Cum poți să călătorești dacă ai avut COVID, dar n-ai fost la doctor și n-ai dovezi. Andrei Baciu spune care este cea mai bună soluție

06 iun. 2021
303 Afișari
Cum poți să călătorești dacă ai avut COVID, dar n-ai fost la doctor și n-ai dovezi. Andrei Baciu spune care este cea mai bună soluție

Mulți români au suferit de COVID-19 și, neavând o stare gravă a bolii, nu au fost la doctor și nu apar în nicio evidență. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a estimat recent că numărul acestora ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată datele oficiale. Cum ar putea oamenii să dovedească că au imunitate și să beneficieze de certificatul verde pentru a putea călători? Andrei Baciu a explicat la Digi24 care ar putea fi cea mai bună soluție.

Cum poți să călătorești dacă ai avut COVID, dar n-ai fost la doctor și n-ai dovezi

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin infecția cu COVID-19.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

Andrei Baciu spune care este cea mai bună soluție

Persoanele care au trecut prin boală trebuie să-și facă un test dacă vor să călătorească sau dacă vor să aibă acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt vaccinate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat Andrei Baciu. Acesta a explicat că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.

„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a spus secretarul de stat.

Andrei Baciu a mai menționat că, în prezent, vaccinarea este posibilă și în aeroport și urmează să fie disponibilă în mai multe puncte importante.

Te-ar mai putea interesa și: S-a deschis un cabinet de vaccinare în aeroportul Otopeni. Ce ser este folosit pentru imunizare

„Deci, este foarte ușor, oriunde te duci, stai 15 minute, aștepți, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să inițiezi un proces, să faci o programare. Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ți oferă o protecție pentru tine și pentru familie”, a conchis Andrei Baciu.

Cookies