Cum poţi scăpa rapid de kilogramele în plus, asimilate de Paşti

de:
06 mai 2013
0 Afișari
Cum poţi scăpa rapid de kilogramele în plus, asimilate de Paşti

Nutriţionistul vedetelor, Mihaela Bilic, spune, în cartea sa, că nimic din meniul de Paşte nu îngraşă dacă reuşiţi să păstraţi măsura, iar micile excese calorice din perioada Sărbătorilor Pascale pot fi compensate rapid cu puţină mişcare.

Totuşi, dacă în perioada Sărbătorilor Pascale aţi luat mai mult în greutate, puteţi reveni la silueta dorită dacă vă veţi ajusta aportul caloric la necesităţile organismului şi veţi reveni la o alimentaţie hiperproteică pentru a da din nou un boost metabolismului, spune Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist nutriţionist la World Class Health Academy. Potrivit acestuia, trebuie să introduceţi în alimentaţie citricele, papaya, guava, mere, lactate, nuci, ardei iute, piperul de Cayenne, sparanghel, broccoli şi varza, care accelerează arderile metabolice.

De asemenea, revenirea la programul de sport este esenţială pentru rezultate optime. Astfel, potrivit instructorului de fitness, programul de exerciţii ideal pentru slăbit combină antrenamentul cardiovascular şi cel funcţional cu cel cu greutăţi. ”E necesar să variem atât durata, intensitatea cât şi frecvenţa cu care practicăm aceste tipuri de antrenament pentru a nu da ocazia organismului să se adapteze la efort şi să intre într-o perioadă de platou. Spre exemplu în prima săptămână putem face un tip de antrenament diferit în fiecare zi, iar în săptămâna următoare să le combinăm – 30 de minute de antrenament cu greutăţi, după care 30 de minute cardio”, a explicat trainer-ul.

Pentru cei care practică mult sport, Valentin Vasile are o veste bună. Potrivit instructorului, aceştia nu trebuie să îşi facă mari griji pentru silueta lor în perioada Sărbătorilor Pascale pentru că durata lor este mult mai scurtă în comparaţie cu perioada aferentă Crăciunului. ”O pauză de trei zile de la programul de fitness obişnuit este acceptabilă şi nu poate afecta forma fizică într-un mod evident. Este însă foarte important să ne moderăm alimentaţia în aceste trei zile. E în regulă să gustăm din toate, atâta vreme cât avem grijă la cantitate”, a completat antrenorul World Class.

Ce trebuie să pui în farfurie ca să scapi de kilogramele nedorite

O dietă care dă rezultate se bazează în special pe legume şi fructe de sezon, carne şi lactate slabe, potrivit Mihaelei Bilic, care recomandă chiar şi o dietă de detoxifiere de două săptămâni, care să ajute ficatul să elimine toxinele acumulate peste iarnă. „Primăvara este cel mai potrivit moment din an pentru a vă recăpăta tonusul, buna dispoziție și forma fizică, iar eforturile pe care le presupune o cură de slăbire vor fi minime, în timp ce rezultatele vor fi maxime. Organismul caută din instinct alimente proaspete și ușor de digerat, iar apetitul este mult mai ușor de ținut sub control. Profitați de legumele și fructele de sezon, care reîncarcă organismul cu mineralele și vitaminele de care are nevoie. Asociate cu o bună hidratare și cu un consum redus de zahăr, sare și carne roșie, ajută la ameliorarea constipației, îmbunătățirea calității pielii și pierderea surplusului de kilograme. Începeți şi un program organizat de mișcare și îngrijire corporală (saună, masaj, exfolieri, împachetări), deoarece acesta creşte drenajul limfatic și tonusul pielii, pregătindu-vă pentru sezonul cald care urmează. Lăsați-vă antrenați de explozia de energie din jurul vostru și mișcați-vă cât mai mult – se apropie vara, iar forma fizică nu se redobândește peste noapte. Ajutați-vă organismul să fie în formă și să elimine toxinele consumând cantități mari de apă și ceai verde cu proprietăți antioxidante. Înlocuiți zahărul cu îndulcitori, iar în loc de desert mâncați căpșuni, numai acum sunt de sezon, maturate în condiții naturale”, explică, în cartea sa, doctorul Mihaela Bilic, unul dintre cei mai populari nutriţionişti de la nivel local.

Potrivit doctorului care a ajutat mai multe vedete de la nivel local să scape de kilogramele în exces, alimentaţia tuturor celor care vor să scape de kilogramele în plus trebuie să cuprindă:

  • Toate verdețurile şi cruditățile din piață: spanac, salată verde, ștevie, lobodă, urzici. Acestea sunt recomandate pentru că sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre și fitonutrienți antioxidanți, au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul din sânge, au proprietăți antitumorale și de stimulare a imunității întregului organism. Spanacul și urzicile trebuie asociate cu substanțe acide (oțet, zeamă de lămâie) sau carne, care cresc absorția și biodisponibilitatea fierului non-hemic (vegetal). Spanacul poate fi consumat şi proaspăt, ca salată, pentru că păstrează intact aportul de vitamina C. Pentru ca dieta să dea roade, verdeţurile trebuie gătite cu cantități minime de grăsimi și nu se recomandă fierberea excesivă a acestora (până se înmoaie), deoarece tratamentul termic prelungit micșorează conținutul de nutrienți.
  • Usturoiul și ceapa verde sunt recomandate pentru că au proprietăţi antifungice, antibacteriene și antivirale, scad colesterolul și presiunea sangvină, au efect antioxidant (de neutralizare a radicalilor liberi) și de creștere a imunității.
  • Mărarul și pătrunjelul – salata de pătrunjel (tabuleh) din bucătăria libaneză sau sosurile de roșii cu foarte mult mărar pentru carne sau legume sunt ideale în curele de slăbire datorită proprietăților diuretice și detoxifiante. De asemenea, mărarul ameliorează celulita și poate înlocui sarea în mâncare.
  • Mazărea nouă este ideală pentru diete pentru că, cu cât e mai proaspătă, cu atât e mai fragedă și mai dulce. Mazărea nouă se poate consuma crudă sau fiartă câteva minute în puțină apă, astfel încât să rămână crocantă.
  • Fasolea verde, foarte săracă în calorii și ușor de digerat, poate fi folosită cu succes în cura de slăbire sau pentru detoxifiere datorită efectelor ei benefice, printre care se numără şi eficienţa crescută în stimularea tranzitului intestinal.
  • Sparanghelul are reale proprietăți diuretice și laxative, ajută la arderea grăsimilor şi stimulează regenerarea celulelor din organism.
  • Varza, un agent antiinflamator consacrat, ameliorează simptomele ulcerului și gastritelor, previne retenția de apă, combate constipația și stimulează sistemul imunitar. Varza, ideală în salată, poate fi gătită şi cu suc de roșii, mărar şi foarte puțin ulei sau acrită cu corcodușe verzi.
  • Căpşunile, desertul ideal în cura de slăbire sau pentru diabetici, ameliorează constipația și reduc colesterolul sangvin.
  • Cireşele, cu proprietăţi diuretice şi laxative, scad colesterolul sangvin și ameliorează constipația. Aceste fructe sunt eficiente şi pentru cei care suferă de gută, dureri articulare sau sindromul premenstrual. Nutriţionistul nu recomandă mai mult de 500 g/zi de cireșe de iunie, din cauza conținutului crescut de zahăr. În regimul de detoxifiere pot fi consumate până la 2 kg de cireşe de iunie pe zi ca aliment unic.
  • Produsele lactate degresate și iaurtul probiotic, recomandate în curele de slăbire pentru că accelerează tranzitul intestinal și previn constipația, sunt bogate în calciu, vitamina A și D, minerale și proteine cu înaltă valoare biologică. Calciul din produsele lactate accelerează metabolismul și viteza de ardere a caloriilor și reduce gradul de absorbție intestinală a grăsimilor alimentare. În curele de slăbire trebuie evitate brânzeturile fermentate și cașcavalul, potrivit Mihaelei Bilic.
  • Carnea de miel, ușor de digerat, are un aport caloric foarte scăzut (160 calorii/100g), dacă se optează pentru bucăți cât mai slabe (pulpă) și se îndepărtează înainte de gătit toată grăsimea vizibilă. Carnea de miel este de preferat celei de vită, potrivit nutriţionistului, pentru că poate preveni ateroscleroza, datorită acidului linoleic.
  • Peştele alb, ideal în regimurile dietetice, este ușor de digerat și foarte nutritiv şi, alături de legumele de primăvară, formează un meniu complet și foarte sănătos, substituind eficient carnea din dietă.
  • Oul, stimulează secreția sucurilor biliare și ușurează digestia, inhibând eficient foamea cu doar 80 de calorii.

Pentru ca o dietă să dea rezultate şi mai bune se recomandă mâncarea foarte condimentată cu ardei iuţi, care stimulează metabolismul. De asemenea, mâncarea iute te face să mănânci mai încet şi, implicit, să scazi în greutate, pentru că, dacă mănânci prea repede consumi prea mult şi ai tendinţa să continui deşi te simţi sătul.

De asemenea, pentru a reuşi în lupta cu kilogramele, puteţi urma exemplul mexicanilor, care în loc să consume cele mai multe calorii seara, mănâncă cea mai importantă şi mare masă a zilei între orele 14.00 şi 16.00. Astfel, ei ajung să mănânce mai puţin seara şi să se trezească flămânzi dimineaţa, când consumă un mic dejun mai consistent, scrie sfatulparintilor.ro.

O altă strategie indicată de nutriţionişti pentru scăderea în greutate presupune renunţarea la o treime din porţie. Prin această tehnică simplă se renunţă, practic, la circa 500 de calorii pe zi.

Nutriţioniştii le mai recomandă pofticioşilor ca, înainte de a da iama în ciocolată sau în farfuria cu cartofi prăjiţi, să aştepte aproximativ 10 minute, timp în care ar putea să se îndeletnicească cu o altă activitate pe care o au de făcut şi să părăsească bucătăria. Această strategie, ideală pentru cei care fac faţă cu greu tentaţiilor, se bazează pe mai multe studii care arată că momentele de poftă durează, în medie, 10 minute, iar o asemenea pauză i-ar putea ajuta pe mâncăcioşi să evite plăcerile vinovate, potrivit Reader’s Digest.

Cookies