Nu poți spune Berceni fără să pomenești de Piața Sudului (sau BIG Berceni, cum preferați), un loc esențial pentru București și practic poarta de acces în vestitul cartier din sudul Capitalei unde „ori îți place, ori te temi”, după cum spune rima cunoscută printre unii dintre locuitorii zonei. Însă pe aceste locuri nu s-au vândut dintotdeauna bunuri pentru gospodărie – cândva aici erau așteptați domnitorii de toată „spuma” Țării Românești cu dulcețuri și cafele.
Pe locul unde astăzi se află Piața Sudului, adică BIG Berceniul de odinioară, cândva se afla una dintre cele mai cunoscute cârciumi din București – Mandravela – care are în spate o poveste unică, iar cu mult timp înainte de asta aici era punctul de întâlnire al celor mai mari boieri din țară în momentul în care venea în țară domnitorul care fusese învestit de sultanul de la Constantinopol, potrivit Berceni de Poveste, astfel că putem vedea cum doar în câteva secole aceste locuri s-au schimbat drastic.
În urmă cu mai bine de două secole, la început de secol XIX, aproximativ în locul unde astăzi se află Piața Sudului, recent renovată, se adunau cei mai importanți boieri, dregători și pe mai înalții bisericii când sosea în Țara Românească noul domnitor, care era ales și trimis aici de sultan.
Astfel, tot procesul era destul de simplu și începea la Turtucaia, când era preluat de unul dintre cei mai mari boieri și era dus la Oltenița, unde îl așteptau mai mulți milițieni, boieri, preoți și un fel de primar al Ilfovului. Noul domnitor era întâmpinat de sobor cu o slujbă, iar mai apoi mergeau cu toții la Mănăstirea Văcărești.
Ajuns la lăcașul de cult demolat de Nicolae Ceaușescu, domnitorul venit de la Constantinopol era primit cu o ceremonie specială în Biserică, ce era urmată apoi de ceremonia din Casa Domnească. În cele din urmă, după ceremonie, alaiul de lume bună pleca la București, în timp ce domnitorul rămânea aici încă minim trei zile, timp în care se pregătea de noua sa funcție.
La mulți, mulți ani după ce aici se țineau ceremoniile de primire a domnitorilor învestiți, la Piața Sudului a răsărit BIG Berceni, în februarie 1975. Da, era mare, doar că numele nu de la asta vine – sunt inițialele de la „Băcănie, Industriale, Gospodine”. Aici se aflau mai multe magazine și spații de desfacere pentru bunuri de folosit în gospodărie, fie ele comestibile sau nu, dar și cofetării, de exemplu, și multe altele.
Complexul a fost demolat, în prezent cea mai importantă piață din zonă fiind Piața Sudului, care a fost realizată cu 10 milioane de euro și care a fost inaugurată în anul 2020.
Astfel, de la întâmpinarea domnitorilor, la cârciumă blestemată vestită în tot Bucureștiul și călcată de infractori și apoi la complex comercial destinat gospodinelor, toate astea s-au petrecut cam în același loc, în zona Piața Sudului, de-a lungul a circa 200-250 de ani.
Deci, această zonă este exemplul ideal de mod în care o zonă își schimbă identitatea considerabil în timp. O situație similară, dar la o scară mai mică bineînțeles riscă să se petreacă tot în cartierul Berceni, mai precis la Piața Berceni. Situată pe șoseaua Berceni 33, piața care este frecventată și îndrăgită de locuitorii din împrejurimi este posibil să dispară pentru a face loc unui drum de legătură între Șoseaua Berceni și Strada Emil Racoviță, două dintre cele mai importante artere din cartier.
Propunerea a venit din partea Primăriei Sectorului 4, care spune că avantajul unei noi străzi aici ar fi scurtarea distanței dintre puncte de interes din cartier, dar și spitalele de pe Șoseaua Berceni, fiind fluidizat traficul totodată.
Totuși, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a dezmințit informațiile legate de demolarea Pieței Berceni, însă este posibil ca la finalul anului viitor piața să dispară, fiind supusă la vot o propunere de ridicare a unei creșe sau grădinițe în locul acesteia.
„Până la sfârșitul acestui an, Piața Berceni ESTE O PIAȚĂ PRIVATĂ! Ea nu va fi nici demolată și nici nu i se va schimba destinația. La expirarea acestui interval, Piața Berceni revine în proprietatea Consiliului Local Sector 4. Din acel moment, împreună cu dumneavoastră, cetățenii, dar și împreună cu Consiliul General al Municipiului București vom decide dacă este oportună PROPUNEREA, ca în locul pieței să ridicăm o creșă/grădiniță, având în vedere că numai astăzi sunt peste 2.000 de copii care nu au locuri în grădinițele și creșele pe care le avem deja în sectorul nostru”, a explicat Daniel Băluță.