Cum poţi obţine un consum mai mic de energie, apă și mai puține deșeuri acasă

de:
30 iul. 2015
0 Afișari
Cum poţi obţine un consum mai mic de energie, apă și mai puține deșeuri acasă

Produsele electrice folosite mai eficient, dar și decorațiunile și textilele pot contribui la reducerea consumului de energie.

Cum poţi obţine un consum mai mic de energie cu ajutorul echipamentelor electrice:

O plită cu inducție transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică. Prin folosirea unor vase care au aceeași dimensiune ca ochiul plitei, nu se risipește energie.

Bateriile sunt folosite pentru mai multe tipuri de ustensile de acasă, iar bateriile reîncărcarcabile fără mercur protejează mediul și reduc din materia primă folosită pentru fabricarea altor baterii.

Frigiderul și congelatorul folosesc mai multă energie ca să păstreze temperaturile optime în interior dacă sunt așezate lângă un cuptor. Soluția este amplasarea în zone diferite ale bucătăriei sau despărțirea lor prin dulapuri.

Cum poţi reduce consumul de energie cu ajutorul soluțiilor inteligente de iluminat:

Becurile LED folosesc cu până la 85% mai puţină energie decât becurile convenţionale şi durează până la 20 de ani, anunţă compania IKEA, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Funcția de reglare a intensității luminii pentru lămpi și veioze ajută la reducerea consumului.

Prin combinarea unor surse diferite de lumină, camerele capătă un aspect mai plăcut, iar iluminatul este folosit în situații specifice: lampa oferă lumină funcțională pentru citit, sistemul de iluminat pentru blat oferă lumină pentru activitățile specifice din bucătărie, lampa de veghe pentru nopțile liniștite ale copiilor.

Cum poţi reduce consumul de energie cu ajutorul soluțiilor inteligente de decorare cu textile

Aerul condiționat nu trebuie folosit permanent. Draperiile din ferestre pot bloca lumina puternică a soarelui și ajută la crearea unui mediu mai răcoros în casă.

Un covor gros este confortabil și moale. În plus, ajută la păstrarea căldurii în cameră.

Mai multe pături încălzesc mai bine și nu este nevoie de consum mare de căldură pentru a crește temperatura din cameră în toate zilele de iarnă.

Soluții pentru a economisi apă acasă

8% din consumul de apă la nivel global se petrece acasă. Spălatul rufelor, gătitul, curățenia și îngrijirea personală sunt activități de acasă în care se folosesc cele mai importante cantități de apă. Din fericire, există produse special create pentru a reduce consumul.

La baie sunt folosite cantități mari de apă pentru îngrijirea personală. Cu ajutorul bateriilor cu dispozitiv de economisire a apei, debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

O mașină de spălat vase plină consumă mai puțină apă decât spălatul de mână.

Fructele și legumele pot fi clătite într-un bol, pentru a evita risipirea apei sub robinet.

Deșeurile și reciclarea acasă

O familie care locuiește într-un apartament mic la etajul 10 are la dispoziție un spațiu redus și nevoi diferite față de o familie care locuiește într-o casă la curte. Indiferent de stilul de viață, există soluții simple prin care oamenii să separe și să arunce gunoiul din casă, potrivit comunicatului citat.

Prin reciclarea unei pungi de deșeuri organice se poate produce suficient biogaz pentru a conduce o mașină trei kilometri.
Există coșuri de reciclat de dimensiuni diferite pentru deșeuri de mai multe dimensiuni. De exemplu, sticlele de plastic au nevoie de mai mult spațiu decât bateriile.

De cele mai multe ori, spațiul de sub chiuvetă este prea mic pentru a arunca totul. Sistemele de reciclat separate sunt o variantă utilă.

Camera de zi poate deveni un spațiu pentru depozitarea ziarelor, revistelor vechi, hainelor sau jucăriilor care pot fi reciclate sau donate.

Coșurile de reciclat pot fi așezate pe hol, pentru a fi la îndemână.

Pentru a testa soluțiile de reducere a consumului, 12 angajați ai IKEA România s-au înscris voluntar în proiectul „O viață mai sustenabilă acasă” în care și-au propus să economisească energie, apă, deșeuri și să recicleze. Pe parcursul experimentului, angajații și-au ales o categorie de consum (apă, energie sau reciclare) și au urmărit diferențele.

Consum de apă

Cezara de la departamentul de Băi a folosit noi baterii de baie și de bucătărie și a redus consumul de apă la bucătărie cu 20%, iar la baie cu 49%.

Consum de energie

Mihai este Business Navigation Analyst și a testat economisirea electricității. Și-a instalat becuri cu led, cablu cu regulator de intensitate și temporizator și a cumpărat din magazinul IKEA un lampadar și o veioză cu led. În prima lună de la instalare, factura de electricitate a fost cu 35% mai mică. Cablul regulator de intensitate DIMA a contribuit la reglarea luminozității din încăpere, iar temporizatorul TANDA a întrerupt consumul de energie din casă cu excepția frigiderului.

Reciclare

Mihaela este Specialist calitate și siguranță alimentară și a testat coșurile pentru reciclare. S-a înscris în proiect pentru că este o persoană responsabilă față de mediu și natură și pentru că și-a dorit să demonstreze că nu este greu să reciclezi. În perioada proiectului a aruncat mai puțin gunoi ca înainte și a reușit să recicleze foarte multe tipuri de deșeuri într-un timp scurt. În perioada septembrie – noiembrie a reciclat carton și hârtie – ambalaje de ouă, ciocolată, medicamente, ceaiuri, cartoane de la hârtia igienică, pliante publicitare, pungi cadou uzate și bonuri de la cumpărături de 1,5kg. Plastic și doze de aluminiu spălate – pungi de pâine, ambalaje de alimente, șampon, balsam, apă de gură etc., caserole din plastic de la legume și înghețată, pungi uzate, umerașe de plastic, folii de medicamente, sticle de apă – 3,5kg.

Mai multe soluții IKEA de economisire pentru un stil de viață cât mai sănătos și prietenos cu mediul înconjurător sunt disponibile pe site-ul inspiratiepentruacasa.ro/economie-acasa/.

IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad.

Compania IKEA deținea, în august 2014, peste 355 de magazine în 47 de țări sau teritorii, dintre care 40 de magazine erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group.

Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group.

Cookies