Cum protejăm pielea copiilor de razele UV și unde mergem cu ei în concediu. Un medic a explicat cât de periculos este soarele

21 aug. 2021
133 Afișari
Cum protejăm pielea copiilor de razele UV și unde mergem cu ei în concediu. Un medic a explicat cât de periculos este soarele
Cum protejăm pielea copiilor de razele UV și unde mergem cu ei în concediu. Un medic a explicat cât de periculos este soarele

La prima vedere vara și chiar începutul toamnei pot părea anotimpuri fără riscuri, însă oamenii uită de una dintre cele mai mari amenințari, mai ales pe viitor, razele UV. Principalii afectați de aceste radiații sunt copiii, pielea lor fiind mult mai sensibilă față de cea a adulților. Părinții își lasă copiii la soare, uitând să le ofere acestora minimul de protecție recomandat.

Razele UV pot provoca probleme grave pe termen lung. Majoritatea părinților nu iau în seamă riscurile survenite în urma unei arsuri solare a copiilor lor, pentru ei fiind ceva normal în urma expunerii la soare. Totuși, ceea ce nu știu aceștia este că efectele vor apărea în timp, ajungându-se chiar la forme de cancer.

Medicul Irina Năsturică vine în ajutorul acestor părinți pentru a le explica cu să își protejeze copiii de razele solare dăunătoare și care sunt riscurile la care aceștia își expun neintenționat urmașii.

Cum să ne protejăm copiii de razele UV

Potrivit medicului Irina Năsturică, principalul aspect în lupta împotriva razelor UV este îmbrăcămintea, apoi bineînțeles crema de protecție solară care nu ar trebui să lipsească din geanta niciunui părinte.

“Cu îmbrăcăminte lejeră dar acoperitoare, cu pălărie/șapcă, umbrelă de soare + creme de fotoprotecție, de preferat cu filtru mineral, care să protejeze atât împotriva radiațiilor UVB cât și UVA”, explică medicul Irina Năsturică, specialist al clincii Dr Leventer Center.

De la ce vârstă le aplicăm copiilor crema de protecție solară

Una dintre principalele curiozități ale părinților este vârsta de la care pot începe copiii să folosească cremă de protecție. Potrivit medicului specialist, pielea bebelușilor până în 6 luni este foarte sensibilă, existând șansa de a face iritații din cauza ingredientelor din compoziția loțiunilor. Dr. Irina Năsturică recomandă folosirea cremei de protecție solară de la vârsta de 6 luni, însă nu orice cremă de protecție. Aceasta recomandă loțiunea cu filtru mineral, deoarece aceasta nu intră în pielea bebelușului, evitând posibilele reacții nedorite. Acest filtru mineral se comportă precum un scut, reflectând razele UV.

“Aplicarea cremei de protecție solară se face dupa vârsta de 6 luni. Pentru copii sunt de preferat cremele cu filtru mineral, care nu intră în piele, fac o peliculă albă la suprafața pielii și reflectă razele UV. Copiii sub 6 luni ar trebui să nu fie expuși direct la soare (cnf AAD). În această categorie de vârstă, nu se recomandă cremele SPF cu filtru chimic, deoarece acestea nu pot fi metabolizate și excretate de pielea bebelușului”, explică specialistul.

Intervalul la care trebuie aplicată crema de protecție solară

Este adevărat că protecția este importantă, dar nu trebuie să se exagereze, mai ales la copii. Tocmai din acest motiv dr. Irina Năsturică le explică părinților cât de des trebuie să aibă în vedere aplicarea loțiunii de protecție pentru copiii lor. Potrivit medicului specialist, loțiunea trebuie să fie aplicată la fiecare aproximativ două ore. Medicul Irina Năsturică a evidențiat și zonele pe care trebuie să se aplice crema de protecție.

„Crema de protecție solară trebuie aplicată pe toate zonele expuse și trebuie reaplicată la fiecare 2 ore”, mai explică medicul Irina Năsturică.

Referitor la cremele de protecție cu rezistență la apă, dr. Irina Năsturică a ținut să clarifice că nu există loțiuni SPF care să fie 100% rezistente la apă, așa că în cazul în care copilul intră în apă, crema de protecție trebuie reaplicată.

„Nu există cremă SPF care să fie 100% rezistentă la apă. Vom reaplica SPF de fiecare dată după ce copilul iese din apă”, spune specialistul.

Cel mai bun interval orar pentru a merge la plajă cu copilul

Orele de plajă sunt de cele mai multe ori neglijate de oameni. Însă părinții ar trebui să știe că anumite intervale orare pot fi foarte dăunătoare, atât pentru ei, cât și pentru cei mici. Medicul Irina Năsturică a clarificat nelămurirea părinților, prezentând orele în care razele UV sunt cele mai puternice.

„Putem merge cu copilul la plajă daca are peste 6 luni. Vom fi atenți să aplicăm creme de fotoprotecție pe perioada expunerii la soare și să nu ne expunem la orele de vârf (între 10:00 și 16:00), când radiațiile solare sunt cele mai puternice”, spune Irina Năsturică.

Sunt alunițele o problemă sau nu

Alunițele de pe corpul copiilor nu reprezintă o problemă. Potrivit medicului Irina Năsturică, aceștia trebuiesc protejați la fel ca și cei care nu prezintă alinuțe pe corp: „Aceleasi masuri de protectie se aplica pt toti copii, indiferent de numărul de alunite de pe corp.”

Principala problemă când vine vorba de arsurile solare și de razele UV, dr. Irina Năsturică explică riscurile care pot apărea de-a lungul vieții. Potrivit statisticilor, omenii care au avut mai multe arsuri solare repetate până la vârst de 18 ani au înregistrat șanse duble pentru apariția de melanom: „Expunerea la radiații UV și arsurile solare sunt cei mai importanți factori de risc pentru melanom. 5 arsuri solare până la vârsta de 18 ani ne dublează riscul de a dezvolta melanom pe parcursul vieții.”

Care este cea mai bună destinație pentru copil

O parte din părinți aleg să meargă la munte în ideea de a proteja copilul de razele solare, însă diferentă este infimă. Soarele este prezent atât la mare cât și la munte, iar intervalul orar în care radiațiile UV sunt puternice este același. Dr. Irina Năsturică a demontat acest mit: „Puteti merge oriunde, atata timp cat respectati regulile de fotoprotectie. Soare este si la munte si la mare si in parcul din fata blocului.”

Concluzia este că protecția este pe primul lor. Părinții trebuie să pună pe primul loc sănătatea copilului lor și să respecte aceste reguli simple. Viața copiilor poate fi serios afectată în viitor din cauză că nu s-au luat în serios aceste mici măsuri.

Cookies