Cum să îți permiți „luxul” de a avea o căsuță la țară (P)

19 oct. 2021
192 Afișari
Cum să îți permiți „luxul” de a avea o căsuță la țară (P)
Cum să îți permiți „luxul” de a avea o căsuță la țară (P)

Dacă și tu te-ai gândit să faci o investiție serioasă și să-ți satisfaci mai mult decât un simplu capriciu, dându-ți șansa de a fi în mijlocul naturii măcar la final de săptămână, fără a mai fi preocupat de costurile aferente unei cazări, atunci o căsuță lângă oraș ar putea fi soluția.

De multe ori, atunci când te gândești la o proprietate într-o zonă limitrofă unui oraș mare, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, e posibil să-ți vină în gând o vilă cu două etaje, parcare subterană și curte amenajată perfect, ca într-o grădină botanică. Tocmai din acest motiv, mai ales dacă resursele financiare sunt limitate, ceea ce este absolut firesc, nu îndrăznești să-ți dorești mai mult decât apartamentul în care stai în oraș, pentru care, probabil, mai ai de plătit rate și care a devenit neîncăpător și neprietenos de când lucrezi de acasă.

Și atunci, ce e de făcut? Nu trebuie să te „cramponezi” de gândul că ai nevoie de sute de mii de euro pentru a-ți procura o casă aflată la cel mult 50-70 de kilometri de orașul în care locuiești. Nu doar într-un cartier rezidențial, asociat prin excelență vieții urbane, poți să ai parte de o oază de liniște și natură. Dacă-ți dorești o reconectare la simplitate, la copilăria de la țară, poți lua în calcul o casă mai veche, o gospodărie la un preț accesibil, pe care să o amenajezi după bunul plac și după posibilități.

În acest sens, ia totul „à la légère”, vorba francezului, și nu îți impune termene limită. Așadar, după ce te vezi cu cheile în mână și devii proprietar, propune-ți să personalizezi spațiul, să creezi acel „acasă” la margine de oraș, în care să te refugiezi după o săptămână de muncă.

Iată cu ce ai putea începe:

Utilități

Oricât de mult ai fi atras de rusticitate, deja ești obișnuit cu un confort de la care nu ai putea abdica nici dacă ți-ai propune și ai avea toată bunăvoința de a te întoarce în timp. Așadar, vei avea nevoie de apă curentă, toaletă în casă, canalizare, căldură. Dacă există o sursă de apă potabilă în curte, cum ar fi un izvor sau o fântână, poți să cumperi un hidrofor, un dispozitiv capabil să faciliteze accesul la apă și să o transporte de la sursă în locuință. E o achiziție necesară și foarte eficientă, rezistentă în timp și care nu consumă mult curent, ceea ce e un avantaj.

Dacă nu există o baie în casă, poți să construiești una cu materiale oferite de prieteni sau de rudele care-și reamenajează baia și renunță la vechile obiecte sanitare și piese de mobilier. În ceea ce privește căldura, vei avea nevoie de o centrală termică, deși opțiunea încălzirii cu ajutorul sobelor poate fi luată în calcul, cel puțin la început. Din păcate, materialul lemnos a devenit destul de scump și greu de procurat, ceea ce poate reprezenta un adevărat inconvenient. Tocmai de aceea, achiziția unei centrale termice devine pe cât de necesară, pe atât de inspirată, iar investiția inițială va fi amortizată în timp.

Acces la internet

Mai ales dacă vei avea zile în care vei munci și de acasă, accesul la internet ar trebui să devină o prioritate. Dacă nu există o rețea și un furnizor de internet în localitate, nu îți rămâne decât posibilitatea de a te interesa tu însuți în acest sens. Dacă nu e posibil, deși e puțin probabil, căci digitalizarea nu reprezintă un fenomen izolat, atunci poți să transferi semnalul de la telefonul mobil către calculator, prin hotspot, sau să folosești un modem. Totodată, o achiziție bună poate fi și cumpărarea unui dispozitiv care amplifică puterea de semnal wireless, astfel încât să ai posibilitatea de a urmări un film sau de a munci, în zilele însorite, chiar din curte sau de pe prispă ori terasă.

Dincolo de aceste limitări, munci care „trebuie” făcute și amenajări care se impun, dă-ți timp și ai răbdare cu tine, pentru a pune totul la punct. Esențial este să nu renunți la ideea de a avea un refugiu verde la țară, mai ales dacă îți dorești mult.

Sursă foto: Unsplash

Cookies