Cum să faci cadou o licitaţie: Negoiţă a pus deoparte 1,5 milioane de lei pentru BGS

de:
10 mart. 2011
3 Afișari
Cum să faci cadou o licitaţie: Negoiţă a pus deoparte 1,5 milioane de lei pentru BGS

Prin condiţiile impuse în caietul de sarcini, respectiv dotarea firmei de pază cu serviciu de ambulanţă şi acţiune în caz de calamităţi naturale inclusiv cu ATV, cercul firmelor declarate elegibile s-ar restrânge la una singură: BGS. Firma „de casă” a primarului Negoiţă a obţinut contracte publice şi în ultimii patru ani pentru supravegherea şcolilor, a spitalelor şi a altor instituţii publice, unele chiar fără licitaţie.

Potrivit anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pentru paza parcurilor A.I.Cuza, Titan, Titanii, Pantelimon şi Ghe. Petrascu din Sectorul 3, Direcţia Parcurilor din subordinea primarului PDL – Liviu Negoiţă este dispusă să plătească 1,53 milioane lei, timp de opt luni. Asta în condiţiile în care, în atribuţiile Poliţiei Locale – instituţie aflată tot sub tutela Consiliului Local Sector 3, intră şi supravegherea spaţiilor publice, aşa cum sunt parcurile.

Doar BGS răspunde tuturor cerinţelor Direcţiei Parcurilor Sector 3

Conform documentului electronic, licitaţia pentru desemnarea firmei câştigătoare urmează să se desfăşoare la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, se poate ghici cu uşurinţă de pe acum cine va fi declarat eligibil, în condiţiile în care în caietul de sarcini se precizează faptul că societatea de pază trebuie să asigure şi servicii medicale de urgenţă şi acţiune în caz de dezastre pe raza celor cinci parcuri. Firma BGS Divizia de Securitate SRL pare să se plieze, din acest punct de vedere, ca o mănuşă pe cerinţele Primăriei Sector 3, fiind singura dintre societăţile de pază şi supraveghere din Capitală care oferă astfel de funcţiuni la standardele impuse de admoinistraţia locală.

Potrivit caietului de sarcini, întocmit de Direcţia Parcurilor Sector 3, bodyguarzii vor monitoriza în permanenţă parcurile A.I.Cuza – 9 agenţi de pază, Titan – 9 agenţi de pază, Titanii – 5 agenţi, Pantelimon – 7 agenţi şi Ghe. Petrascu – 3 agenţi de pază, în total fiind necesari 33 de agenţi de pază şi 10 câini utilitari cu atestat de dresaj. „Timpul de intervenţie va fi de 2-7 minute pentru orice zonă a parcurilor din Sectorul 3 Bucureşti. În acest sens, se impune ca societatea de pază să aibă minimum 50 echipaje de intervenţie din care minim 20 echipaje de intervenţie să fie alocate şi pentru contractul cu Direcţia Parcuri Sector 3”, se cere în document.

Serviciul de ambulanţă, folosit în caz că nu se răspunde prompt de la 112

În plus, firmele ofertante trebuie să pună la dispoziţie şi serviciu de ambulanţă , cu echipaje ce pot interveni în situaţii medicale cu toate gradele de gravitate, inclusiv urgenţe, iar ambulanţele trebuie să facă faţă şi unor condiţii grele de drum şi teren accidentat. De asemenea, personalul medical trebuie să aibă şi o experienţă relevantă în domeniu, iar medicii să fie atestaţi în Medicina de Urgenţă. În acest sens, Direcţia Parcuri Sector 3 solicită patru ambulanţe cu 15 persoane calificate corespunzător, la care se adaugă echipamente auto precum cel puţin 20 de mijloace auto de intervenţie, 5 motociclete, 3 biciclete şi 10 ATV-uri.

Servicii medicale de tip ambulanţă oferă de asemenea şi societatea Scorseze Security, însă aceasta nu dispune de echipamente auto de tip ATV, condiţie obligatorie prin caietul de sarcini al Direcţiei Parcuri Sector 3.

BGS, abonat la banii publici din Sectorul 3

BGS este un client vechi al primarului Liviu Negoiţă, la mijlocul anului trecut aceeaşi societate beneficiind de un contract în cuantum de 800.000 lei pentru servicii de pază, monitorizare, intervenţie, servicii medicale de urgenţă şi actiune în caz de dezastre şi calamităţi în parcurile administrare de municipalitate. Firma a mai obţinut contracte şi pentru paza a aproximativ 100 de şcoli şi grădiniţe în sectoarele 2, 3 şi 6, dar şi pentru spitalele „Sfânta Maria” şi „Caritas”.

În 2009, BGS a încasat de la Primăria Sectorului 3 suma de aproximativ 964.000 lei pentru supravegherea parcurilor şi locurilor de joacă pentru copii. Experienţa anilor precedenţi arată că, în general, firma de pază BGS nu prea a avut concurenţă în obţinerea contractelor de la Negoiţă. Astfel, în toamna anului 2008, societatea a primit prin încredinţare directă un contract în valoare de 640.000 lei pentru paza mini- parcurilor din sector. La numai câteva zile, firma a mai primit, tot fără licitaţie, un alt contract în cuantum de 400.000 lei pentru paza parcurilor din sector.

Afacerea BGS este patronată de familia Oprea

Afacerea BGS Divizia de Securitate SRL este controlată, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului, de Robert Bogdan Oprea în proporţie de 80%, restul acţiunilor fiind împărţite în mod egal între Cezar Costin Oprea şi Daniel Eduard Oprea. Acţionarul majoritar al firmei a fost acuzat în anul 2009 că ar fi premeditat scandalul de la Mall Plaza România în legătură cu taxa de protecţie solicitată de Eugen Preda patronului unui cazinou.

Cookies