BAZAR

Cum s-a făcut ancheta la Bolintineanu: Ofițeri sub acoperire, înregistrări și elevi percheziționați

Ancheta la Liceul Bolintineanu a pornit de la o sesizare primită cu câteva zile înainte de începerea examenului. Pentru a putea aduna cât mai multe dovezi în cazul fraudei, anchetatorii au infiltrat în liceu ofițeri sub acoperire și i-au filat pe elevi timp de o săptămână. Profesorii și elevi au fost filmați și înregistrați de ofițeri timp de o săptămână, în timp ce cereau și primeau șpagă. De asemenea, anchetatorii au instalat un sistem de supraveghere în liceu, în același scop.

Luni, în momentul desfășurării examenului, mai mulți polițiști au venit pentru percheziții. Aceștia au intrat chiar și în sălile de clasă pentru a-i verifica pe elevi. Se pare că elevii au fost percheziționați chiar în timpul examenului și ulterior au fost puși să semneze declarații în fața anchetatorilor că nu dețin asupra lor obiecte interzise în timpul desfășurării examenului, informează România TV. 

La percheziţiile care au avut loc luni s-au găsit fiţuici şi suma de 500 de euro asupra elevilor. De asemenea, într-un dulap dintr-o sală de clasă în care se susţinea examenul de Bacalaureat s-au găsit, de asemenea, bani care se crede că urmau să intre în posesia profesorilor. Percheziţii corporale au fost efectuate şi asupra profesorilor, la care au fost găsiţi bani ascunşi în lenjeria intimă, dar şi pungi cu parfumuri şi bijuterii pe care le-ar fi primit de la elevi pentru a-i ajuta cu rezolvarea subiectelor.

Ancheta la Liceul Dimitrie Bolintineanu s-a desfășurat cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. Cercetările continuă şi marţi, când vor avea loc alte percheziţii la liceu şi audieri ale persoanelor implicate.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat, surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Ca urmare a scandalului, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a schimbat cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Directoarea liceului Bolintineanu, implicată în frauda de la Bac, reținută: a recunoscut mita.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button