Cum să mănânci de Crăciun 2014 fără să te îngrași

de:
23 dec. 2014
0 afișări
Cum să mănânci de Crăciun 2014 fără să te îngrași

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Nutriționistul vedetelor, Mihaela Bilic, spune că nu mâncare de sărbători, în sine, face rău, ci cantitatea. „Nu sarmalele, friptura și salata de boeuf sunt indigeste prin definiție. Dar noi mâncăm foarte mult și asta afectează organismul. Cu atât mai mult, persoanele care au mâncat dietetic înainte de sărbători, în momentul în care vine o cantitate așa de mare de mâncare, e normal că organismul nu poate face față”, spune nutriționistul.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. În plus, Mihaela Bilic ne sfătuiește să fim foarte atenți și la numărul de feluri de mâncare de la o masă.„Aceasta este o altă capcană a sărbătorilor: ne așezăm la masă și începem cu aperitive care sunt foarte sățioase, ele în sine ar putea constitui o masă, apoi mâncăm friptură, sarmale, desert. Așa că eu sfătuiesc oamenii să mănânce, pe toată durata unei zile, aceste feluri de mâncare. Să încercăm să nu mâncăm mai mult de unul, două feluri de mâncare la o masă. În felul acesta, ne bucurăm de toate felurile de mâncare tradiționale, dar nu la o singură masă. Putem mânca dimineața salata de boeuf cu un pic de brânză și iaurt, la prânz friptură și seara putem mânca sarmalele și cozonac”, explică nutriționistul.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Mihaela Bilic recomandă evitarea grăsimilor, care au un număr foarte mare de calorii. „Chiar dacă mâncăm preparate tradiționale și chiar dacă mâncăm carne de porc, trebuie să știm că, dacă alegem bucățile slabe, carnea de porc este mai slabă și mai săracă în grăsimi decât carnea de pui. Mușchiul de porc are patru grame de grăsime. În schimb, atunci când facem cumpărături, dacă alegem bucățile care sunt mai împănate, atunci grăsimea are extrem de multe calorii. O bucată de mușchi de porc slab sau cotlet de porc are 150 de calorii. Dacă luăm ceafă de porc poate să aibă un număr dublu, triplu de calorii, din cauza grăsimilor. La fel și sarmalele: dacă le faceți din pulpă de porc tocată, fără grăsime, vor fi foarte gustoase și slabe caloric, dar pot fi făcute și din foarte multă carne grasă, să plutească în grăsime și atunci vor fi mai greu de digerat și dublu ca număr de calorii. Un gram de grăsime are 9 calorii, un gram de zahăr are 4. Trebuie să avem grijă cu grăsimea„, declară nutriționistul.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Un alt sfat al nutriționistul este să gătim la cuptor și mai puțin prăjit. „Alimentele prăjite sunt mai greu de digerat. Este și mai ușor să gătim la cuptor, nu stăm de fiecare dată să prăjim, pentru că este mai laborios și umplem casa de miros”, spune aceasta.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Mihaela Bilic chiar ne recomandă un preparat tradițional de Crăciun. „Un fel recomandat de mâncare tradițională este răcitura sau piftia, care este un preparat dietetic. Gelatina nu are calorii, oasele care sunt puse la fiert sunt puțin bogate în calorii. Luăm de deasupra grăsimea înainte să mâncăm și avem chiar un preparat dietetic”, explică aceasta.

Atunci când mâncăm multă carne, un ajutor pentru digestie este ananasul, deoarece are o enzimă care lichefiază proteinele.

În plus, nutriționistul vedetelor ne recomandă mișcarea și ieșitul în aer liber după masă, pentru a ne ușura digestia și pentru a arde calorii. „Trebuie să facem un pic de mișcare după ce mâncăm. Și trebuie să mai strângem masa. De obicei, masa este pusă de dimineața până seara. Părerea mea este că ar trebui să strângem de fiecare dată masă. Dacă mâncărurile sunt puse pe masă, există și tendința de a ciuguli. Mișcarea și ieșitul în aer liber ne ușurează digestia și ardem și câteva calorii”, spune Mihaela Bilic.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist nutriţionist, spune că, înainte de sărbători, de vacanţe sau concedii, se recomandă o alimentaţie hipocalorică şi hiperproteică. ”Atunci când de sărbători vei mânca puţin mai multe dulciuri, alimente ceva mai grase, vei bea un pahar de vin, nu vei câştiga kilograme în plus, ci din contră, vei da un boost metabolic organismului, accelerând arderile”, a declarat antrenorul.

”Pentru a-ţi menţine greutatea în perioada sărbătorilor e recomandat să respecţi regula meselor mici şi dese, să combini cât mai puţin alimentele. Înainte de a mânca un aliment mai greu precum carnea, e bine să mănânci, cu 20 de minute înainte, puţină salată, să încerci să reduci cât mai mult consumul de alcool, care nu trebuie amestecat cu grăsimea. Deserturile precum cozonacul se consumă în prima parte a zilei, ca gustări, nu imediat după o masă copioasă”, a explicat Vasile. 

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Valentin Vasile spune că o masă perfectă porneşte de la modul de preparare a felurilor de mâncare. ”Friptura trebuie să fie preparată în suc propriu şi nu în ulei, pe cât posibil făina albă să fie înlocuită cu cea integrală sau din ovăz, zahărul să fie înlocuit cu extract de ştevie, lactatele să fie degresate, consumul de ulei de floarea soarelui să fie diminuat şi, pe cât posibil, să fie înlocuit cu ulei de măsline. Încercaţi să nu mâncaţi cu pâine sau să optaţi pentru cea integrală, maxim patru felii pe zi, de preferat la primele două mese ale zilei. Vinul roşu să fie ales în locul oricărui alt tip de băutură alcoolică”, a declarat specialistul.

CRĂCIUN 2014, MASA DE CRĂCIUN 2014. Valentin Vasile recomandă mese la o distanţă minimă de trei ore, nu mai devreme. ”La interval de trei ore procesul de digestie după masa anterioară este finalizat, iar alimentele proaspăt consumate vor fi asimilate şi nu se vor depune sub formă de depozite de grăsime. De asemenea o hidratare corespunzătoare a organismului, cei doi litri de lichide obligatorii zilnic, reprezintă o altă metodă de temperare a apetitului şi de reducere a volumului de mâncare fără a observa asta”, a mai spus trainer-ul. 

Cookies