Cum să alegi aparatul de aer condiţionat, în funcție de cameră. Sfaturi inedite

de:
08 aug. 2013
0 Afișari
Cum să alegi aparatul de aer condiţionat, în funcție de cameră. Sfaturi inedite

Un alt factor important de care trebuie ţinut cont este clasa de consum a aparatului şi necesarul de frig al încăperii în care acesta urmează să fie amplasat, potrivit Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de profil.

„Este recomandat ca necesarul de frig al încăperii să fie calculat de un specialist, deoarece de acesta depinde şi dimensiunea aparatului de aer condiţionat. Astfel, o cameră ce are între 25 şi 35 de metri pătraţi necesită un aparat de aer condiţionat între 9.000 şi 12.000 BTU/h, în timp ce o cameră cu suprafaţa de peste 50 metri pătraţi are nevoie de un aparat mai puternic, de 18.000 BTU/h sau chiar 24.000 BTU/h”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo România.

În ceea ce priveşte clasa de consum, reprezentantul companiei recomandă alegerea aparatelor de aer condiţionat din clase peste A, de tip Inverter, deoarece acestea pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele din clasele inferioare.

Un alt aspect demn de luat în considerare este nivelul de zgomot produs de aparatul de aer condiţionat. De aceea, este recomandată alegerea unui dispozitiv silenţios, care să producă un nivel cât mai scăzut de decibeli.

Nu în ultimul rând, una dintre funcţiile de care trebuie să se ţină cont la cumpărarea unui aparat de aer condiţionat este filtrarea aerului. Astfel, specialiştii Ariston recomandă produsele ce dispun de filtre de platină ce îndepărtează bacteriile şi ciupercile, prevenind astfel principalele cauze ale alergiilor. De asemenea, unele aparate de aer condiţionat oferă şi posibilitatea dezodorizării prin intermediul unui difuzor de parfum, a cărui aromă poate fi schimbată oricând, în funcţie de preferinţele utilizatorului.

Cum trebuie montat aparatul de aer condiţionat

Montarea, ca şi alegerea aparatului de aer condiţionat, are o importanţă ridicată, în funcţie de acest lucru depinzând durata de viaţă a produsului. Astfel, înainte de montare, trebuie găsită cea mai potrivită locaţie – un perete solid şi neted, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, la cel puţin 2 metri înălţime şi într-un spaţiu deschis.

„Unitatea exterioară a aparatului ar trebui montată mai jos decât unitatea interioară, iar peretele pe care aceasta se va monta trebuie să permită un acces uşor, în cazul în care necesită reparaţii”, mai recomandă Drăguleanu.

Cum se întreţine corect un aparat de aer condiţionat

Prima recomandare în privinţa întreţinerii unui aparat de aer condiţionat este verificarea periodică. Aceasta trebuie efectuată de o echipă de specialişti pentru a fi evitate probleme ulterioare.

„Filtrele aparatului de aer condiţionat ar trebui curăţate şi schimbate în mod regulat, pentru a reduce riscul de alergii. Se recomandă spălarea lor cu apă şi săpun şi schimbarea o dată la 6 luni sau chiar mai frecvent, în cazul mediilor cu un nivel ridicat de poluare”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

O altă recomandare pentru întreţinerea aparatelor este pornirea acestora chiar şi în perioadele în care nu sunt utilizate în mod frecvent. Astfel, pentru a evita blocarea elementelor din interior, aparatul de aer condiţionat ar trebui pornit o dată pe lună şi lăsat să funcţioneze timp de 15 – 20 de minute.

Citeşte şi: Dispar „chinezăriile” de pe piaţa aparatelor de aer condiţionat din România, anul acesta 

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanţi jucători internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, pompe de căldură şi panouri solare.

Cookies