Cum putem suporta mai ușor căldura. Sfaturi pentru zilele toride de vară

27 iul. 2021
320 afișări
Cum putem suporta mai ușor căldura. Sfaturi pentru zilele toride de vară
Cum putem suporta mai ușor căldura. Sfaturi pentru zilele toride de vară. Sursa foto: Unsplash

Căldura din unele zile dogoritoare de vară poate deveni de-a dreptul insuportabilă, mai ales când nici la umbră nu scapi de sentimentul de sufocare și transpirația curge șiroaie. Din păcate, nu toți putem sta sub o umbreluță pe marginea unei piscine cu o bere rece alături, astfel că vă oferim o serie de sfaturi pentru a face zilele fierbinți de vară mai suportabile.

Vara aduce vacanțe, timp liber, și momente cu cei dragi ce rămân peste ani și ani. Din păcate, vara mai aduce și zile de căldură insuportabile, când parcă tot aerul a dispărut și până și vântul bate cu aer cald, de parcă arșița nu era de ajuns. Pentru a putea face acele zile fierbinți mai puțin chinuitoare v-am pregătit mai multe sfaturi privind alimentația, îmbrăcămintea dar și moduri sigure de a vă răcori atunci când plaja este prea departe de voi.

Ce să mâncăm și să bem în zilele cu căldură insuportabilă

Alimentația este unul dintre aspectele esențiale care pot face diferența în zilele caniculare. Astfel, pe căldură este recomandat să mâncăm preponderent legume și fructe care hidratează, de sezon, cu un conținut cât mai mic de zahăr și cu un procent cât mai mare de apă în compoziție. Ideale sunt salatele cu verdețuri, roșii, castraveți (aceste două legume au în compoziția lor peste 90% apă). De asemenea, salatele pot conține spre exemplu și varză și dovlecei, care conțin 92, respectiv 89 la sută apă).

La categoria fructe, sunt recomandate cele de sezon, și anume pepenele roșu, pepenele galben, cireșele, vișinele, piersicile – orice fruct este binevenit atât timp cât este bine spălat și are un conținut ridicat de apă în componența sa. Nu în ultimul rând, se recomandă consumul de alimente reci pe cât posibil, însă nu excesiv de reci. Trebuie evitate cu orice preț alimentele bogate în grăsimi, mai ales cele ce conțin grăsimi de origine animală.

Se recomandă creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi, preferabil apă, însă un pahar pe zi de suc (preferabil natural, nu sucuri carbogazoase), o bere sau un pahar rece de vin sunt de asemenea binevenite, desigur, cât timp se evită excesele. Evitați, totuși, excesul de cafea și, pe cât posibil, băuturile spirtoase.

Cum să ne îmbrăcăm și când să evităm ieșitul din casă pe caniculă

Este ideal să ne planificăm ziua astfel încât să petrecem cât de puțin timp posibil afară în timpul orelor de vârf (11:00-15:00). Dacă ieșiți totuși din casă încercați să căutați pe cât posibil umbra.

Pentru persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, este esențial să evite deplasările în spațiul liber între orele 09.00-19.00, precum și frecventarea locurilor aglomerate, mai ales în contextul pandemiei de COVID 19.

În cazul expunerii la soare trebuie obligatoriu să ne îmbrăcăm corespunzător. Nu trebuie să lipsească accesoriile ce ne ocrotesc de soare, precum pălăriile, umbrelele și ochelarii de soare. De asemenea, pentru a suporta mai bine valul de căldură trebuie să purtăm îmbrăcăminte subțire, preferabil din țesături naturale, precum bumbacul și inul, și aceasta să aibă culori deschise, precum albul și bejul.

Sfaturi și ponturi pentru a suporta mai ușor zilele călduroase

Pe timp de canicula, nu gătiți și nu călcați pentru perioade îndelungate de timp, mai ales în camere neaerisite, deoarece va veți deshidrata, iar afecțiunile deja existente se vor agrava. De asemenea, evitați exercițiile sportive în timpul zilei, mai ales în soare, deoarece efortul fizic va acccentua starea de oboseală.

În cazul în care căldura vă provoacă greață și amețeli, încercați să umeziți un prosop, apoi să îl băgați la congelator preț de 2-3 minute. Puneți-l apoi pe frunte, pe decolteu și pe ceafă.

Cookies