Cum s-au golit centrele de vaccinare în toată țara. Unde te poți duce oricând să te vaccinezi, fără să te programezi

20 apr. 2021
272 Afișari
Cum s-au golit centrele de vaccinare în toată țara. Unde te poți duce oricând să te vaccinezi, fără să te programezi

Numărul locurilor disponibile la nivel național pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a depășit pentru prima dată de la începutul campaniei de imunizare numărul persoanelor care se află înscrise pe listele de așteptare ale platformei de programare. În județele Suceava, Vrancea, Mehedinți și Giurgiu se vaccinează „la liber”, deoarece nu mai este înscrisă nicio persoană pe lista de așteptare, pentru niciunul dintre vaccinuri.

Cele mai multe doze de vaccin disponibile sunt în județul Timiș, unde sunt libere aproape 20.000 de locuri pentru imunizarea cu serul produs de Pfizer, 3793 pentru vaccinul produs de Moderna și 8503 de doze disponibile din vaccinul celor de la AstraZeneca.

Câte locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 sunt în acest moment?

Potrivit Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în acest moment sunt 210.423 de locuri libere pentru vaccinare, dintre care:

  • 114.882 de locuri libere pentru vaccinare cu Pfizer
  • 33.995 de locuri libere pentru vaccinare cu Moderna
  • 61.546 de locuri libere pentru vaccinare cu AstraZeneca

Locuri disponibile vaccinare

Câte persoane sunt înscrise pe listele de așteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19?

La nivel național sunt înscriși pe listele de așteptare 178.633 de cetățeni, dintre care peste 60.000 doar în municipiul București. În Capitală cel mai căutat vaccin este de departe cel produs de Pfizer BioNTech, nu mai puțin de 54.512 de persoane așteptând să se imunizeze cu acest ser. Urmează vaccinul celor de la Moderna, pentru care sunt înscriși 4.747 de cetățeni și cel dezvoltat de AstraZeneca, pentru care așteaptă 983 de bucureșteni, deși sunt disponibile 5.248 de doze din acest ser, singurele disponibile de altfel în acest moment în Capitală.

Inscrisi pe listele de asteptare

La nivel național, situația persoanelor înscrise pe listele de așteptare arată astfel:

  • Pentru Pfizer sunt înscrise 167.852 de persoane
  • Pentru Moderna așteaptă nu mai puțin de 8.611 de români
  • Pentru AstraZeneca sunt înscrise 2.170 de persoane pe listele de așteptare

Există însă și județe unde vaccinarea se realizează „la liber” – în județele Suceava, Vrancea, Mehedinți și Giurgiu vaccinul se administrează fără să fie necesar ca locuitorii să se înscrie pe listele de așteptare, se pot programa direct, în funcție de programul centrelor de vaccinare.

Premierul României consideră mic numărul de persoane vaccinate zilnic

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat pentru Digi24 că i se pare mic numărul-record de 80.000 de persoane vaccinate în 24 de ore la nivel național, în condițiile în care România dispune de condițiile necesare pentru a vaccina zilnic circa 115.000 de oameni.

„Mi se pare puțin. O să am o discuție cu cei care administrează platforma de vaccinare”, a declarat prim-ministrul. Florin Cîțu a mai spus că este nevoie de mobilizarea primarilor, a preoților, a educatorilor și a medicilor din sate și comune pentru a-i convinge pe cetățenii din mediul rural să se vaccineze. „Imunizarea este singura soluție ca să revenim la viața normală”, susține Cîțu, care le-a cerut tuturor cetățenilor să participe la campania de vaccinare.

„Am pus toate capacitățile la dispoziție, până acum nu aveam vaccin, am înțeles, acum avem, trebuie să vrem să ne vaccinăm. Este singura soluție ca să revenim la viața normală. E bizar să-i ceri Guvernului să aibă o campanie de vaccinare de succes fără să ne implicăm, trebuie să ne implicăm cu toții”, a spus acesta în cadrul emisiunii la care a fost invitat.

Cookies