Săptămâna trecută, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, transmitea că prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a invitat marți, 17 septembrie, la ora 14:00, la o discuție pe tema traficului din București. La rândul lui, și edilul l-a invitat pe Ciolacu cu o oră mai devreme la unul dintre zecile de mari șantiere ilegale din Capitală, invitație pe care nu a onorat-o, dar a spus că va merge joi dimineață la sediul Primăriei Capitalei.
La întâlnirea de la Guvern au fost invitați și primarii de sector (actuali și aleși) pentru a discuta despre una dintre cele mai mari probleme din București – traficul, în contextul deschiderii marilor șantiere pentru Magistrala 6, înlocuire conducte de termoficare, schimbare șine de tramvai etc., care aduc restricții de circulație. Discuția pe care au purtat-o la Guvern a fost și nu a fost productivă, asta depinzând pe care primar îl întrebi.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a participat la ședința de la Guvern „din respect pentru bucureșteni”. Acesta spune însă că problema adevărată rămâne ilegalitatea în care se dezvoltă urbanistic Bucureștiul.
Marcel Ciolacu nu a venit pe Strada Intrarea Gherghiței nr. 8 din Sectorul 2, acolo unde se află „șantierul ilegal” One Lake District. Edilul Capitalei a explicat că scopul invitației a fost de a-i arăta premierului „ un exemplu de urbanism nociv din cauza căruia am ajuns să avem un trafic atât de aglomerat”.
Iată concluziile la care a ajuns Nicușor Dan după întâlnirea de la Palatul Victoria:
Clotilde Armand, primarul actual al Sectorului 1, a refuzat invitația lui Marcel Ciolacu, spunând că ține la poșeta și portofelul ei. 👛
Am primit și eu invitație de la Marcel Ciolacu să mă duc la Guvern și să discutăm despre problemele Bucureștiului. Dar pentru că țin la poșeta mea și la portofelul meu am refuzat întâlnirea.
Pe de altă parte, George Tuță, primarul ales al Sectorului 1, a acceptat invitația și transmite, pe pagina de Facebook, că a fost „una mai curând exploratorie”.
Temele principale pe care prim-ministrul le-a pus pe agendă țin de gestionarea traficului în București, în contextul în care sunt multe șantiere deschise, al începerii anului școlar și de alimentarea cu energie termică în sistem centralizat în această iarnă.
Desigur, nu s-a așteptat nimeni la minuni în urma acestei prime întâlniri, una mai curând exploratorie. Dar, în mod cert, avem nevoie de o platformă solidă de dialog între Guvern și administrațiile locale din București. La dialog nu s-a excelat prea mult în ultimii patru ani.
În ceea ce mă privește, voi fi un partener onest atât al Guvernului României, cât și al Primăriei Generale, ori de câte ori vine vorba despre rezolvarea problemelor cetățeanului.
Și Rareș Hopincă, primarul ales al Sectorului 2, a dat curs invitației de la Guvern. Acesta spune, pe pagina de Facebook, care au fost principalele propuneri pentru (măcar) diminuarea problemei traficului din Capitală.
În ceea ce privește problema stringentă a traficului, au fost discutate mai multe propuneri:
✔️colaborarea Poliției Române cu Poliția locală și implicarea polițiștilor locali pentru dirijarea traficului la orele de vârf, în zonele cele mai aglomerate;
✔️monitorizarea șantierelor de investiții și urgentarea lucrărilor în zonele care generează blocaje de trafic,
✔️posibilitatea amenajării unei benzi speciale de transport în jurul unităților școlare;
✔️extinderea și îmbunătățirea condițiilor de transport în comun.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a luat și el parte la discuția de la Palatul Victoria și precizează, pe Facebook, că discuția a fost una „bună, deschisă și asumată”
A fost o discuție bună, deschisă și asumată în care s-au abordat principalele probleme care cauzează aglomerație pe străzile din Capitală.
Ca și propuneri s-au discutat câteva măsuri imediate, cum ar fi colaborarea Poliției Române cu Poliția Locală pentru dirijarea traficului la orele de vârf și în zonele aglomerate, posibilitatea amenajării unor benzi speciale de transport în jurul școlilor, dar și îmbunătăţirea condițiilor în mijloacele de transport public.
Printre invitații care au fost prezenți s-au numărat și: