Cum să fii un consumator prudent și să faci cumpărături inteligente (P)

01 sept. 2021
85 Afișari
Cum să fii un consumator prudent și să faci cumpărături inteligente (P)

Să știi să economisești și să ai o viață financiară bine pusă la punct reprezintă calea spre un trai lipsit de grija banilor. Nu este întotdeauna ușor să pui bani deoparte și să ai un cont de economii, cu atât mai mult când câștigurile sunt relativ mici, însă este important să înveți să te organizezi din punct de vedere financiar.

Unul dintre cei mai buni pași pe care să îi faci pentru a economisi bani este să alegi calitatea în detrimentul cantității, indiferent dacă e vorba de haine, de alimente, de asigurări (de sănătate, auto, de călătorie) sau de gadgeturi. Astfel, vei elimina risipa și vei avea doar produse și servicii rezistente în timp sau care te pot ajuta să economisești bani în cazul unor situații neprevăzute (cum e cazul asigurărilor).

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva măsuri pe care le poți lua pentru a deveni un consumator prudent, astfel încât să faci cumpărături inteligente și să poți economisi bani.

Setează un buget

O limită de cheltuieli este benefică nu doar pentru a economisi, dar și pentru a nu face risipă, achiziționând obiecte de care nu ai neapărat nevoie. În funcție de finanțele personale, este indicat să îți stabilești o limită pentru cheltuieli și să o respecți.

Dacă ai probleme în a ține socoteala banilor cheltuiți, poți folosi una dintre aplicațiile online, care te ajută să ai control asupra finanțelor. Specialiștii în domeniul economic susțin că banii câștigați trebuie împărțiți în trei categorii: economii (20% din venit), dorințe (30% din venit) și necesități (50% din venit). În funcție de câștiguri, te vei putea îndrepta spre ofertele potrivite statutului tău financiar.

Urmărește ofertele

Poate că ți s-a întâmplat și ție să cumperi haine la preț întreg și să le vezi reduse la o săptămână distanță. Ori să îți faci abonamente sau asigurări la prețuri ridicate și, ulterior, să afli că puteai opta pentru o ofertă mai bună. Pentru a economisi bani, este important să urmărești reducerile și să cumperi atunci când prinzi cea mai bună ofertă. Fie că alegi două produse alimentare la preț de unul, haine la jumătate de preț sau CASCO la pret de RCA.

Toată această așteptare poate fi, adesea, chinuitoare, dar să cumperi înainte de momentul în care ai cu adevărat nevoie sau să aștepți ca obiectele ori abonamentele pe care le vizezi să se ieftinească reprezintă o metodă eficientă de a economisi bani.

Cumpără ce ai nevoie, nu ce îți dorești

Înainte de a face o achiziție, întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie sau face parte din lista de dorințe. Odată la câteva luni, analizează atât alimentele din bucătărie, cât și vestimentația, obiectele electrocasnice și gadgeturile pe care le ai și identifică-le pe acelea pe care le folosești cu adevărat. Astfel, vei putea face diferența între ceea ce ai nevoie și ceea ce îți dorești. Este indicat ca, de fiecare dată când mergi la cumpărături, să îți faci o listă cu lucrurile de care ai nevoie, astfel încât să nu te lași tentat de oferte și să eviți să faci achiziții inutile.

Să înveți să economisești poate fi dificil, mai ales dacă nu ai în spate o educație financiară de bază, însă perseverența și organizarea sunt punctele forte în acest proces.

Sursă foto: afotostock/ Shutterstock

Cookies