Cum primea mită ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov: În pungi de plastic, în cimitire, conform DNA

de:
15 mart. 2015
1 Afișari
Cum primea mită ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov: În pungi de plastic, în cimitire, conform DNA

Potrivit Hotnews.ro, procurorii mai arata in referat ca suspectii din dosar au afirmat ca au fost situatii in care s-au intalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

„Astfel, la momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal”, se arata in document.

Procurorii au constatat ca omul de afaceri l-a contactat pe Darius Valcov, primar al municipiului Slatina la acea data, caruia i-a propus ca in schimbul oferirii sprijinului constand in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA) conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

In urma acceptarii propunerii facute, firma sa a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului ”Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru urmatoarele lucrari: ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in municipiul Slatina”, ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt” si ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”.

„Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei acestuia din Bucuresti, unde a primit sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul SC Tehnologica Radion SRL”, au retinut anchetatorii.

Potrivit documentului, incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei omul de afaceri nu a mai putut face platile catre Valcov, context in care acesta l-a pus in legatura cu viceprimarul Minel Prina care stia de intelegere, hotarand, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite de SC Tehnologica Radion catre SC Plus Confort SRL, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu.

Astfel, arata DNA, banii s-au virat, pe baza acestei relatii comerciale nereale, si in perioada 2010-2012, Darius Valcov primind o suma cuprinsa intre 1.500.000 – 2.000.000 euro, echivalentul in lei.

In referat se precizeaza ca in perioada 2009-2014 omul de afaceri s-a intalnit de mai multe ori cu Prina si Valcov pe raza municipiului Slatina si in Bucuresti, una dintre locatiile de intalnire fiind Hotelul City.

„In cursul anului 2009, in urma participarii la cele trei licitatii, avand ca obiect lucrari de reabilitare si extindere retea de apa si canalizare in cadrul unui proiect cu finantare europeana, SC Tehnologica Radion a fost declarata castigatoare, iar in perioada solutionarii contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, omul de afaceri s-a intalnit cu suspectul Valcov la sediul SC Tehnologica Radion, care l-a asigurat ca nu exista motive de ingrijorare in legatura cu admiterea contestatiilor. Aceste aspecte i-au format convingerea ca pentru castigarea licitatiei si solutionarea favorabila a contestatiilor formulate de celelalte firme, Valcov si-a exercitat influenta asupra factorilor de decizie in atribuirea in cursului anul 2010 a celor trei contracte cu Compania de Apa Olt, contracte materializate la datele de 13.05.2010, in valoare de 28 milioane de lei, 30.07.2010 in valoare de 44 milioane lei si 04.08.2010, in valoare de 23 milioane de lei”, se mai spune in referat.

Procurorii au stabilit ca ministrul Finantelor se intalnea cu unii dintre suspectii din dosar in cimitir, pentru a purta discutii despre eventualele verificari ale oamenilor legii. Astfel, in 24 februarie, anchetatorii au interceptat urmatoarea discutie:

„Timofte Bogdan Petre: Si zice… Si zice ca ar fi zis Darius saptamana trecuta, cat am stat noi pe aici in Bucuresti, s-au dus, s-au intalnit in cimitir si au vorbit si…

Mocanu Marian Alexandru: Im?

Timofte Bogdan Petre: Si zice ca ar fi zis Darius: , cu o lacrima asa in colt s-a intors si a zis a…
(…)
Timofte Bogdan Petre: Decat atata i-am spus aseara cand m-am despartit de el si o sa-i mai spun inca o data si daca ma cheama sa vorbesc cu DARIUS: . Suntem toti. O luam toti. Da? Nu uitati ca am doi copii.” Manca-v-as [cuvant obscen] voastra asa v-o mananc. Stii cum e vorba aia: La o adica, cand vezi ca toata lumea fuge in stanga, in dreapta. Se debaraseaza de tine ca de o masea stricata la o… la o chestie de asta”.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala – Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Petrut-Lucian Susala, au fost distruse mai multe documente si hard disk-uri.

In acest context, anchetatorii amintesc de „consultarea permanenta si influentarea” lui Darius Valcov, ministru al Finantelor, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala De Administrare Fiscala – Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru trafic de influență, infracțiune săvârșită în perioada în care era primar în Slatina. Procurorii DNA susțin că Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro de la administratorul unei firme care i-a propus, în prealabil, să-i ofere sprijin în câștigarea unei licitații publice, urmând ca el să-i ofere, la schimb, 20% din valoarea sumelor încasate prin contract. 

Cookies