentru a călători în orice țară UE, cu 22 de zile înainte, trebuie să mergi la veterinar pentru vaccinul antirabic, deparazitări interne și externe. Tot la veterinar ți se eliberează un pașaport, care include info despre microcip, vaccinuri, stare de sănătate generală, un pașaport pe care trebuie să îl prezinți la graniță. 

Apoi, cu 1-2 zile înainte, mergi tot la veterinar pentru consult, unde ți se pune o ștampiluță că animalul de companie este apt pentru călătorie. Eu merg cu câinele de mulți ani la Paw Vet din Vatra Luminoasă, pe care îl recomand din suflet, sunt niște îngeri.

Atât 🙂

Drumul

Câinele meu, Lola Magdalena Titică, are aproape 9 ani. Am obișnuit-o intenționat cu drumuri cu mașina de când era pui, tocmai ca să nu avem probleme când devine adult. Încerc să o iau peste tot cu mine, fiindcă de aia am câine, ca să facem chestii împreună 🙂

Prima parte a concediului s-a întâmplat în Bulgaria, așa că drumul a fost destul de scurt și oarecum comod, iar a doua parte în Grecia, drum care a durat 10 ore pe fiecare sens. Un drum atât de lung e greu chiar și pentru un câine mai mic ca vârstă, așa că e recomandat să faceți opriri dese, în care câinele să se dezmorțească și să stea și în alte poziții. Să aveți în permanență să îi dați apă, la fiecare oprire, dar și în mașină, dacă puteți. Noi am oprit din oră în oră.

Destinația

Atitudinea bulgarilor și grecilor a fost superbă și asta s-a văzut din vamă. Poliția de frontieră din Bulgaria s-a jucat cu câinele, cea din Grecia la fel. La destinație, cățelul a fost vedeta hotelurilor, atât în Bulgaria, cât și în Grecia. Copiii se opreau să se joace cu ea, părinții își îndemnau copiii să o mângâie, alți copii înotau cu ea și îi aruncau mingea în apă. La hotelul din Grecia a primit un cadou. Plaja din Grecia era plină de căței și toată lumea zâmbea când îi vedea. Nu pot generaliza bazat pe o singură experiență, dar e ceva ce mi s-a povestit de mai multă lume.

În contrast, știți ce se întâmplă când mergi cu câinele pe o plajă la noi?

Îți iei atâta **** cât să îți ajungă până se duce câinele pe care îl ai la cele sfinte, apoi îți iei altul și o iei de la capăt.

Chestiuni administrative

Majoritatea câinilor care nu trăiesc zilnic în contact cu apa de mare, o dată ajunși în concediu, pot face diferite situații de piele după ce intră în mare. Încercați să spălați câinele după baia în mare cu șampon peste tot, ca să eliminați sarea și nisipul din blană. Unde am fost tura asta în vacanță exista un duș pe plajă unde puteam face asta liniștită și nu se criza nimeni fiindcă, din nou, în satul cu pricina, lumea iubea câinii.

De final

Îmi doresc foarte mult să prind ziua când și la noi se va putea intra cu câinii în mall-uri, când lumea le va zâmbi în hoteluri, când vor putea câinii să meargă pe iarbă fără să ne fugărească poliția să ne dea amendă. 

Probabil se va întâmpla asta, dar sper că va fi cât mai curând 🙂

Nota B365.ro: Nouă ne e dragă Oana dintr-o mie de motive, iar acum s-a mai adăugat unul – scrie și din vacanță. Simțim asta ca pe un gest foate cumsecade pentru toți cei care încă n-au plecat, pentru cei care abia s-au întors – practic, pentru oricine NU e în vacanță. Despre celelalte motive nu mai vorbim, mai bine punem argumente mai jos:

 

 

Cookies