Cum să faci 1.600.000 de lei din rahat de câine

de:
29 apr. 2013
1 afișări
Cum să faci 1.600.000 de lei din rahat de câine

În ultimii trei ani, Poliţia Locală Sector 1, instituţie aflată în subordinea primarului liberal Andrei Chiliman, a atribuit trei contracte privind „prestări servicii de protecţia mediului” în valoare totală de 1.628.747 lei cu TVA din care cel mai mare a fost dat anul trecut. 

Contracte atribuite pentru protecţia mediului Sectorul 1
AnulValoare contractOfertă câştigătoare
2012522.450 lei fără TVASC Edil Construct Design SRL
2011512.263,44 lei fără TVASC Edil Construct Design SRL
2010278.793 lei fără TVASC Edil Construct Design SRL
Total1.313.506 lei fără TVA 
Sursa: site-ul guvernamental de licitaţii publice

Concret, banii au mers în principal pentru cumpărarea de saci şi pungi colectoare pentru excrementele animalelor, dar şi pentru servicii de instalare şi mentenanţă de suporţi pentru astfel de pungi (300 bucăţi). Poliţia Locală Sector 1, autoritatea contractantă a acestor servicii, solicită totuşi ca în cutiile de pe suporţi să încapă 400 de pungi.  

Caietele de sarcini aferente licitaţiilor organizate de administraţia locală sunt însă „foarte subţiri” şi nu conţin date referitoare la numărul de pungi cumpărate sau alte informaţii esenţiale precum locul în care vor fi amplasate astfel de dispozitive. Administraţia locală cere însă ca cele 300 de ansambluri să fie verificate zilnic şi, în cazul unor eventuale defecţiuni, acestea să fie repediate pe loc. 

Totodată, firma SC Edil Construct Design SRL care a obţinut toate cele trei contracte este responsabilă, zilnic, de schimbarea şi completarea pungilor colectoare, igienizarea ansamblului suport pungi colectoare, monitorizarea utilizării corecte a produsului şi deplasarea pe teren a echipelor ce asigură mentenanţa ansamblurilor. 

Având în vedere că societatea număra doar şapte angajaţi, la sfârşitul anului 2011, respectiv patru salariaţi în 2010, conform datelor disponibile la Ministerul de Finanţe, este greu de crezut că serviciile menţionate mai sus pot fi asigurate la standardele cerute. Trebuie precizat faptul că, potrivit Ministerului de Finanţe, SC Edil Construct Design SRL are ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. 

Amenzi pentru proprietarii care nu strâng mizeria după animalele de companie

Creşterea câinilor la bloc a iscat deseori controverse între vecinii iubitori de animale şi cei care nu sunt prea prietenoşi cu animalele, mai ales din cauza mizeriei. Legea însă prevede sancţiuni pentru disconfortul creat prin creşterea şi îngrijirea animalelor în condiţii inadecvate, insalubre, neigienice în apropierea blocurilor de locuinţe.

Conform prevederilor Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010, privind Normele de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să întreţină curăţenia şi igiena în spaţiile de locuit, spaţiile de desfăşurare a activităţii, curţi, spaţiul verde din jurul blocurilor. 

Nerespectarea acestor condiţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoane juridice şi de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice.

În plus, în timpul plimbărilor pe domeniul public, posesorii animalelor de companie au obligaţia să deţină asupra lor materialele necesare (făraş, mătură) pentru curăţarea locului, iar cei care nu se conformează riscă să fie sancţionaţi cu amendă de la 200 lei la 500 lei. Detalii despre amenzile pe care le riscă proprietarii ce ţin câini la bloc, găsiţi aici.  

Cuştile de câini din jurul blocurilor, distruse de Primărie

Recent, Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6 a început o campanie de dezmembrare a cuştilor de câini pe care unii bucureşteni le-au amenajat pe domeniul public şi chiar în jurul scărilor de bloc. Autorităţile susţin că acţiunea a demarat în urma mai multor plângeri venite din partea celorlalţi locatari din bloc care reclamau mizeria şi zgomotul produs de animalele fără stăpân. Asta în condiţiile în care Primăria Municipiului București a pus, de asemenea, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu General referitor la soarta câinilor maidanezi. Astfel, proprietarii de câini vor fi obligați să castreze și să îşi înregistreze animalele, iar cei care vor să adopte câini din adăposturile Primăriei vor plăti o taxă de 170 de lei. Detalii găsiţi aici.

Cookies