Cum poţi reduce factura la gaze cu până la 30%

de:
24 apr. 2014
5 Afișari
Cum poţi reduce factura la gaze cu până la 30%

TERMNET- Sistemul Inteligent Integrat de Control al Centralelor Termice Individuale sau, mai simplu, termostatul inteligent care reduce drastic facturile la căldură a fost inventat de Bogdan Dobrică şi este prezentat la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn). Acest termostat funcţionează pentru centralele termice pe gaz sau curent electric şi poate reduce factura cu până la 30% pentru locuitorii blocurilor cu minim 40 de apartamente.

Invenţia este algoritmul care îl pune în mişcare, pentru că aceste componente pot fi cumpărate de oricine. Termostatul inteligent nu poate fi instalat individual, pentru că efectele lui sunt minore. În schimb, pus la nivelul unui întreg bloc, sincronizează toate centralele termice de apartament în aşa fel încât să se obţină gradul de confort pe care locatarii şi l-au setat, cu un minim de efort şi de consum de energie din partea fiecărei centrale. Soluţia este integrată şi trebuie luată la nivelul întregului bloc. Preţul unui dispozitiv pentru un apartament este de 100-150 de euro, iar pentru un bloc de 40 de apartamente costurile de implementare se ridică la 4.000 – 6.000 de euro. Termostatul inteligent funcţionează şi reduce costurile la factura de gaze sau energie electrică indiferent de confortul termic dorit de locatari. Termostatul nu setează temperatura la nivelul întregului bloc, nu alege o temperatură pentru toată lumea, ci fiecare locatar îşi poate alege confortul termic pe care şi-l doreşte. Acest termostat funcţionează pentru orice tip de centrală termică, cu curent, cu gaze, cu lemne, dar centrala termică pe lemne nu este destul de practică pentru un bloc. Fiecare om îşi setează temperatura după bunul plac şi termostatul coordonează centralele tuturor vecinilor în aşa fel încât temperatura setată să fie atinsă în cel mai eficient mod. De aici vine puterea şi creşterea eficienţei energetice cu până la 30%„, a explicat, pentru B365.ro, Bogdan Dobrică, inventatorul TERMNET.

Termostatul inteligent a fost prezentat şi în Statele Unite ale Americii la o conferinţă ştiinţifică. În prezent, pentru ca inventatorul să pună acest termostat la dispoziţia tuturor trebuie să încheie un parteneriat cu un producător. „Aceasta nu este o soluţie pe care o găsim la teleshopping sau în reclamele din ziare. Baza este cât se poate de ştiinţifică şi rezultatele au fost prezentate în SUA, în 2012, unor oameni de ştiinţă care şi-au dat acordul privind eficienţa TERMNET. Partea de dezvoltare, algoritmii din spate şi structurile matematice sunt deja făcute. Printr-un parteneriat cu un producător putem realiza termostatul şi îl putem pune în funcţiune în blocuri„, a mai spus Bogdan Dobrică.

Dispozitivul funcţionează cu senzori de temperatură wireless, dar este conectat şi la internet şi la alte baze de date, astfel încât poate stabili cu exactitate funcţiile de transfer termic, eficienţa izolatiei existente etc, astfel încât poate regla o temperatură constantă, reduce riscul de apariţie a igrasiei sau a umidităţii şi, mai ales, reduce facturile la gaze cu 30%.

„Îmbinând concepte inovatoare derivate din Teoria Jocurilor dezvoltată de John Nash – laureat Nobel și protagonistul filmului „A beautiful mind”, TERMNET permite reducerea consumului de energie cu 15% până la 30% față de soluțiile comerciale disponibile pe piață, fără a afecta în niciun fel gradul de confort al locuințelor, ales individual de fiecare locatar”, a declarat Bogdan Dobrica, inventatorul TERMNET.

Fiind rodul a peste trei ani de cercetare, TERMNET este un dispozitiv inteligent care colectează informații atât prin intermediul senzorilor de temperatură wireless cât și din surse externe de date pentru a stabili proprietățile termice ale anvelopei blocului de locuințe, a funcțiilor de transfer termic între apartamente și a eficienței izolației termice existente, totul pentru a crește eficiența încălzirii și stabilirii confortului termic. „TERMNET ţine cont de factorii de vreme, temperatura tuturor pereţilor apartamentului şi analizează funcţia de transfer termic între apartamente şi exterior, pe unde se fac pierderile şi acţionează centralele respective pentru a asigura confortul dorit de locatari. Termostatul are un algoritm de inteligenţă artificială care determină structura exactă a locuinţei şi „vede” care sunt pierderile şi poate acţiona centralele chiar şi fără să ia în calcul temperatura din exterior„, a explicat inventatorul.

TERMNET folosește pentru controlul centralelor termice individuale protocolul OpenTherm, implementat în peste 99.5% dintre acestea putând fi astfel integrat pe tot parcursul ciclului de viață al unui bloc de locuințe, fără a necesita modificări costisitoare la sistemele termice deja instalate. Pentru utilizatorul final, TERMNET implementează o interfață intuitivă, simplă, pentru stabilirea uniformă a temperaturii în locuință lucru care, pe lângă creșterea gradului de confort termic, împiedică procesele de condensare și de instalare a igrasiei.

Potrivit lui Bogdan Dobrică, eficienţa TERMNET este mai mare dacă se conectează la o sursă de internet, dar funcţionează şi fără. Pentru un bloc eficienţa este de 15% – 30% în funcţie de mărimea blocului, eficienţa crescând direct proporţional cu numărul de apartamente.

Inventatorul a simulat introducerea TERMNET în toate blocurile de locuințe care folosesc centrale individuale de apartament de pe teritoriul Municipiului București, în perioada 1 ianuarie 2014 – 28 februarie 2014. Simularea a indicat scăderea costurilor cu gazele naturale cu un minimum de 19.78 milioane de euro față de costurile înregistrate pentru respectiva perioadă.

Calculul a fost făcut ţinând cont de: numărul de blocuri din Bucureşti cu centrale termice de apartament pe gaz şi consumul de gaz în perioada ianuarie – februarie 2014. Folosind modelul pe care l-am prezentat şi la conferinţa din SUA am calculat ce economie s-ar obţine prin introducerea TERMNET în aceste blocuri. Creşterea eficienţei globale este în medie în jur de 5%, pentru că în Bucureşti sunt blocuri mai mici şi mai mari, dar această eficienţă înseamnă, de fapt, o economie de 19,78 milioane euro la factura de gaze doar pentru perioada analizată„, a mai spus Bogdan Dobrică.

TERMNET poate fi văzut la ediţia de primăvară 2014 a tIMOn, care are loc în perioada 24-27 aprilie în Piaţa Constituţiei.

Târgul imobiliar este deschis pentru public de joi până sâmbătă de la ora 10.00 la 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 17.00. Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei de persoană.

Cookies