ARHIVA B365

Cum resimt românii în buzunare reducerea TVA la alimente

De la 1 iunie, marile lanţuri de magazine au afişat două preţuri: cel vechi şi cel cu TVA de 9%. În unele situaţii, economiile sunt vizibile în portofel. De exemplu, pentru 250 de grame de caşcaval reducerea TVA a păstrat în buzunarul românului peste 2 lei, la fel şi pentru lapte, salam, ori roşii, scrie Realitatea.net. Iată cum se resimte reducerea TVA la alimente:

CASCAVAL
preţ TVA 24% 19,08 lei
preţ TVA 9% 16,77 lei

LAPTE
preţ TVA 24% 5,23 lei
preţ TVA 9% 4,60 lei

SALAM
preţ TVA 24% 10,16 lei
preţ TVA 9% 8,93 lei

ROŞII
preţ TVA 24% 8,99 lei
preţ TVA 9% 5,71 lei

Însă există şi ieftiniri mai modeste. De exemplu un cofraj de 10 ouă costă acum 5 lei şi 49 de bani, iar până luni valora 6 lei şi 25 de bani. Reducerea taxei la 9 procente a adus scaderi mai mici de un leu şi pentru cartofi sau unt. Dar în cazul produselor mai scumpe, ieftinirile sunt substanţiale şi depăşesc 3 lei. O caserolă de mici costa aproape 15 lei, iar luni, la raft, valora puţin peste 11 lei.

OUA
preţ TVA 24% 6,25 lei
preţ TVA 9% 5,49 lei

UNT
preţ TVA 24% 4,90 lei
preţ TVA 9% 4,31 lei

CARTOFI
preţ TVA 24% 6,49 lei
preţ TVA 9% 5,70 lei

PULPE DE CURCAN
preţ TVA 24% 23,49 lei
preţ TVA 9% 20,65 lei

CASEROLA MICI
preţ TVA 24% 14,99 lei
preţ TVA 9% 11,39 lei

Reducerea TVA la alimente va duce la o creştere a consumului cu circa 30%, potrivit studiilor. Astfel, această creştere a consumului ar înseamnă o creştere a profitului de circa 20 de procente pentru comercianţi, care n-ar trebui să se plângă practic de reducerea TVA la alimente.

Reducerea TVA la alimente va aduce la bugetul de stat o pierdere de 5 miliarde de lei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button