BAZAR

Cum poţi încălca legea în timp ce joci POKEMON GO

Pokemon Go este un joc de realitate augmentată pentru smartphone-uri, bazat pe locuri din lumea reală. Practic, jucătorii se folosesc de telefonul mobil (GPS și camera video) pentru a explora lumea reală și a găsi niște ființe virtuale numite pokemoni. Astfel, jucătorii îi pot prinde și antrena și apoi îi pot folosi în lupte virtuale cu alți jucători.

Din moment ce Pokemon Go implică deplasarea în lumea reală cu smartphone-ul în mână, pentru a vedea pe ecran pokemonii și anumite locuri virtuale, există posibilitatea ca jucătorii să încalce legislația autohtonă.

CITEŞTE ŞI Pokemon GO BUCUREŞTI. Bătălia pentru Herăstrău, pe 28 iulie. Cea mai mare fermă de pokemoni din ţară

Încălcarea proprietății private

Riscul întâlnit cel mai des este, așa cum reiese din multele avertismente emise de autoritățile altor țări, încălcarea proprietății private.

Concret, jucătorii trebuie să caute în lumea reală locuri virtuale numite pokestop-uri (unde pot fi găsite, de exemplu, mingi pentru capturarea pokemonilor) sau săli de antrenament (unde pokemonii pot fi antrenați în lupte virtuale cu alți pokemoni), însă acestea pot fi plasate uneori pe proprietăți private reale. În același timp, pokemonii pot apărea în zone cu acces limitat. Asta înseamnă că, dacă un jucător intră fără permisiune pe o proprietate privată (o clădire sau curtea acesteia, de exemplu), poate fi pedepsit, potrivit Codului penal, cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

„Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, scrie în actul normativ. Într-o asemenea situație, acțiunea penală se pune în mișcare doar în baza unei plângeri prealabile a persoanei vătămate.

Hărțuirea

Jucătorii Pokemon Go trebuie să se ducă des acolo unde există pokestop-uri sau săli virtuale de antrenament, însă dacă aceste locuri virtuale sunt situate, de exemplu, lângă o casă, pot exista premisele faptei de hărțuire. Această infracțiune este pedepsită de Codul penal cu închisoare de la trei la șase luni sau cu amendă.

Mai precis, așa cum scrie în Cod, „fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă”. Acțiunea penală se pune în mișcare, de asemenea, în urma unei plângeri prealabile a persoanei vătămate. Astfel, o persoană care n-are idee că în fața casei sale vede frecvent un jucător Pokemon Go, ci are impresia că este urmărită, poate face o plângere penală.

Traversarea neregulamentară

Pietonii au obligația de a circula pe trotuare (sau, în lipsa lor, pe marginea stângă a drumului) și de a traversa drumurile publice numai pe trecerile special amenajate, după cum dispune Codul rutier în momentul de față. Pokemonii virtuali pot apărea aproape oriunde, astfel că, în încercarea de a-i găsi și prinde, jucătorii pot traversa drumurile publice prin locuri nepermise. Traversarea ilegală poate fi sancționată de autorități cu două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 250 sau 375 de lei.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button