Cum sa mâncăm fără să ni se facă rău de sărbători. Sfaturile date de nutriționistul Mihaela Bilic

25 dec. 2021
292 Afișari
Cum sa mâncăm fără să ni se facă rău de sărbători. Sfaturile date de nutriționistul Mihaela Bilic
Cum sa mâncăm fără să ni se facă rău de sărbători. Sfaturile date de nutriționistul Mihaela Bilic

De Crăciun, suntem predispuși să mâncăm mult și greu. Masa e plină de tot felul de bunătăți, avem si cozonac pentru desert e greu să nu vrei sa guști din toate. Însă pentru a evita să ni-se facă rau și să avem nevoie de medicamente sau de doctori, nutriționistul Mihaela Bilic ne dă câteva sfaturi.

Pentru a nu ajunge la farmacie sau la spital în ziua de Crăciun nutriționistul Mihaela Bilic ne explică cum sa mâncăm fără să ni se facă rău de sărbători. Nu trebuie să ne abținem pentru a evita stările de rău, dar trebuie să fim puțin atenți.

Cum sa mâncăm fără să ni se facă rău de sărbători

Nutriționistul Mihaela Bilic ne-a pus la dispoziție „strategia culinară pentru Sărbători” perfectă pentru a evita orice fel de stare de rău. cum de Crăciun se face mâncare multă, grea dar foarte gustoasă, suntem tentați să mâncăm mai mult sau mai des decât este cazul. Unul din cele mai importante reguli de urmat este împărțirea felurilor specifice de sărbători în cele 3 mese ale zilei. În mod normal nu am mânca și sarmale, și ciorbă, și cârnați la o singură masă, așa că nici acum nu este cazul să facem asta. Așa ne îndeamnă și Mihaela Bilic, prin postarea făcută pe contul de Facebook.

Uneori pofta e prea mare și nu mai putem rezista până la masa de seară pentru a gusta și din friptură. În cazurile acestea indicat este să mâncați porții mai mici, pentru a putea gusta din mai multe preparate, fără că consumați un număr cu mult mai mare de calorii. Între mese, este indicat să avem pauze de cel puțin 2-3 ore. De asemenea este recomandat ca în aceste zile să mai ieșim si pe afară, pentru puțină mișcare.

Pentru a ne pregătii de masa tradițională în familie din seara de Crăciun, doamna medic nutriționist ne recomandă ca în orele dinainte de festin, să mâncăm cât mai ușor, ciorba, iaurt pentru a nu ne îngreuna dinainte de a ne pune la masa din familie. Printre alimentele mai ușoare pe care le putem avea în vedere, se regăsește și piftia, chiar dacă nu pare.

Felurile de mâncare tradiționale de sărbători

Aperitivele

Toba, lebărul, caltaboșul, sau salata de boeuf sunt cele mai consumate aperitive în această perioadă. Cu toate astea trebuie să fim atenți la consumul acestora, pentru că sunt grele fiind pline de grăsime și calorii. Pe lângă acestea este indicat să consumăm și legume și să evităm pâinea.

Sarmalele

Dacă sarmalele sunt făcute cu carne mai puțin împănată, ele pot fi un fel de mâncare echilibrat. De asemenea pentru a ne asigura că nu ni-se face rău de la sarmalele pe care o sa le mâncăm zilele acestea, putem să fim atenți și la cantitatea de orez din ele. Cu toate că sarmaua si mămăliga merg exact ca țigara și cafeaua, mămăliga nu este necesară la acestea.

Friptura

Friptura, dintre toate felurile de mâncare specifice perioadei, este cel mai bine văzută de nutriționiști. Indiferent de modul de preparare aceasta are calorii puține și ne satură. Pentru a rămâne o mâncare care să ajute la siluetă este indicat să o mâncăm cu salată, nu cu pâine sau cartofi.

Desertul

Cele mai des întâlnite deserturi de Crăciun sunt cozonacul și turta dulce. cozonacul în sine, este o pâine dulce și pufoasă. Chiar dacă pare a fi o bombă calorică, acesta nu este chiar atât de bogat în calorii precum pare. Dacă este foarte pufos, este cu atât mai „dietetic”. Cu toate acestea, umplutura poate face diferența. Trebuie să fim atenți la cantitățile de nucă și de ciocolată pe care le punem în el.

 

 

Cookies