BAZAR

Cum poti face bani din marketing online ca freelancer? (P)

Marketingul online este un domeniu interdisciplinar, care implica o diversitate de activitati si aptitudini: de la concepte de creativitate si viziune artistica, notiuni de design si strategie, pana la skill-uri de copywriting. Dintre toate acestea, „puterea cuvantului” putem aprecia ca este „sufletul comertului” si, implicit, temelia a tot ceea ce inseamna promovare si publicitate.

Altfel spus, cea din urma mentiune – respectiv, copywriting-ul – este, in esenta, cea dintai componenta a ceea ce numim e-marketing. De fapt, fara texte si sloganuri care „sa vanda”, care sa aiba forta si capacitatea de a convinge potentialul client sa achizitioneze un anumit produs sau serviciu nu putem vorbi de marketing, indiferent de tipul acestuia.

Pornind, asadar, de la bine-cunoscuta premisa conform careia Content is king – in speta, continutul scris –, iti prezentam in continuare doua variante prin care poti face bani din marketing online ca freelancer, in cazul in care ai absolvit o facultate specializata in Comunicare, Relatii Publice ori Jurnalism si nu ti-ai gasit inca un job stabil (full-time).

marketing online

De asemenea, cele doua variante sugerate de noi pot fi o solutie si pentru tinerii studenti (in curs) ai unei facultati de profil (de genul celor enumerate mai sus) sau chiar si pentru persoanele pasionate pur si simplu de scris, care isi doresc o colaborare / un job part-time pentru a-si suplimenta veniturile redactand texte pentru diverse campanii de marketing online.

  • SEO Copywriting

Multe agentii SEO, care se ocupa cu optimizarea pentru motoarele de cautare a website-urilor dedicate comertului electronic, cauta freelanceri iscusiti in „arta cuvintelor” pentru crearea de continut scris optimizat dupa anumite cuvinte cheie si expresii de cautare pe care le targeteaza un brand sau altul.

Iata care pot fi livrabilele unui copywriter ce colaboreaza contra cost cu o astfel de agentie:

– texte de prezentare si meta tag-uri (descrierea produselor sau a serviciilor oferite pe un anumit site);

– articole off-page (advertoriale si comunicate de presa);

– articole de blog;

– texte de tip call-to-action, precum newsletter-ul etc.

  • Social Media Copywriting 

Daca totusi notiunea de SEO ti se pare oarecum complicata, deoarece trebuie sa realizezi texte optimizate, pornind de la anumite cuvinte cheie inserate strategic, dar in acelasi timp in mod natural in cadrul mesajelor de marketing online, poti sa-ti creezi, pe cont propriu, un mic portofoliu de clienti (branduri) pentru care sa intretii comunicarea pe retelele de socializare.

Facebook, Twitter, Instagram – cu totii suntem familiarizati cu astfel de platforme si postari specifice. Tot ce-ti trebuie este putina creativitate, un limbaj simplu si atractiv, si cu siguranta ai putea posta mesaje promotionale sau de brand awareness pentru care sa fii platit.

Totusi, cum spuneam la inceput, marketingul pe Internet inseamna si continut vizual, nu doar scris. In acest caz, de pilda, poti face bani devenind un influencer!

  • Influencer Marketing

Marketingul prin influenta, in traducere libera, este categoric „pe val” in randul freelancerilor pasionati de marketing online si o sursa de venituri substantiale cu putin noroc, carisma si cateva cunostinte de editare foto/video. Poti utiliza platforme precum YouTube, Instagram sau TikTok pentru a te face cunoscut, placut si, ulterior, pentru a te afilia cu diverse branduri in scopul promovarii platite. Desigur, si in acest caz, trebuie sa ai „vorbele la tine”!


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button