Cum realizăm îngrijirea completă a tenului, pentru a-l păstra tânăr (P)

27 mai 2024
39 afișări
Cum realizăm îngrijirea completă a tenului, pentru a-l păstra tânăr (P)
Cum realizăm îngrijirea completă a tenului, pentru a-l păstra tânăr, Sursa foto: Shutterstock

În 1967, zoologul Desmond Morris a declarat că „Pielea impecabilă este cea mai universală trăsătură umană”, explicând nevoia primordială a omului de a „promova” sănătatea, bunăstarea și fertilitatea cu un ten uniform, clar și strălucitor.

Cum avem grijă de tenul nostru

În încercarea de a obține o piele perfectă, consumatorii de toate vârstele caută în mod constant cele mai bune produse de îngrijire a pielii. Fie că fac cumpărături la farmacii, magazine universale sau online, consumatorii se confruntă cu un paradox al alegerii. Ei apelează la prietenii, medicii sau bloggerii lor preferați pentru recomandări independente, cumpărând adesea produse scumpe care nu reușesc să se ridice la nivelul beneficiilor lor reputate.

Tenul nostru reflectă originea, stilul de viață, vârsta și starea noastră de sănătate. Culoarea, tonul și uniformitatea pielii, pigmentarea, precum și caracteristicile suprafeței pielii sunt semne ale sănătății pielii noastre. Industria cosmetică și farmaceutică oferă un arsenal vast de produse și proceduri de îngrijire a pielii pentru a curăța, calma, reface, întări, proteja și trata pielea noastră și, prin urmare, pentru a o menține în „stare bună”. Produsele de îngrijire a pielii sunt disponibile în viața de zi cu zi și joacă un rol major în sănătate și îngrijire medicală. Promovarea produselor de îngrijire a pielii, inclusiv revendicările acestora, se bazează adesea pe un efect (de exemplu, hidratant, antioxidant), evocat de substanța activă (de exemplu, uree, tocoferol), care este livrat printr-un vehicul (de exemplu, loțiune) care se bazează pe o tehnologie specifică (de exemplu, nanotehnologie). În plus, „fără” revendicări (de exemplu, fără parabeni) însoțesc adesea promoțiile din zilele noastre.

Studiu de piață

După cum s-a raportat într-un studiu de piață realizat în octombrie 2015, consumatorii percep că factori precum „curățarea obișnuită a feței, stilul de viață, expunerea la soare, dieta și respectarea unui regim zilnic de îngrijire a pielii” s-au clasat mai sus și au influențat aspectul pielii mai mult decât „mersul la un dermatolog sau să obții tratamente profesionale de îngrijire a pielii”. Se estimează că îmbătrânirea extrinsecă, care include expunerea la ultraviolete, poluarea și stilul de viață, cum ar fi fumatul, pozițiile de dormit, dieta și obiceiurile zilnice de îngrijire a pielii, reprezintă 80% din semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii, în timp ce îmbătrânirea intrinsecă, care este determinată genetic și supus influenței sănătății generale, a nivelului de stres și a tendinței de a dezvolta afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea sau eczema, reprezintă doar 20%.

În cele ce urmează, vom descrie mai amănunțit principalele căi prin care putem să aducem vitalitate, strălucire și sănătate tenului nostru.

Importanța alimentației

Alimentația joacă un rol semnificativ în sănătatea și aspectul tenului. Ceea ce mănânci în fiecare zi poate determina pielea să reacționeze în moduri diferite. Unii oameni pot prezenta inflamații, roșeață, umflături, eczeme, erupții de acnee, semne crescute de îmbătrânire și multe altele.

Oamenii se bazează pe o dietă echilibrată cu apă, cereale, fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine. Dacă aportul tău nutrițional zilnic nu are grupe semnificative de alimente, pielea ta nu va primi vitaminele și mineralele necesare pentru a rămâne hidratată și fermă.

Încorporarea unei varietăți de fructe și legume colorate asigură un aport bogat de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea pielii. În plus, prioritizarea surselor de proteine slabe, cum ar fi peștele, păsările de curte și leguminoasele, sprijină producția de colagen și repararea țesuturilor. Grăsimile sănătoase din nuci, semințe și avocado ajută la menținerea hidratării și elasticității pielii. Mai mult, a rămâne hidratat prin consumul adecvat de apă este esențial pentru eliminarea toxinelor și menținerea hidratării pielii. Consumul unei diete bine echilibrate ajută la menținerea pielii sănătoase, asigurându-se că primește nutrienții esențiali necesari pentru a se dezvolta. Prin adoptarea unei diete echilibrate cu alimente întregi, bogate în nutrienți, putem cultiva o bază pentru o piele strălucitoare, rezistentă, care radiază vitalitate.

Persoanele cu afecțiuni inflamatorii comune ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, raportează frecvent că anumite grupuri de alimente provoacă erupții.

Evitarea zahărului și a sucurilor carbogazoase

Evitarea consumului excesiv de zahăr și a sucurilor carbogazoase poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și aspectului tenului. Consumul excesiv de zahăr poate declanșa procese inflamatorii în organism, care pot afecta pielea în mod negativ.

Consumul ridicat de zahăr poate provoca creșterea nivelului de zahăr din sânge și declanșa acneea și iritațiile. Totodată, poate crește producția de sebum în piele, ceea ce poate duce la blocarea porilor și la apariția acneei. Reducerea consumului de zahăr poate ajuta la menținerea echilibrului hormonal.

Zahărul poate afecta nivelurile de colagen și elastină din piele, ducând la pierderea elasticității și la deshidratare. Evitarea consumului excesiv de zahăr poate contribui la menținerea hidratării și a sănătății pielii.

Consumul excesiv de zahăr poate duce la procese de glicare în organism, care pot deteriora colagenul și elastina din piele, accelerând procesul de îmbătrânire și contribuind la apariția ridurilor și liniilor fine.

Evitarea zahărului și a sucurilor carbogazoase nu aduce beneficii doar pielii, ci și întregului organism. Un regim alimentar sănătos, bazat pe alimente integrale și cu un conținut redus de zahăr, poate susține sănătatea generală și bunăstarea.

Înlocuiește sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite cu apă, ceaiuri neîndulcite sau infuzii de fructe pentru a te hidrata în mod sănătos și pentru a susține sănătatea pielii. Optează pentru alimente întregi și naturale și limitează consumul de produse procesate și îndulcite pentru a avea un ten mai sănătos și strălucitor.

Somnul, relaxarea și odihna

Somnul adecvat este crucial pentru regenerarea celulară a pielii. În timpul somnului, corpul se reface și se regenerează, iar această perioadă de odihnă este esențială pentru ca celulele pielii să se repare și să se refacă. De asemenea, în timpul somnului, corpul se rehidratează și se refac nivelurile de umiditate ale pielii. Lipsa somnului poate duce la deshidratarea pielii și la pierderea elasticității, ceea ce poate accentua liniile fine și ridurile.

Stresul cronic poate afecta negativ sănătatea pielii, putând declanșa sau agrava diverse probleme dermatologice, cum ar fi acneea, eczema sau psoriazisul. Odihna și relaxarea pot ajuta la reducerea stresului și la menținerea unui echilibru hormonal sănătos, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra aspectului tenului.

Lipsa somnului poate duce la apariția cercurilor întunecate sub ochi, a pungilor și a unui aspect obosit al pielii. Odihna adecvată poate ajuta la diminuarea acestor semne și la menținerea unui aspect fresh și luminos al tenului.

Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive, încearcă să dormi suficient, să te odihnești și să îți acorzi timp pentru relaxare în fiecare zi. Stabilește o rutină de somn regulată, evită consumul de cafeină și de alcool înainte de culcare și încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă, pentru a te destresa și a te relaxa înainte de culcare.

Cremele și serumurile pentru ten

Cremele și serumurile sunt două tipuri de produse cosmetice folosite în îngrijirea tenului, iar ambele pot avea roluri importante în menținerea sănătății și aspectului pielii.

Cremele hidratante sunt concepute pentru a hidrata și a proteja pielea. Acestea pot fi utilizate atât dimineața, cât și seara, după curățare și aplicarea altor produse. Cremele hidratante pot avea diverse formule, adaptate diferitelor tipuri de piele, cum ar fi pielea uscată, grasă, mixtă sau sensibilă. Ele ajută la menținerea nivelului optim de hidratare a pielii, reducând uscăciunea și senzația de strângere.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este un ingredient activ popular și eficient în cremele hidratante și în alte produse de îngrijire a pielii. Acidul hialuronic are capacitatea de a atrage și de a păstra cantități mari de apă, ajutând la menținerea nivelului optim de hidratare al pielii. Acest lucru face ca pielea să pară mai plină, mai hidratată și mai netedă.

Acidul hialuronic este unul dintre componentele naturale ale pielii și este implicat în procesele de regenerare celulară și vindecare. Prin adăugarea de acid hialuronic în cremele hidratante, se poate sprijini procesul natural de reparare a pielii și se poate promova vindecarea și regenerarea celulară.

Deoarece acidul hialuronic este o substanță naturală prezentă în organism, este potrivit pentru toate tipurile de piele și pentru toate vârstele. Poate fi utilizat în creme hidratante atât pentru prevenirea deshidratării pielii, cât și pentru tratarea problemelor de hidratare și îmbătrânire a pielii.

Cremele cu retinol sunt produse de îngrijire a pielii care conțin retinol, o formă a vitaminei A. Retinolul este un ingredient activ recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii.

Retinolul

Retinolul este un puternic antioxidant și stimulator al producției de colagen, care este esențial pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Utilizarea regulată a cremei cu retinol poate contribui la diminuarea ridurilor și a liniilor fine, conferind pielii un aspect mai tânăr și mai neted.

Retinolul poate ajuta la exfolierea celulelor moarte de la suprafața pielii și la stimularea regenerării celulelor noi, ceea ce poate îmbunătăți textura pielii și poate uniformiza tonul acesteia. Acest lucru poate fi util pentru persoanele cu pete pigmentare, decolorări sau imperfecțiuni ale pielii.

Cremele cu retinol sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă, cu condiția să fie utilizate în mod corespunzător și să fie integrate într-o rutină de îngrijire a pielii care include și protecție solară.

Serumurile

Serumurile sunt concentrate de ingrediente active, concepute pentru a aborda anumite probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, petele pigmentare, acneea sau pierderea elasticității. Ele au o textură mai ușoară și o concentrație mai mare de ingrediente active decât cremele hidratante obișnuite. Serumurile sunt aplicate înainte de crema hidratantă, pe pielea curată și uscată, și pot fi folosite dimineața și/sau seara, în funcție de nevoile pielii tale.

Serumurile cu niacinamidă sunt produse de îngrijire a pielii care conțin niacinamidă, o formă a vitaminei B3.

Niacinamida are proprietăți antiinflamatorii și calmante, ceea ce poate ajuta la reducerea roșeții și a iritațiilor pielii. Utilizarea regulată a serumului cu niacinamidă poate contribui la calmarea și la diminuarea inflamației, ceea ce este benefic pentru persoanele cu piele sensibilă sau cu probleme de piele inflamatorii, cum ar fi acnee rozacee sau dermatită.

Niacinamida poate ajuta la reglarea producției de sebum și la curățarea porilor, ceea ce poate duce la reducerea aspectului porilor dilatați și la îmbunătățirea texturii pielii. Utilizarea serumului cu niacinamidă poate contribui la obținerea unei pielii mai netede, mai uniforme și cu aspect mai mat.

Serumurile cu niacinamidă sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă, și pot fi integrate în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii. Ele pot fi folosite dimineața și/sau seara, în funcție de preferințele tale și de nevoile pielii tale specifice.

Masajul facial

Masajul facial poate fi o componentă benefică a unei rutine de îngrijire a tenului, aducând multiple beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii.

Acesta poate stimula circulația sângelui în piele, ceea ce poate ajuta la furnizarea de oxigen și nutrienți esențiali celulelor pielii. Acest lucru poate contribui la un ten mai luminos și mai sănătos.

Tehnicile de masaj facial pot ajuta la relaxarea mușchilor feței și a gâtului, reducând tensiunea acumulată în aceste zone. Aceasta poate ajuta la diminuarea apariției ridurilor și a liniilor fine și poate contribui la un aspect mai relaxat și mai tânăr al feței.

Masajul facial poate ajuta la stimularea sistemului limfatic, care este responsabil pentru eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. Acest lucru poate contribui la reducerea umflăturilor și a pufuleților în zona feței și la un aspect mai luminos și mai uniform al pielii.

Totodată, el poate îmbunătăți absorbția produselor de îngrijire aplicate ulterior, cum ar fi serurile și cremele hidratante. Prin stimularea circulației și a drenajului limfatic, masajul poate ajuta la penetrarea mai profundă a acestor produse în piele, maximizându-le eficacitatea.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, poți efectua masajul facial folosind mișcări ușoare și delicate, evitând tracțiunile puternice sau frecarea excesivă a pielii. Poți utiliza și uleiuri sau creme de masaj pentru a facilita alunecarea degetelor pe piele.

Alegerea produselor de makeup

Atunci când alegi produse de machiaj pentru îngrijirea tenului, este important să ții cont de nevoile și de tipul tău de piele. Începe întotdeauna cu o piele curată și hidratată înainte de aplicarea machiajului. Utilizează un gel de curățare delicat și o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten pentru a pregăti pielea.

Alege produse de machiaj care sunt non-comedogenice și nu blochează porii, în special dacă ai tendința de a dezvolta acneea. Aceste produse sunt formulate pentru a minimiza riscul de înfundarea porilor și de apariție a coșurilor.

Optează pentru produse de machiaj care conțin protecție solară sau aplică un strat sub machiaj pentru a-ți proteja pielea împotriva razelor UV nocive.

Dacă ai ten gras, optează pentru produse de machiaj cu o formulă non-grasă, matifiantă și rezistentă la transfer. Pentru tenul uscat, alege produse hidratante și cremoase, care să ofere un aspect luminos și hidratat. Pentru tenul mixt, poți utiliza produse care să echilibreze zonele grase și uscate ale pielii.

Fii atent la ingredientele produselor de machiaj și evită produsele care conțin parfumuri sau alți iritanți, în special dacă ai pielea sensibilă sau predispusă la reacții alergice.

Înainte de a utiliza un produs de machiaj pe întreaga față, testează-l pe o mică porțiune a pielii pentru a verifica dacă provoacă iritații sau reacții alergice.

Folosește produsele de machiaj în termenul de valabilitate indicat pe ambalaj și aruncă-le atunci când expiră pentru a evita riscul de infectare sau deteriorare a pielii.

Demachierea corectă

Demachierea corectă este un pas esențial în rutina de îngrijire a tenului și este importantă pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii. Iată câteva sfaturi pentru o demachiere eficientă și blândă:

  • Utilizează un demachiant potrivit: Alege un demachiant adecvat tipului tău de ten și nevoilor tale specifice. Există demachianți sub formă de loțiune, ulei, gel sau lapte, iar alegerea depinde de preferințele personale și de tipul tău de ten.
  • Aplică demachiantul în mod delicat: Aplică demachiantul pe pielea uscată și masajează-l cu mișcări circulare pentru a-l distribui uniform și a îndepărta machiajul și impuritățile de pe față și ochi.
  • Îndepărtează machiajul în mod blând: Utilizează discuri demachiante sau o cârpă de bumbac pentru a șterge demachiantul și machiajul de pe față și ochi.
  • Curăță în profunzime: După îndepărtarea machiajului, clătește fața cu apă caldă pentru a îndepărta reziduurile de demachiant și impuritățile rămase. Poți utiliza apoi un gel sau o spumă de curățare pentru a curăța în profunzime pielea și pentru a îndepărta resturile de machiaj și murdărie.
  • Hidratează: După demachiere și curățare, aplică o cremă hidratantă sau un ser potrivit tipului tău de ten pentru a rehidrata și a hrăni pielea.
  • Demachiază-te înainte de culcare

Folosirea SPF-ului

Folosirea SPF (factor de protecție solară) în rutina de îngrijire a tenului este esențială pentru menținerea sănătății pielii și prevenirea daunelor provocate de expunerea la radiațiile UV.

SPF-ul acționează ca o barieră împotriva radiațiilor UVB, care sunt responsabile pentru arsurile solare. Utilizarea unui produs cu SPF adecvat protejează pielea împotriva arsurilor solare și a deteriorării cauzate de expunerea excesivă la soare.

Principalele avantaje ale folosirii produselor ce conțin SPF sunt:

  • Prevenirea semnelor de îmbătrânire și menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii.
  • Reduce riscul de cancer de piele și poate proteja pielea împotriva daunelor provocate de radiațiile UV nocive.
  • prevenire hiperpigmentarea și menține un ton uniform al pielii.

Utilizarea SPF-ului în mod regulat este importantă pentru menținerea sănătății generale a pielii. Protejându-ți pielea împotriva daunelor provocate de soare, poți preveni apariția unor probleme de piele precum uscăciunea, iritațiile sau roșeața.

Pentru a beneficia de protecția maximă împotriva radiațiilor UV, este recomandat să utilizezi un produs cu SPF de cel puțin 30 și să reaplici regulat, în special după înot sau transpirație excesivă. Este important să folosești SPF în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate sau în timpul iernii, deoarece radiațiile UV sunt prezente în mod constant și pot afecta pielea în orice moment. Alege un produs cu SPF care se potrivește tipului tău de piele și preferințelor tale personale, fie că este vorba de o cremă hidratantă cu SPF, un fond de ten sau un produs dedicat protecției solare.

 

Cookies