Cum să cheltuieşti mai puţin pe benzină: 10 metode eficiente de reducere a consumului la maşina ta

de:
10 ian. 2011
1 Afișari
Cum să cheltuieşti mai puţin pe benzină: 10 metode eficiente de reducere a consumului la maşina ta

1. Cu cât maşina este mai grea, cu atât va consuma mai mult. Îndepărtaţi, deci, greutăţile nenecesare din portbagaj (biciclete, patine, role, haine, scule inutile), suporturile de biciclete sau de ski-uri de pe capotă, atunci când nu le folosiţi. Încă un truc: nu umpleţi rezervorul la maxim, va îngreuna maşina în mod inutil. Jumătate de rezervor la o alimentare este suficient.

2. Verificaţi presiunea cauciucurilor săptămânal. Dacă presiunea este sub cea recomandată de fabricant, consumul de carburanţi poate creşte chiar şi cu 30%, din cauza frecării suplimentare cu carosabilul.

3. Faceţi revizia la maşină. Un motor nereglat şi filtrele de aer neschimbate pot conduce la o creştere a consumului de chiar 25%.

4. Nu lăsaţi maşina să se încălzească prea mult, înainte de a porni la drum. Dacă motorul merge în timp ce maşina stă pe loc, consumă mai mult decât în mers: într-o oră de încălzire pe loc, maşina consumă cu de la 1,1 litri mai mult la 4 litri mai mult decât într-o oră de mers. La maşinile de acum sunt suficiente 30 de secunde de „încălzire a motorului”, după care trebuie doar să nu acceleraţi brusc.

5. Nu acceleraţi şi nu frânaţi brusc. Fiţi atent la traficul din faţa dumneavoastră, pentru a nu fi obligat să procedaţi la manevre bruşte. De exemplu, în loc să apăsaţi pe frână, este mai economicos să încetiniţi luând piciorul de pe acceleraţie. Păstraţi suficientă distanţă faţă de maşina dinainte, pentru a evita opriri nenecesare. Plecarea de pe loc consumă cu 20% mai multă benzină decât în cazul accelerării de la 10 km/h. În general, condusul agresiv poate creşte consumul de benzină cu până la 33%, pe autostradă şi cu 5-10% în oraş.

6. Păstraţi, pe cât posibil, o viteză constantă. Nu circulaţi cu viteză prea mică sau prea mare: astfel, o maşină care merge cu 80km la oră poate consuma cu 20-30% mai puţin decât una care circulă cu 110km/h. Asta înseamnă că viteza legală poate fi utilă chiar şi buzunarului.

7. Menţineţi maşina în cea mai înaltă treaptă de viteză posibilă. Dacă supraturaţi motorul, acesta va consuma mai mult.

8. Păstraţi-vă maşina cât mai aerodinamică, se va reduce frecarea şi va consuma mai puţin. Asta înseamnă de la a îndepărta suporturi de biciclete sau ski-uri sau portbagaje adăugate până la simplul gest de a spăla maşina. Chiar dacă reducerea consumului e mică, pe perioade lungi va fi rentabil.

9. Nu folosiţi benzină cu cifră octanică mai mare decât este indicat de fabricantul maşinii. Foarte puţine maşini au cu adevărat nevoie de benzină tip 99, cea tip 95 fiind, cel mai adesea, foarte bună. Vă va costa mai puţin.

10. Gândiţi-vă dinainte de a pleca ce drumuri aveţi de făcut şi alegeţi cel mai bun traseu. Asta implică şi să vă interesaţi unde sunt ambuteiaje şi unde veţi aştepta degeaba în trafic, consumând mai mult carburant.

Cookies