Cum răspunde Ponta acuzaţiilor de plagiat

de:
19 iun. 2012
0 Afișari
Cum răspunde Ponta acuzaţiilor de plagiat

Principalele declaraţii ale premierului, conform realitatea.net:

– Vreau să lămuresc acuzaţiile. Asta e cartea, teza mea de doctorat. La bibliografie sunt trecuţi inclusiv autorii pe care am fost acuzat că i-am plagiat: dnul Diaconu, dnul Vasile Creţu, profesori de drept, pentru că la drept e mai dificil să inventezi lucruri, spre deosebire de matematică, fizică, chimie. La drept poţi doar să scrii despre instituţii care există deja.

– Mai mult, cel de care sunt acuzat că i-am plagiat o lucrare, domnul ambasador Diaconu, este cel care a scris o prefaţă la lucrarea mea de doctorat. In colectivul de profesori sunt profesori cunoscuţi de la Facultatea de drept. În urma cu 10 ani, habar nu aveam ca voi ajunge premier si Traian Băsescu imi va inscena toată chestiunea ata, imi cer scuze profesorilor.

– Am prefaţa scrisă chiar de cel care se presupune că i-am plagiat lucrarea.

– Lucrarea domnului Diaconu are 30 pagini. Este o lucrare foarte bună de altfel. Eu, in 410 pagini am plagiat cele 30 pagini ale domnului Diaconu, ceea ce e totuşi o performanţă.

– Am cărţile, mă prezint la Comisia de specialitate, inteleg că există o asemenea comisie in Ministerul Educatiei, sunt gata să dau orice explicatie. Singurul reproş care mi se poate aduce e ca n-am pus in subsolul paginii autorul, ci la bibligorafie. Dacă aceasta e o greşeala sunt gata să mi-o asum, dar nu se poate vorbi de intenţia mea de a-mi asuma ce au făcut alţii.

– Titlul de doctor nu-mi aduce niciun fel de beneficiu, nu predau la facultate, nu imi aduce niciun leu in plus. Până preşedintele nu v-a atras atenţia că sunt doctor in drept, nu cred că m-aţi auzit făcând caz de această titulatură.

– Aşa s-a condus România in ultimii 8 ani: cu şantaj, dosare, unele mai fabricare, altele mai putin fabricate,

– Sursa foarte anonimă (a articolului din revista Nature, n.r.) e dnul consilier prezidenţial Daniel Funeriu, care s-a dus personal la Munchen, a discutat cu o persoană de la revista Natura şi i-a spus cum am plagiat eu acum 10 ani lucrarea de doctorat. Faptul că asta e preocuparea unui consilier prezidential ar fi anormal dacă n-ar fi vorba de Traian Băsescu.

– E doar un pretext de război politic intre Băsescu şi mine, pe care fiecare îl duce cu propriile arme: Băsescu foloseşte şantajul, calomnia, atacuri murdare din trecutul fiecăruia. Din punctul meu de vedere, relaţia instituţională cu Băsescu va continua, ca relaţie personală nu era nimic de stricat, nu avea ce să se strice, mă aştept şi mă aşteptam la acest gen de atacuri. Anul trecut mă anunţa că am nu ştiu ce probleme cu nu ştiu ce contracte la Turceni şi Rovinari.

– Dl Funeriu s-a executat. Am apreciat faptul că nimeni din presa română nu a vrut să.şi asume această mizerie.

– In ce mă priveşte pe mine şi USL ştim ce avem de făcut in continuare. E o bătălie ca modul acesta de a conduce România: cu dosar, şantaj, ameninţări, metode securiste, trebuie să inceteze. zi de zi e o bătălie mai publică, alteori mai ascunsă, intre noi cei care dorim să curărtam societatea de metodele acestea securiste.

– Mă aştept să mai aibă un dosărel ceva Traian Băsescu, nu cred că le-a epuizat. Mi-am asumat. Nu e deloc plăcut, nu pot să spun că sunt foarte liniştit, dar sunt foarte hotărât. Azi ne vedem mai departe de legile pe care le avem de adoptat.

– Va fi o bătălie dură, lungă, probabil până la toamnă, dar sunt pregătit.

– Sper ca Comisia să mă cheme. Pe domnul Mang nu l-a mai chemat nimeni, ideea era să plece din funcţie. Dacă autorii nu trebuia să-i trec doar la final, ci in josul paginii, imi asum. Nu ştiu ce sanctiuni sunt. Demisia din ce? Din functia de doctor? Am făcut ceva din functia de premeir impotriva intereselor României? De ce să demisionez, nici vorbă.

– Dacă Comisia imi spune că nu trebuia să trec autorii la final, imediat renunţ la titlu.

– Nu ştiu de ce preşedintele nu s-a obişnuit cu mine, eu nu cedez in faţa acestui gen de atacuri.

– Domnul Funeriu are o sarcină, nu poţi să te superi pe dnul Funeriu. Eu nu mă lupt cu cei care execută ordinele.

– Băsescu intotdeauna mai scoate un bileţel roz, un dosar.

– M-am inspirat din aceste cărţi pentru că la drept nu inventezi formule noi.

– Domnul Băsescu, dacă ii dai o carte cadou, s-ar putea să se simtă jignit.

– Până aseară am crezut in ideea unui dialog de bunăcredinţă cu Traian Băsescu. Acum, eu lucrez cu dialogul şi cu bunul simţ, preşedintele cu armele lui obişnuite: dat cu noroi, târât prin mocirlă. E greu la un moment dat să nu răspunzi în acelaşi fel.

– Bunul simţ şi obrazul mă determină să-i cer preşedintelui să inţeleagă că la acest Consiliu European trebuie să meargă premierul, nu preşedintele.

„Cred că şi ultimul copil îşi dă seama (n.r. că în spatele acuzaţiilor de plagiat se află Traian Băsescu). Cine ma facea dottore dottore. Funeriu e sursa anonimă (invocată de revista Nature, n.r.)”, a spus şeful Guvernului, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Jurnaliştii de la revista Nature informează că premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi plagiat mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat intitulată „Curtea Penală Internaţională”, pe care a susţinut-o în 2003.

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior”, scrie revista Nature.

„Părţi substanţiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiştii în drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu”, constată revista Nature.

„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”, afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare.

Dacă acuzaţiile se vor dovedi reale, „în România şi în străinătate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situaţii”, consideră Andruh.

Conform Nature, Victor Ponta nu a răspuns solicitării revistei de a comenta acuzaţiile.

Nature a relatat şi despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeaşi revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

Cookies