Cum să facem bani la buget – scurt ghid de primăvară pentru politicienii de la București

26 apr. 2023
363 afișări
Cum să facem bani la buget - scurt ghid de primăvară pentru politicienii de la București
Cum să facem bani la buget - scurt ghid de primăvară pentru politicienii de la București | Foto: Oana Titică

Salutare, dragi cititori, un călduros ‘bună dimineața’ și un ‘WTF’ vă transmit. Suntem în mijlocul unei săptămâni superbe de primăvară, în care partea de frumusețe din jurul nostru este asigurată de verdele naturii, iar partea de entertainment ne este oferită de coaliția PNL-PSD, într-un mod aparent gratuit, dar care ne va costa ani din viață fiindcă o să îmbătrânim prematur de nervi.

O dată la ceva timp, cu o frecvență neclară, politicienii intră într-o panică de adolescent de 19 ani venit la facultate la București care, la finalul lunii, descoperă cu surprindere că și-a dat toți banii pe Stroh și nu mai are din ce să își cumpere șnițele ca să trăiască.

De ceva timp, se pare că și România este într-un astfel de moment.

Din știrile ultimelor săptămâni, reiese că președinții partidelor coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă (îi vom numi în continuare CiCi, pentru fluiditatea lecturii), au descoperit ușor contrariați că bugetul de stat are probleme în încasări fiindcă, aparent, marile companii nu și-au plătit taxele.

Primul Ministru a declarat:

La finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat şi în acelaşi timp dau o sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.

Nu înțelegem dacă jumătatea liberală a lui Cici se referea la întârzieri concrete în plata taxelor de către companiile mari sau la faptul că acestea au declarat venituri mult mai mici decât proiecțiile statului pe anul trecut, cert este că acum asistăm la diverse idei pe care conducătorii noștri le pun pe tapet pentru a face bani, precum supraimpozitarea celor care câștigă mai mult decât președintele, iar aici nu vreau să devin foarte Freudiană, dar știți ce spunea dl. Sigmund despre invidia lucrurilor care sunt mai mari decât ale noastre.

În fine.

Voi înțelegeți ceva din cum funcționează economia? Nu? Nici eu.

Cu toate astea, cred că, dacă ne-ar strânge pe mai mulți oameni obișnuiți dintr-un bar după două șprițuri, mințile noastre tot ar reuși să vină cu niște idei pentru strâns bani la buget – dacă nu mai bune decât ideile generate de CiCi, măcar mai haioase.

Nu știu de ce nu am fost consultată în acest sens – probabil fiindcă am spus de mai multe ori că Primul Ministru își cumpără cremă de față La Mer din banii de taxe de la IMM-uri, altfel nu ne explicăm de ce îi lucesc fălcuțele așa frumos, dar revin cu doar două propuneri nesolicitate, prin care GARANTEZ că bugetul de stat va crește ca fundurile noastre după cozonacul de Paște. Și doar acestea două ar fi suficiente. 

1. Supravegherea trecerilor de pietoni nesemaforizate

Orice bucureștean are în cartier minimum o trecere de pietoni unde, atunci când începe să o traverseze, nu știe dacă ajunge cu viață pe partea cealaltă. Aia e zebra Big Boss a cartierului. Eu am una aproape de bloc, unde ÎN ZILELE NOROCOASE oprește abia a cincea mașină în timp ce eu mă aflu integral și cu toate picioarele pe marcaj, iar aia a cincea mașină oprește la un centimetru de sandalele mele.

Dacă CiCi ar ruga frumos Poliția să trimită niște băieți să se ascundă în tufișuri în fiecare cartier la aceste treceri de pietoni și să dea amenzi pentru neacordare de prioritatea, promit că în cateva zile o să facem atația bani la bugetul de stat încat Primul Ministru va putea să cumpere La Mer pentru toți membrii de partid (și să păstreze una pentru mine & colege, pentru că am venit cu ideea).

2. Supravegherea spațiilor de câini dintre blocuri

Luna asta, ca în toate primăverile din ultimii ani, în Sectorul 3, poliția locală este într-o campanie de amendare a posesorilor de câini care nu respectă legea. Problema e că, fiindcă e frumos afară și cine ar vrea să muncească corespunzător când tocmai ți-a fost assigned o colegă drăguță? Exact.

Așa că poliția locală doar stă pe bulevardele mari, unde lumea se plimbă organizat și în deplină legalitate, și te întâmpină cu ‘bună ziua, suntem în campanie, cum vă cheamă, CNP, aveți pungi, mulțumim?’. Însă dacă acești agenți s-ar duce – inspirați de BUG Mafia –  după blocurile gri, ar descoperi apocalipsa, faza pe cartiere. 

În spatele blocului meu, de pildă, există un ‘spațiu de câini’ denumit astfel cu generozitate, fiindcă măsoară cât două debarale, unde nimeni nu strange după patrupezi vreodată. Cantitatea de amenzi care s-ar putea aplica acolo este infinită.

Nu vi se pare o idee mai bună și mai accesibilă decât să folosim toți termenii ăștia cu ‘impozitare’ și ‘măsuri fiscale’, care nici noi nu înțelegem ce înseamnă, dar probabil nici cei care îi folosesc?

Cu plăcere și aștept cremele. 

Nota B365.ro – Tot Oana, mai jos:

Cookies