Cum să faci față caniculei în București dacă ești sărac

01 iul. 2022
1541 afișări
Cum să faci față caniculei în București dacă ești sărac
Adrian Teleșpan

Canicula e ca palma lui Dumnezeu dacă Acesta ar uita să ne mângâie și ar începe să se sprijine pe noi atunci când ar vrea să se ridice din pat, într-o rână, ca să vadă mai bine ce prostii facem. Aerul devine greu și ne apasă, încercând, parcă, să ne doboare, să ne pună la pământ și să ne apese cu obrazul nostru fin pe bordurile încinse pe care încă sfârâie urme de covid, gunoaie și regrete. Și atunci, în clipa aceea în care obrazul rumenit începe să se prindă de bordură, aceasta nefiind teflon, abia atunci și doar unii dintre noi ne punem o întrebare care multora nu ni se pare firească, dar care zboară de mii și mii de ani prin atmosferă: Ce dracu’ caut io într-un loc cu gravitație? 

Răcoarea costă, dacă nu omori pe cineva sau dacă nu furi sau poate, în curând, dacă nu faci avort. Cu toate astea, există soluții, chiar și pentru săraci, de a face față temperaturilor ridicate din frumoasa capitală a unei și mai frumoase țări și în care trăim împreună noi toți bucureștenii, aceste rezultate magnifice ale neavorturilor mamelor noastre. Serios, zic.

Prima reacție atunci când vine canicula este să dai drumul la aerul condiționat, ceea ce, evident, e puțin probabil să ai dacă ești sărac. Absența aerului condiționat poată părea un motiv de deznădejde vara, dar haideți să analizăm puțin din punct de vedere lingvistic acest accesoriu de casă. Aer condiționat. Într-o lume în care Însăși Iubirea e condiționată masiv, nu crezi că ar fi bine ca măcar aerul să fie necondiționat? Bucură-te, săracule, că, față de ăla bogat, tu măcar aerul îl ai necondiționat. Apelează cu încredere la un ventilator și învață de la acesta cum să ți se fâlfâie. Cu cât ți se fâlfâie mai vânjos, cu atât te vei simți mai bine.   

Gheața e un alt instrument de combatere a caniculei, dar sunt șanse ca tu, cel care citești acest articol pe iPhone-ul tău 13 cumpărat în rate, să nu ai frigider. În locul frigiderului, în bucătărie, stă drama. Alung-o, căci ai motive. Când va veni încălzirea globală aia mare, când curentul se va lua pe tot globul, tu nu vei avea nevoie de gheață, pentru că ești obișnuit fără. Tu ești obișnuit să te călești. Ca varza, ca ceapa, la foc mic, de ani de zile, iar când va veni focul cel mare vei spune: Pe mine nu mă arde, că eu eram deja prăjit.

Dacă ai avea bani, ai putea merge la Therme, dar acolo costă. Nu dispera, gâdește-te simplu: Pe Pământ sunt mult mai mulți oameni care nu sunt la Therme decât cei care sunt la Terme. Și, în plus, pentru tine există gratis Termele Naturale Văcărești unde te poți scălda alături de alții ca tine, fără rușinea că soarta a vrut ca tu să nu știi să ajungi într-o situație mai bună decât cea în care te afli. Mai ales că Însuși Isus a zis: Așa e scris. 

Un alt aspect pozitiv al sărăciei pe caniculă e că poți să transpiri atât de mult, încât să-ți ajungă să te speli pe picioare în propria sudoare. Astfel, economisești apa pentru care societatea în care trăim ne spune că trebuie să plătim din ce în ce mai mult. Încearcă, totuși, să transpiri la umbră și nu uita că bogații dau o grămadă de bani să simtă într-o saună ceea ce tu simți oriunde.

Și, dacă tot am ajuns la umbră, un sfat foarte practic e acesta: Caută umbra! Au căutat-o și Freud și Jung și, când au găsit-o, au zis că, poate, nu e cea mai bună parte a omului, dar e una foarte utilă și că trebuie să investim foarte mult timp și efort ca să înțelegem și să acceptăm că avem o parte nasoală, astfel încât să ne cunoaștem mai bine, să ne analizăm și apoi să realizăm că nu suntem doar partea aia nasoală, ci și cea bună.

Acum, nu toți avem timp să ne dăm seama că avem părți nasoale, mai ales că unii lucrează ca să aibă aer condiționat și gheață. Umbra este, însă, în multe locuri din jurul Bucureștiului. Au și parcurile rostul lor, dar pădurile ce împrejmuiesc (nu e cuvânt compus) Bucureștiul sunt mult mai răcoritoare. Pădurea Băneasa, Pădurea Mogoșoaia, Pădurea Snagov,  Pădurea Cernica, Pădurea Pustnicu pentru săracii solitari sau Pădurea Boldu Crețeasca, nici nu intru aici în conotațiile sexuale ale numelui, toți știm ce se întâmpla când boldul întâlnește crețeasca. Deci aici pot merge familiile tradiționale să procreeze copii clasici. 

Culmea culmilor, dar nu chiar și explicată biologic, este că atunci când e foarte cald afară se recomandă lichidele fierbinți. Avantajul sărăciei în miezul verii e că poți să fierbi un ceai la soare. Recomand ceaiul de roiniță sau pe cel de lavandă, induc calmul. Bine, nici Xanax-ul nu e scump. Am observat că foarte multă lume e fiartă pe Nicușor Dan. N-aș recomanda nimănui să fie fiert pe cineva, mai ales vara. Dacă bei un ceai calmat, sunt șanse ca doar ceaiul să rămână fiert. Se recomandă să se bea lichide indiferent de temperatura lor. Dacă ești atât de sărac, încât nu îți permiți nici apă îmbuteliată și nu ai nici potabilă, fă pe cineva să plângă și bea-i lacrimile. Când ești sărac plânsul vine mai ușor sau, cum mi-a spus mie o prietenă: E mai bine să ai bani când ai depresie.

Alte recomandari, chiar din partea ISU sunt ca, pe caniculă, să purtăm haine subțiri și de culori deschise și să părăsim domiciliul la ore cât mai matinale sau târzii, dacă trebuie să ieșim din casă. Astfel, activitățile iminente cum ar fi munca sau înmormântările ar trebui începute sau puse la 5-6 dimineața sau după ora 19, iar angajații sau înmormântașii să poarte costume de baie, pălării și ochelari de soare. Ca o paranteză, nu multe concepte ne îngroapă cum o face munca.

Se recomandă, de asemenea, mese cu calorii reduse, dar asta nu e o problemă, pentru că oricum nu-ți permiți să mănânci mult. În schimb, îți poți lua copiii și puteți vizita împreună supermarketuri, ca și cum ați merge la un muzeu, mai ales că majoritatea produselor au ajuns să aibă prețuri de exponate. Aici există aer condiționat, dar ar fi bine să îți pregătești de dinainte un răspuns în cazul în care copilul va vedea doi bărbați ținîndu-se de mână. 

Invocă spirite. Se spune că, atunci când te vizitează un spirit din lumea de dincolo, simți un fel de fior răcoros, că te ia cu frig. Din experiență proprie, îți recomand să invoci spirite pozitive care au trăit în sărăcie, gen Isus sau Budha sau persoane care nu mai sunt printre noi, dar care, în timpul vieții, au avut mult umor, gen Domnul Ioan Gyuri Pascu sau Doamna Tamara Buciuceanu. Oricum, umorul sau hazul de necaz e un concept de care uităm foarte repede chiar și când ne lovim cu degetul mic de la picior de ceva, ce să mai zic atunci când ne lovim de sărăcia buzunarului sau de cea a minții, iar asta într-un context în care râsul, chiar și de unul singur, e mană cerească.

Răcorirea psihică, îți dai seama că e recomandată și ea. Gratis poate fi atinsă prin rugăciune, meditație sau sex. Dacă ești și sărac și singur, masturbarea e oricând o opțiune de răcorire a nervilor. Dar nu o faceți foarte aproape de ventilator, mai ales dacă dețineți o faldă mai flușturatică sau o alungire mai persistentă.

Deloc în ultimul rând, vin cu cel mai răcoritor gând. Nu uita că Dumnezeu te iubește indiferent de cât ai în cont. Acum, că unii dintre noi am fi prerefat să ne iubească în timp ce avem bani sau că ne imaginăm că îi iubește mai mult pe cei care au mai mult din punct de vedere material, e treaba noastră. De noi depinde să credem sau nu că Iubirea lui Dumnezeu e condiționată ca aerul care răcorește, iar pentru asta spun Doamne ajută și Doamne ferește. Pupi. Adi.

Nota B365.ro: De asemenea, este știut că și lectura furnizează omului o stare de bine, motiv pentru care recomandăm, ca de obicei, și mai mult Teleșpan:.

Cookies