Cum s-au născut bulevardele Magheru și Bălcescu. Extraordinarele povești ale orașului, în cele mai frumoase tururi de descoperire a Bucureștiului

31 mai 2024
5019 afișări
Cum s-au născut bulevardele Magheru și Bălcescu. Extraordinarele povești ale orașului, în cele mai frumoase tururi de descoperire a Bucureștiului
Încep cele mai frumoase tururi de descoperire ale Bucureștiului. Cum au fost create bulevardele Magheru și Bălcescu. Foto credit: Agerpres.

Asociația Istoria Artei ne invită la plimbările lunii iunie prin București, introducând în program și tururi ghidate în după-amiază fiecărei zile de miercuri. Parcelarea Filipescu, Parcelarea Tabacovici, Parcelarea Bonaparte sau reședințele dispărute de pe Bulevardul Colțea și edificarea bulevardelor Magheru și Bălcescu sunt numai câteva dintre temele călătoriilor de descoperire.

Cu noi informații din arhive, istoricul de artă Oana Marinache face istoria unor străzi, bulevarde sau parcelări faimoase, a loturilor individuale sau comasate, a proprietarilor sau chiriaşilor, a creatorilor proiectelor de arhitectură şi antreprizelor de construcţie.

Dacă vrei să te înscrii și să afli detalii, trimite un e-mail la adresa  💌[email protected]💌

Foto credit: Asociația Istoria Artei.

Îi onorăm pe marii arhitecți și ingineri de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din perioada interbelică: Ion Mincu, Jean Grefu, Paul Smărăndescu, Nicolae Cerkez”

Oana Marinache: Revenim cu o serie de prezentări pe teren în Parcelarea Filipescu, Parcelarea Tabacovici și în Parcelarea Bonaparte, pentru a înțelege evoluția părții de nord a orașului. Punem în valoare numerele mai vechi ale publicației culturale ArhiTur în demersul nostru de recuperare a istoriei unor artere, cartiere, parcelări și proprietăți. De asemenea, îi onorăm pe marii arhitecți și ingineri de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din perioada interbelică, reintroducând în program trasee urbane pietonale foarte apreciate.

Parcelarea Filipescu. Foto credit: Arhitectura 1906.

Program pentru cunoașterea proiectelor unor mari arhitecți

 • Miercuri, 12 iunie, ora 18:30 Traseu arh. Ion Mincu
 • Miercuri, 19 iunie, ora 18:30 Traseu arh. Jean Grefu
 • Luni, 24 iunie, ora 18:00 Traseu urban arh. Paul Smărăndescu 
 • Miercuri, 26 iunie, ora 18:30 Traseu ing. și arh.Nicolae Cerkez
 • Sofia și Andrei Mureșanu, două străzi extrem de elegante, cu lucrări de arhitectură de o mare valoare”

Oana Marinache, istoric de artă: Un punct de plecare este cercetarea de arhivă și de teren referitoare la parcelarea de vile inițiată de Alexandru I. Filipescu în 1910 și realizată în 1912-1913 și care reprezintă cea mai importantă iniţiativă privată antebelică care contribuie la extinderea orasului Bucuresti înspre nord. Astfel putem prezenta publicului o istorie a parcelării, a loturilor individuale sau comasate, a proprietarilor sau chiriaşilor, a creatorilor proiectelor de arhitectură şi antreprizelor de construcţie. Prin faţa noastră au trecut nume importante ale vieţii politice, militare, culturale, diplomatice, industriale şi financiare ante- și interbelice. De la acest proiect de reconstituire din 2018 am continuat demersul în 2019 cu străzile Sofia și Andrei Mureșanu. Este vorba despre două străzi extrem de elegante, cu lucrări de arhitectură de o mare valoare, deschise de un director de bancă, Nicolae Tabacovici. Terenul făcuse odinioară parte tot din moșia Filipescu, însă prințesa Eliza Bibescu Filipescu dăruise această porțiune, drept recompensă pentru serviciile aduse, unui om de încredere, Lichiardopol.

Programul plimbărilor prin Parcul Filipescu

 • Miercuri, 5 iunie, ora 18:30 Parcul Filipescu: Aleea Alexandru
 • Sâmbătă, 15 iunie, ora 18:00 Parcul Filipescu: str.Rabat, Venezuela și Aleea Modrogan
 • Sâmbătă, 29 iunie, ora 18:00 Plimbare pe str. Andrei Muresan si Sofia (Parcelarea Tabacovici)
 • Parcul Bonaparte, creația a doi investitori belgieni, proiecte de mare anvergură în nordul Bucureştiului

Oana Marinache, istoric de artă: Evoluția parcelărilor din nordul orașului nu poate să lase deoparte nici zona de străzi cunoscută astăzi cu numele capitalelor. În luna iunie ne vom plimba pe o parte din arterele bogate în istorie, artă și arhitectură, urmând să continuăm descoperirile și în luna următoare. După modelul parcelării L. Blank şi A. Filipescu, bancherul Josse Allard (1868-1931) şi agentul de schimb Eugen Baelde, administratori ai Societăţii de Tramvaie, au ideea realizării unui proiect de mare anvergură în nordul Bucureştiului. În decembrie 1913, cei doi investitori belgieni doresc deschiderea unei parcelări de 188 loturi care va fi cunoscută sub numele de „Parcul Bonaparte“ de la adresa Şoseaua Bonaparte nr. 21, terenul întinzându-se de la Aleea Blank până în Şoseaua Herăstrău (azi Calea Dorobanţilor).

Planul aprobat în 17 decembrie prin Înalt Decret Regal prevedea o suprafaţă de 197.000 m.p., din care 150.000 m.p. urmau a fi construiţi, în „dosul parcului Filipescu“. Parcelatorii îşi luau angajamentul realizării de pavaje, canalizare şi introducerea apei, solicitând primăriei o perioadă de 2 ani pentru îndeplinirea obligaţiilor, după modelul permisiunii acordate lui Filipescu. Din 1922 parcelarea a fost redenumită „Regele Ferdinand“ de către noii proprietari, Societatea Inginerilor Asociați şi încep negocierile cu autoritățile în vederea realizării construcţiilor.

Reședințele dispărute de pe Bulevardul Colțea și noile imobile de locuințe colective, cinematografe și restaurante interbelice pe Bulevardul Magheru

Vineri, 14 iunie, ora 18:30 Parcul Bonaparte: strada Paris

Duminică, 23 iunie, ora 18:00 Parcul Bonaparte: strada Londra

Oana Marinache, istoric de artă:  În așteptarea noului număr tipărit ArhiTur 2/2024 dedicat reședințelor dispărute de pe Bulevardul Colțea și noilor imobile de locuințe colective, cinematografe și restaurante interbelice, vă propunem un tur de forță: Sâmbătă, 8 iunie, ora 18:00, De la Blvd. Colțea la Bulevardele Magheru și Bălcescu.

Bulevardul Colței văzut dinspre Piața Victoriei, 1911, fotografie de epocă, „Imagini din trecut”.
Tur dedicat ”Istoriei și industriei în zona Rahova-Filaret” în care personajele centrale vor fi arhitectul italian Giulio Magni și industriașul Dimitrie Bragadiru

Oana Marinache: În premieră organizăm duminică, 9 iunie, de la ora 13:00 un tur dedicat ”Istoriei și industriei în zona Rahova-Filaret” în care personajele centrale vor fi arhitectul italian Giulio Magni și industriașul Dimitrie Bragadiru. Anumite străzi bucureștene păstrează încă un farmec aparte, care ne îndeamnă la contemplare și nostalgie după un mod de viață dispărut. Oaze de verdeață, istorie a păturii de mijloc și exemple variate de locuire, povești de viață de succes pot fi descoperite la tururile noastre de:

 • Vineri, 21 iunie, ora 18:30 Plimbare pe str. Sf.Ștefan
 • Vineri, 28 iunie, ora 18:30 Plimbare pe str. Theodor Aman

Poate vrei să citești și

Cookies